Ministeri Lintilä edistää Pyhäsalmen kaivoksen uusiokäyttösuunnitelmia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tutustui kaivosvierailulla rikastamoon ja maanalaisiin tiloihin. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili maanantaina Pyhäsalmen kaivoksella. Reilut 50 vuotta malmia tuottaneen kaivoksen toiminta lakkaa nykymuodossa ensi vuonna. Kaivokseen suunnitteilla oleva energiavarasto on noussut uutisotsikoihin ja myös elinkeinoministeri pitää haketta kannatettava.

Lintilä tutustui Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Luukkosen johdolla Suomen suurimpaan ja Euroopan syvimpään kaivokseen.

Maanpäältä kaivoksen pohjalle pääsee 11 kilometriä pitkää tunnelia pitkin. Autolla matka kestää 40 minuuttia. Hissi hurauttaa alas kolmessa minuutissa.

Jatkosuunnitelmat yhteistyössä

Pyhäjärvellä suunnitelmat 1400 metrin syvyydessä olevien kaivoskuilujen jatkokäytöstä ovat täydessä vauhdissa. Kaivosympäristö tarjoaa ainutlaatuisen kohteen erilaiselle toiminnalle.

Kaivoksen uusiokäytön kehittämistyötä on tehty Pyhäsalmen kaivoksen, Pyhäjärven kaupungin ja Nivala-Haapajärven seutu NIHAK:in yhteistyönä. Energiavarasto ei poissulje muuta alueella tapahtuvaa kaivosympäristön jatkokäyttöä, vaan mahdollistaisi monipuolisen uusiokäytön.

Suljettuun vedenkiertoon perustuva energiavarasto olisi maailman syvimmän pudotuskorkeuden omaava ja ensimmäinen kaivosympäristöön sijoitettu suuremman mittakaavan energiavarasto, joten Suomeen olisi mahdollisuus rakentaa ainutlaatuinen referenssikohde.

Pyhäsalmi Mine Oy:n johtaja Kimmo Luukkonen kertoi ministerille tyhjän kaivoksen ylläpitokustannuksiksi miljoona euroa.

Uusiokäytön monet mahdollisuudet

Kaivoksen uusiokäytön monista mahdollisuuksista kertoi Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela.

Callio tarjoaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen toimintaympäristön uusille hankkeille, mutta myös vakiintuneille, uusia toimintatapoja etsiville yrityksille.

Kaivoksen uumenissa on viljelty kokeiluluontoisesti erilaisia kasveja ja vihanneksia. Onpa ideoita ollut hyönteisviljelmistä juuston kypsytykseen ja väkijuomien valmistukseen ja varastointiin. Liiketoimintamahdollisuudet ovat myös bioenergiaterminaaliin ja datakeskukseen.

Pyhäjärven kaupungin näkemyksiä ennakoituun rakennemuutokseen ja työllisyyteen valotti kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Tarvitaan iso toimija

Lintilä kehui Pyhäsalmen kaivosta yhdeksi siisteimmäksi kaivokseksi, jossa hän on vieraillut. Kaivoksen tilanne ei ole hänen mukaan helppo.

Lastauskoneen etäohjaus meneillään.

– Kaivos antaa valtavasti mahdollisuuksia ja haasteita. Energiavarastona ajatus on erittäin mielenkiintoinen. Mutta toiminnalle pitää saada maksaja. Tarvitaan iso veturiyritys. Silloin pienempien yritysten on mahdollista tulla mukaan. Erilaiselle tutkimus-, kehitys- ja yritystoiminnalle maanalaisessa luolastossa on loistavat tilat.

Toimitusjohtaja Luukkonen kertoi tyhjän kaivoksen kustannusten olevan miljoona euroa vuodessa. Kaivoksen maanalaisten toimintojen sulkeminen maksaa puoli miljoonaa euroa.

Ministeri Mika Lintilän mukana kaivoskierroksella olivat Nihakin toimitusjohtaja Toni Krankkala, kaivoksen johtaja Kimmo Luukkonen ja kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi.

Energiavarastolle erillisrahoitusta

NIHAK:in toimitusjohtaja Toni Krankkala muistutti, että energiavarasto vaatisi lainsäädännön ja verotuksen ajantasaistamista. Energiavarasto on tukiteknisesti haastava, eikä sovi nykyisiin kansallisiin tukiohjelmiin sellaisenaan.

Suomen lainsäädäntö ei myöskään tällä hetkellä tunnista sähkövarastointia. Hankkeelle esitetään erillisrahoitusta. Lisäksi sähkövarastojen verotusta tulisi selkiyttää, niin ettei esimerkiksi sähkön varastoinnista tai varastoinnista aiheutuvista häviöistä tarvitsisi maksaa sähköveroa.

Neuvotteluaikaa vuosi

Lintilä toivoi, että Pyhäsalmelle saadaan yksi tai kaksi vahvaa toimijaa. Kaivoksen sulkemista hän piti todella harmillisena vaihtoehtona.

– Kaupungin tehtävä ei kuitenkaan ole olla toimijana kaivoksessa.

Tähän mennessä Pyhäjärven kaupunki on käynyt useiden eri tahojen kanssa neuvotteluja kaivoksen jatkosta. Uusiokäyttösuunnitelmille on aikaa vuosi.

Kaivosvierailulta ministeri kiirehti Pyhäjärveltä kotoisin olevan virkamieserikoisavustaja Akseli Koskelan kanssa Helsingin-koneeseen ja illan A-studion televisiolähetykseen. Lintilä lupasi omissa verkostoissaan edistää kaivoksen asiaa.

Ministeri Mika Lintilä ja hänen Pyhäjärveltä kotoisin oleva virkamieserikoisavustaja Akseli Koskela saivat muistoksi komeat Callio-takit.