Nivalan Rekry-messuilla etsittiin työtä ja koulutusta

Go On -henkilöstövuokrauspalvelun esittelypisteellä rekrytointiasiantuntija Sanna Laitalalla oli tarjolla 150 kesätyöpaikkaa.

 

Match & Rekry -tapahtumassa Teknologiakeskus Nitekissä kohtasivat yritykset, yrittäjät, oppilaitokset ja työntekijät.

Go On -henkilöstövuokrauspalvelun esittelypisteellä oli ruuhkaa jo ennen tilaisuuden alkua. Eikä ihme, rekrytointiasiantuntija Sanna Laitalalla oli tarjolla 150 kesätyöpaikkaa.

– Särmääjiä, kokoonpanijoita, varasto- ja maalaamotyöntekijöitä. Alueen metalli- ja puuteollisuus tarvitsee kymmeniä kesätyöntekijöitä, Laitala kertoo.

Abit olivat selvästi heränneet työnhakuun. Hakemuksia tuli Laitalan mukaan päivän aikana ryysikseen asti.

– Nyt on työhaastattelujen aika. Laitamme hakijan tiedot työntekijöitä etsivän yrityksen tuotantopäällikölle, joka hoitaa työhaastattelut ja tekee päätöksen. Työsopimukset tehdään heti, kun saamme tiedon valinnasta.

Kesätyöpaikkoja etsivät kaiken ikäiset nuorista aikuisiin ja yli 60-vuotiaisiin.

– Uranvaihtajia on paljon. Kokeneilla työntekijöillä on työmoraali kohdallaan, ja monet ovat saaneet kesätyön kautta pysyvän työn.

 

Oma ala haussa

Sieviläiset Sanna Hietala ja Iina Markkula etsivät opiskelupaikkaa. Kummallakin on Jedun ammattitutkinto takana. Hietala on vaatetusalan artesaani ja Markkula tarjoilija.

– Haluan kouluttautua lisää, ja yhteishaku on menossa. Oma ala on haussa. Kädentaidot, luovat alat ja sosiaaliala kiinnostavat, Hietala kertoo. Tehdastyöstä hänellä on kolmen vuoden kokemus.

Markkula on työskennellyt kahvilassa, tehtaassa ja päiväkodissa.

– Olen menossa seurakunnalle työkokeiluun, jos nuorten parista löytyisi ammatti. Tarjoilijan työ ei ollut minun juttu, enkä haluaisi opiskella monta vuotta toista ammattia, joka ei kiinnosta.

Ammatin löytäminen on nuorten mielestä vaikeaa. Helpompi on tietää, mikä ei kiinnosta.

He ovat mukana Sievin kunnan Pitstoppi-hankkeen ryhmätoiminnassa, jonka kautta he toivovat vauhtia uralle.

Sieviläiset Sanna Hietala ja Iina Markkula etsivät Rekry-messuilta opiskelupaikkaa. Messuilta he saivat tietoa ja kiinnostavia esitteitä.


Esillä työ ja koulutus

Lukiolaiset Laura Eskola, Enni Eskola ja Erno Eskola kiertelivät oppilaitosten ja työnantajien esittelypisteillä ja etsivät kesätöitä.

Jedun osastolla opinto-ohjaaja Ulla Laulumaa kertoi ammattitutkinnoista, joiden suorittamiseen lukion kursseista saa osaamispisteitä ja opiskeluaika lyhenee. Koulutus räätälöidään oppilaan suoritusten ja taitojen mukaan.

Elme Studion kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen ojensi nuorille alueen konepaja- ja teknologiayritysten esitteen, jossa tekijöitä ja työharjoittelijoita etsivät yritykset esittäytyvät yhteystietoineen.

– Meille kelpaa monet tehtävät. Se on hyvä tieto, ettei kesätyöhön tarvita alan koulutusta.

Erno on ollut metsänistutuksessa, puutarhalla, rakentamassa viljankuivaussiiloa ja TET-harjoittelussa pankissa. Enni puolestaan päiväkodissa, kaupassa, kirjastossa ja siivoojana. Laura hoiti viime kesänä Katvalan kotiseutumuseossa eläimiä ja tuttua on myös koti- ja toimistosiivous sekä pihatyöt.

Ajokortti mahdollistaa Ennin työnhaun kotipitäjää laajemmalta alueelta. Laura harmittelee, kun moneen työhön vaaditaan 18 vuoden ikä.

Jedun opinto-ohjaaja Ulla Laulumaa ja Elme Studion kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen esittelivät alueen koulutus- ja kesätyömahdollisuuksia Enni Eskolalle, Laura Eskolalle ja Erno Eskolalle.


Jatkoa tiedossa

Kävijöitä Rekry-tapahtumassa oli lähes 300.

– Yrityksiltä on tullut positiivista viestiä, että potentiaalisia työnhakijoita on ollut liikkeellä. Jatkossa tapahtumaa kehitetään, että työnhakijat ja työnantajat kohtaisivat entistä paremmin toisensa, kertoo yrityspalvelupäällikkö Marika Kumpula NIHAKista.

Nivalan Teknologiakeskus Nitekissä järjestetyn Match & Rekry -tapahtuman järjestivät Nivalan-Haapajärven Seutu NIHAK, Yrittäjät ja Koulutuskuntayhtymä Jedu. Mukana olivat Centria, Nivalan työpajasäätiö, Go On, SOL Henkilöstöpalvelu Oy, Nordic Job Centre Oy, BVMP Ylivieska-Kannus, Sievin teollisuuspuisto Oy/Sievin Jalkine Oy, Grynos Oy, NT Cab Oy; Nivalan Teollisuuskylä/Elme Studio, Lasercomp Oy ja Celermec Oy.