Suomen iloisimmalle yrittäjälle myönteisyys on menestystekijä

Kalamieskään ei kateudella pärjää – Suomen iloisimmalle yrittäjälle myönteisyys on menestystekijä

 

– Yrittäjän pitää olla eteenpäin katsova ja optimisti. Hulluja ja luovia ideoita ei koskaan keksittäisi, jos kaikessa vain jarruteltaisiin. Näin toteaa merikarvialainen kalastusalan yrittäjä Olli Ojamo, Suomen iloisin yrittäjä 2019 -kilpailun voittaja ja yksi Haapajärvellä 17.12. järjestettävien Yritystreffien alustajista.

Ojamo kuvailee yrittäjäasennettaan sanaparilla valo ja palo. Ne ovat ajaneet eteenpäin myös vastoinkäymisten hetkillä, silloin kun on ollut tärkeää keksittyä esteiden sijaan mahdollisuuksiin.

– Kun on tullut lunta tupaan, vaihtoehtona on ollut joko lopettaa hommat tai ottaa lapio käteen. Aina on valittu se lapio. Positiivisuus voi Ojamon mukaan olla yritykselle menestystekijä – jopa Suomessa. Hän muistuttaa, että jokainen meistä kantaa niin iloa kuin murhetta. On kuitenkin oma valinta, minne ne vie mukanaan.

– Töissä ollessani en halua myrkyttää negatiivisuudella asiakkaiden ja henkilökunnan päivää. Kotona taas saa olla juuri sellainen kuin on. Oma vaimo ja läheiset ystävät ovat tärkeitä tukipilareita, joille voin jakaa huonotkin fiilikset. Myös omille lapsille on hyvä näyttää, että ihmisellä saa olla monenlaisia tuntemuksia.

Positiivisuus myös kiinnostaa ihmisiä, mistä todisteena Ilmarisen järjestämän Suomen iloisin yrittäjä -kilpailun saama huomio. Ehdokkaita kilpailuun tuli tänä vuonna kaikkiaan 1 293. Yleisöääniä kertyi kilpailun ehdotusvaiheessa reilut 86 000 ja finalistivaiheessa yli 46 000, joista Ojamo saalisti yli 17 000 ääntä.

Omaa polkua eteenpäin

Olli Ojamon oma yrittäjänura sai alkunsa kalastusharrastuksesta. Veljensä Jaakon kanssa hän ryhtyi kauppaamaan itse valmistettuja perhoja, ja Eumer Finland Oy perustettiin vuonna 2007.

– Yrittäjyys sopi siihen hetkeen. Pohjalla oli peruskoulu, eikä kukaan ollut piirtänyt viivaa siihen, mitä pitäisi isona olla. Oli vapaus tehdä, mitä haluaa, Ojamo muistelee. Alkujaan kalastustarvikkeisiin erikoistunut yritys on vuosien varrella kasvanut 13 henkeä työllistäväksi. Nykyään sen tarjontaan kuuluvat myös yritysten työkyky- ja kokouspalvelut ja kalastusmatkailu.

Veljekset ovat yrittäjäperheen kasvatteja, joten he tiesivät jo aloittaessaan, mihin olivat ryhtymässä. Yhtään sileämmäksi se ei välttämättä ole yrittämisen polkua tehnyt. Ojamo muistuttaa, että vaikka monet perusarvot tulevat edellisen sukupolven perintönä, ajat ja toimintatavat muuttuvat. Siksi ei voi tyytyä tekemään niin kuin aina ennenkin on tehty.

– Tänä vuonna lähdimme velipojan kanssa suorittamaan yrittäjätutkintoa. Ajatuksena oli käydä ainakin katsomassa, kuinka kujalla ollaan. Olemme kuitenkin jo huomanneet, että joissain asioissa olemme jopa muita edellä. Siinä konkretisoitui, että ei välttämättä ollut huono vaihtoehto lähteä peruskoulupohjaltakaan yrittämään.

Jotain hyvää jokaisessa

Ojamo toteaa saaneensa perusannoksen positiivisuutta jo äidinmaidosta. Suuren tunnustuksen hän antaa myös alakoulun opettajalle, joka osasi pistää levottoman oppilaan ruotuun positiivisen kautta ja hyväksyi tämän omana itsenään.

– Olen oppinut, että joka ikisessä ihmisessä on jotain hyvää. Kun opettelee katsomaan ärsyttäviä piirteitä sormien läpi, niin kummasti voi alkaa nähdä myös hyviä asioita. Vuosien saatossa Ojamo on kuitenkin saanut todeta, että yrittäjältä vaaditaan myös paksua niskanahkaa ja kateellisenkin puheen sietämistä. Myönteinen asenne auttaa siinäkin.

– Jos joku löytää kultaisen langan, niin siinä vaiheessa pitäisi keskittää voimavarat toisen puolesta iloitsemiseen. Itse ajattelen, että kilpailijan pärjääminen tuo menestystä samalla koko alalle. Rehti ilmapiiri kannattelee yrityselämää laajemminkin, kun kadehtimisen sijaan osataan tarttua toimeen. Tällaista henkeä Ojamo toteaa havainneensa etenkin Pohjanmaan suunnalla, aina näitä jokilaaksoja myöten.

– Se on sitä, että jos naapurissa pärjätään niin ei lähdetä renkaita puhkomaan. Sen sijaan lapio heiluu entistä enemmän, jotta päästäisiin samaan.

 

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö