VAU!HAUS avasi ovet yrittäjille Haapajärvellä

Haapajärvellä VAU!HAUS sijaitsee keskeisellä paikalla Puistokadun varrella. Avarissa tiloissa on erilaisia työpisteitä. Neuvottelupisteen erikoisuutena on suositut säkkituolit.

 

Haapajärvellä on nyt VAU!HAUS. Yrittäjille ja yksin työskenteleville tarkoitetun yhteisöllisen työtilan avajaiset kiinnosti yrittäjiä ja lukuisia kävijöitä.

Marja-Leena Ojala huomasi kauppareissullaan Puistokadulla sijaitsevan VAU!HAUS:n avoimet ovet ja halusi tietää enemmän uudesta palvelusta. Siitä hänelle kertoi Nihak:n projektipäällikkö Tuomas Anttila.

– VAU!HAUS mahdollistaa yhteisen työtilan pienellä kustannuksella. Yksin työskentelevälle ja tietotyön tekijälle on tarjolla erilaisia työskentelypisteitä. Tilan voi varata kuukaudeksi tai pitemmäksi ajaksi. Työpisteitä on nyt neljä. Tila on yrittäjän käytössä ympäri vuorokauden.

Nivala-Haapajärven Seutu Nihak tuo yrittäjille tarkoitetun modernin työtilan kaikkiin toimialueensa kuntiin. Nivalassa palvelusta on pisimmät kokemukset. Kesällä Nitekissä avattu tila on ahkerassa käytössä.

Pyhäjärvellä Liikekeskus Woltissa VAU!HAUS on ollut pari kuukautta. Reisjärvelle ja Kärsämäelle palvelu on suunnitteilla. Työskentely onnistuu samalla hinnalla kaikissa VAU!HAUS-tiloissa.

Ojala piti palvelun ideaa loistavana.

– Hienoa, että Haapajärven yrittäjille on tällainen mahdollisuus.

Haapajärven Yrityspalvelut tekee yrityskehittäjä Johanna Kaasisen mukaan paljon yhteistyötä Nihak:n kanssa yrittäjiä koskevissa asioissa, ja VAU!HAUS on yksi sellainen.

– Mainostamme palvelua. Erillisestä tapahtumatilasta on tullut paljon kyselyjä, ja täällä voi järjestää koulutuksia ja tilaisuuksia, Kaasinen kertoi.

Nihak:n projektipäällikkö Tuomas Anttila kertoi Marja-Leena Ojalalle VAU!HAUS-palvelusta.

 

Terttu Salmela ja Riitta Kuoppala kuulivat Hyvinvointimessuilla VAU!HAUS-tilojen avajaisista ja päättivät tutustua palveluun.


Tarpeellinen palvelu

Kiinnostus uudesta palvelusta ja tiedonhalu sai Riitta Kuoppalan ja Terttu Salmelan pistäytymään VAU!HAUS:ssa.

Aikoinaan hoiva-alan yrittäjänä toiminut Kuoppala sanoi palvelun tulevan tarpeeseen.

– Olin päivät töissä ja illat tein paperitöitä kotona. Raivasin pienen pöydän nurkkaa työntekoa varten. Kaipasin usein omaa hiljaista tilaa. Yrittäjä toimii pitkälle yksin. Tässä yrittäjillä on mahdollisuus yhteistyöhön.

Salmela piti palvelun merkittävänä etuna verkostoitumista, että voi vaihtaa ajatuksia ja kuulla toisten yrittäjien mielipiteitä.

Mikroyrittäjyyskeskus MicroEntren va. tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemen mukaan joustavat toimistoratkaisut yleistyvät.
-Tuskin palaamme takaisin yhdessä fyysisessä toimipaikassa oleviin kiinteisiin työpisteisiin.


VAU!HAUS on nykyaikaa

– VAU!HAUS on vastaus yrittäjien tarpeeseen, sanoo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Mikroyrittäjyyskeskus MicroEntren va. tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi.

Haapajärven VAU!HAUS:n avajaisissa Simunaniemi kehui jaettuja toimistotiloja, jotka mahdollistavat kotitoimiston ja yhteisten työtilojen vuorottelun.

– Yrittäjien kohtaamispaikkoja ei ole liikaa, ja omalla toimistolla vertaiskokemusten jakaminen jää vähäiseksi. Mikroyritysten ydinryhmät kokoontuvat yritysten tiloissa ilta-aikaan, VAU!HAUS soveltuu sekä sovittujen että spontaanien tapaamisten järjestämiseen. Toivottavasti työtiloissa nähdään monipuolisesti esimerkiksi yrityspalveluiden, kehittämisorganisaatioiden ja yliopiston kehittämishankkeiden toimijoita jututtamassa yrittäjiä siellä, missä he luontevasti liikkuvat.

Erilaiset joustavat toimistoratkaisut ovat Simunaniemen mukaan nykyaikaa ja tulevaisuutta.

– Hienoa, että tiloja on usealla paikkakunnalla. Tila toimii parhaiten, kun siellä voi tehdä sekä keskittymistä vaativaa työtä omalla työasemalla, käydä luottamuksellisia keskusteluita ilman ylimääräisiä korvia että heittäytyä keskusteluun muiden tilan käyttäjien kanssa. Kun tilat ovat aktiivisessa käytössä, ruokkii se itsestään palvelusta saatavaa hyötyä.

VAU!HAUS-tilojen avajaisissa Nivalan Teollisuuskylä Oy:n kehitysjohtaja Kari Kutuniva teki tunnetuksi Elme Studion 3D-metallin tulostusta.


Työtilat nopeasti käyttöön

VAU!HAUS-konsepti on toteutettu Nihak:n hallinnoimassa Pro Studio -hankkeessa, jonka tarkoituksena on lisätä yrittäjien osaamista, tietoa ja kehittää uusia palveluja.

Yrityksen perustamisen esteenä voi olla jo alkuvaiheessa sopivien tilojen puute. Kotitoimisto nähdään usein huonona vaihtoehtona asiakastapaamisten tai toiminnan kehittämisen kannalta ja oman toimiston hankkimiskustannukset koetaan toisaalta liian suuriksi. Näistä lähtökohdista Nihak on kehittänyt VAU!HAUS-palvelun.

VAU!HAUS on suunniteltu erityisesti pienyrittäjille, yritystoimintaa suunnitteleville tai satunnaista työtilaa tarvitseville henkilöille.

Työtilan lisäksi palveluun sisältyy tulostus- ja skannauspalvelut, lukittava säilytystila, mahdollisuus kokoustilojen käyttöön sekä Nihakin asiantuntijoiden tarjoamat liiketoiminnan kehityspalvelut. Tilassa on cowork-kahvila omassa ”olohuoneessa”.

Pro Studio -hankkeen päärahoittaja on Keskipiste-Leader.

VAU!HAUS-tiloissa on tietoa. Toimistopäällikkö Sami Kaarrolla oli ajankohtaisia EU-esitteitä Oulun Eteläisen EU-tietokeskuksen esittelypisteessä.