Yrityksiä perustetaan vilkkaasti

Urheiluliikkeen avajaisia vietetään Nivalassa toukokuun alussa, kertovat myyjän tehtävissä aloittanut Kaisa Säisä ja yrittäjä Jani Anttila.

Nivala Haapajärven seudun kunnissa perustetaan yrityksiä tasaiseen tahtiin. Vilkkainta on Nivalassa, jossa viime vuonna rekisteröitiin 50 yritystä. Jani Anttila perusti Urheilupiste Anttila Oy:n maaliskuussa.

Urheiluliikkeen avajaiset ovat toukokuun alussa. Parhaillaan Anttila sisustaa Kalliontien myymälätilaa ja laittaa tavaroita esille myyjän tehtävissä aloittaneen Kaisa Säisän kanssa.

– Myymälän perustaminen on ollut suunnitelmissani vuosia. Idea on odottanut oikeaa hetkeä. Kun kuulin, että HH-Sport lopettaa Nivalassa, totesin tilaisuuteni tulleen, Anttila kertoo.

Urheiluasut, pelivälineet ja polkupyörät

Myymälä keskittyy laadukkaisiin asusteisiin ja pelivälineisiin edullisia tuotteita unohtamatta. Oma maahantuonti takaa sen, että valikoimassa on muutamia tuotemerkkejä, joita Suomessa ei ole muualla myynnissä. Puolet 280 neliön liiketilasta on varattu urheiluvaatteille, toinen puoli urheiluvälineille.

– Panostan kunnon juoksukenkiin. Niitä on hyllyssä alan vaativimmillekin harrastajille polkujuoksuun, pitkälle ja lyhyelle matkalle. Pelivälineitä on kattavasti eri lajeille.

Polkupyörät ja pyörähuolto ovat niin ikään valikoimassa. Suunnitelmissa on polkupyörien keväthuoltotapahtuma, jolloin kaikki huoltoon tuodut pyörät kunnostetaan viikon aikana.

– Pyöriä voi tuoda huoltoon jo nyt. Samoin seurat voivat tilata peliasuja ja kenkiä joukkueen logolla tai ilman.

Keskittäminen takaa palvelut

Urheiluliike menestyy Anttilan mukaan Nivalassa hyvin, jos ostokset keskitetään paikkakunnalle.

– Täällä on sijaa monille erikoisliikkeille, jos eurot pidetään omassa pitäjässä. Jos hankinnat haetaan naapurikunnasta, kaupat loppuvat vähitellen koko pitäjästä. Tässä asiassa kannattaa vetää yhtä köyttä. Yksinään yrittäjä ei pärjää.

Myymälä työllistää yhden kokoaikaisen myyjän ja kaksi osa-aikaista myyjää.

Nihakin neuvoilla alkuun

Yrityksen perustaminen kävi Anttilan mukaan nopeasti. Asiat yksi toisensa jälkeen miltei loksahtivat paikoilleen.

– Soitin Nihakin yrityspalveluun ja siellä olivat juuri kartoittaneet lähialueen urheiluliiketilanteen. Junnon Arton kanssa tehtiin budjettilaskelmat, liikevaihtosuunnitelmat aina rahoitushakemuksia myöten. Asiantuntijoiden neuvoilla yrityksen perustaminen oli sujuvaa. Myymälätilat löytyivät nopeasti.

– Isoin asia oli kivijalkamyymälän perustamispäätös. Se oli mietinnän paikka. Ensimmäinen nimiehdotus ei mennyt läpi, mutta toinen jo onnistui.

Nihakin alueella 1 658 yritystä

Nivala Haapajärvi seudun viidessä kunnassa on 1 658 yritystä, joista Haapajärvellä 422, Kärsämäellä 181, Nivalassa 543, Pyhäjärvellä 343 ja Reisjärvellä 169. Tämä selviää PRH:n elokuun 2017 ennakkotilastosta.

Viime vuonna alueella rekisteröitiin 128 uutta yritystä, joista Haapajärvellä 28, Kärsämäellä 9, Nivalassa 50, Pyhäjärvellä 21 ja Reisjärvellä 20. Vastaavasti toiminnan lopetti 109 yritystä.

– Viime aikoina Nihakin alueelle on perustettu useita palvelu- ja rakennusalan yrityksiä. Nihak tarjoaa kattavat yrityspalvelut yrityksen perustamisesta kansainvälistymiseen, sanoo Nihakin yrityspalvelupäällikkö Arto Junno.

Nivala Haapajärven seudun kunnissa perustettiin viime vuonna yhteensä 128 uutta yritystä.