Usein esitellään työttömyyslukuja, mutta kuka olisi tiennyt Pohjois-Pohjanmaan eteläosan alueella olevan 200 avoinna olevaa työpaikkaa?
Nivalassa, Haapajärvellä, Pyhäjärvellä, Reisjärvellä, Kärsämäellä, Sievissä ja Oulaisissa oli lokakuun lopulla yhteensä 200 työpaikkaa avoinna Työmarkkinatorilla. Kysytyimpiä olivat ohutlevytuotannon ammattilaiset. Toiseksi eniten oli avoimia työpaikkoja erilaisille ohjaajille, esimerkiksi palvelu- tai lastensuojelun ohjaajille. Kolmanneksi kysytyin ammattiryhmä olivat kokoonpanijat eri teollisuudenalojen palvelukseen.
Työpaikkailmoitukset eivät vielä kerro koko totuutta työvoimatarpeesta; Sitra arvioi Suomessa olevan piilotyöpaikkoja kolminkertainen määrä avoimena oleviin työpaikkoihin verrattuna. Kohtaanto-ongelmaan vaikuttavat esimerkiksi eri ammattien alueittain vaihteleva kysyntä. Nopea teknologinen kehitys ja työpaikkojen muuttuneet vaatimukset tuovat omat haasteensa osaavan työvoiman saamiselle. Monenlaisia ja samanaikaisia toimia tarvitaan työn ja tekijöiden yhteen saattamiseksi. Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa yritys- ja aluekehityspalveluja tuottava NIHAK etsii yhdessä yhteistyöverkoston kanssa ratkaisuja työvoiman saatavuuteen ja rekrytoinnin tehostamiseen.
Alueellista kumppanuutta yritysten rekrytointihaasteisiin ja työllisyydenhoitoon
Paikallisten mikroyritysten tarpeisiin tahdotaan vastata NIHAKin syksyllä käynnistämässä Rekry+ -hankkeessa. NIHAKilla on elinkeinoyhtiönä vahva alueen yritystoiminnan tuntemus.
– Alueen yrittäjiltä on tullut viestiä, että yrityksissä on paljon työvoimatarvetta eritasoisiin tehtäviin, mutta vain osa työpaikoista on julkisesti haussa. Rekrytoinnin haastavuuden vuoksi paikkoja ei aina laiteta auki, kertoo NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala.
Yritysten rekrytointiosaamista kehitetään esimerkiksi tekemällä yhdessä yritysten kanssa työpaikkoja näkyväksi sekä kiinnittämällä huomiota työpaikan houkuttelevuuteen ja niihin vetovoimatekijöihin, jotka voivat saada osaavan työvoiman muuttamaan alueelle. Toni Krankkala nostaa esille työnantajan maineen merkityksen: ”Sellaiset yritykset, jotka ovat tunnettuja hyvänä työnantajana, eivät yleensä kärsi osaajapulasta – ainakaan siinä määrin kuin muut.”.
Työllistämisen muotoja on monenlaisia, ja ne määräytyvät yritysten ja työntekijöiden tarpeiden mukaan. Kokopäivätyön lisäksi tarvitaan myös muita työn tekemisen tapoja kuten osa-aikatyötä, alustataloutta, kevytyrittäjyyttä, oppisopimuspaikkoja, työkokeiluja ja keikkatöitä.
Hankkeen projektipäällikkö Kristiina Nyman kannustaa yrityksiä ottamaan yhteyttä.
– Rekry + hankkeen kautta tuemme maksutta paikallisia yrityksiä kaikessa rekrytointiin liittyvässä. Monet yritykset kaipaavat apua rekrytointiosaamisen kehittämisessä ihan käytännön tasolla, esimerkiksi työpaikkailmoitusten laatimisessa, Nyman kertoo.
Ota yhteyttä:
Kristiina Nyman
Projektipäällikkö
p. 050 433 8929
kristiina.nyman@nihak.fi
Marjo Tenhunen
Projektityöntekijä (1.1.2024 alkaen)
p. 050 302 4429
marjo.tenhunen@nihak.fi