Finnsvala Oy – suomalainen laatuvaate hakee uusia markkinoita

Perinteikäs Finnsvala Oy luottaa laatuun ja kotimaiseen valmistukseen. Uutta näkyvyyttä yritykselle tuo nelostien varteen noussut tehdas ja outlet-myymälä.

Nelostien kulkijoille on Kärsämäellä tarjolla monta syytä pysähtyä. Yksi uusimmista on Finnsvala Oy uusi tehdas ja outlet-myymälä, joka kiinnittää ohikulkijoiden katseet aivan taajaman eteläreunalla. Toimitusjohtaja Onerva Aakko kuvaa talvella 2019 valmistuneita noin 700 neliön tiloja lottovoitoksi yrityksen kannalta.

– Toki etukäteen mietitytti, osaavatko ihmiset tulla tänne. Talvisesonki kuitenkin ylitti moninkertaisesti villeimmätkin odotukset. Monet ovat tulleet ihan mielenkiinnostakin katsomaan, mitä täällä on tarjolla.

Finnsvala on erikoistunut vaativissa oloissa käytettäviin teknisiin alusasuihin ja lämpökerrastoihin. Svala of Finland -tuotemerkki on tuttu muun muassa moottoripyöräilyn ja -kelkkailun sekä eräharrastajille ja ammattikäyttäjille. Aakon mukaan myös tavalliset kuluttajat ovat löytäneet tekniset alusasut ja merinovillasta valmistetut tuotteet.

– Varsinkin nuoret ovat nykyään hyvin tietoisia materiaaleista. Esimerkiksi mikromuovit ovat olleet paljon esillä, ja moni osaa arvostaa nykyään tuotteen ekologisuutta.

Yrityksen tietoinen linjaus on, että isojen kauppaketjujen sijaan tuotteita myydään pienten yksityisten liikkeiden valikoimissa. Aakon mukaan kysymys on myös hinnoittelusta, sillä laadukkaista materiaaleista hän ei halua tinkiä. Toinen iso periaate on kotimaisuus.

– Tuotannon pitää olla läpinäkyvää. On tärkeää, että asiakas tietää millaisissa oloissa vaate on valmistettu.

Kotimaisuus on yrittäjän mukaan myös Finnsvalan tuotteiden ehdoton vahvuus kilpailussa. Jokainen tuote on pesuohjelappua ja pakkausta myöten suomalaista työtä.

– Ehkä sitä on vähän hullu tai idealisti, mutta näin haluan toimia, Aakko nauraa.

Uutta vaihdetta markkinointiin

Finnsvalan juuret juontavat aina vuoteen 1955, jolloin Svalan perhe ryhtyi valmistamaan myyntiin alusasuja ja Suomi-verkkareita. Aakko tuli perinteikkään yrityksen jatkajaksi vuonna 2015. Ensi töikseen hän ryhtyi hankkimaan tuotteille lisää tunnettuutta.

– Työtä on riittänyt ja messuilla on saanut rampata. Eihän meitä ole aiemmin kovin hyvin tunnettu, vaikka tuote mielletään laadukkaaksi.

Yrityksen tuotevalikoima on Aakon aikana säilynyt pääosin entisellään, mutta asiakaskunta on laajentunut. Seuraavaksi tavoitteena on myös saada lisää jalansijaa ulkomailla. Ensimmäiset askeleet on jo otettu.

– Saksaan, Tanskaan, Puolaan ja Benelux-maihin on tehty jo pieniä tilauksia. Siitä se lähtee.

Aakon mukaan ei ole edelleenkään mikään pelkkä klisee, että suomalaisuus mielletään maailmalla laadun takeeksi.

– Reaktiot ovat olleet hyvin myönteisiä, kun ihmiset ovat kuulleet, että valmistamme tuotteet täällä.

Finnsvala työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yrityksen ulkopuolella työtä riittää myös myynnissä, markkinoinnissa ja alihankinnassa.

Seuraavaksi yrityksessä aiotaan Aakon mukaan laittaa uusi vaihde päälle markkinoinnissa. Myös mallistoa on tarkoitus päivittää uusille asiakasryhmille. Erämessujen lisäksi suunnataankin myös vapaa-ajan messuille.

– Mukana pitää olla monena vuonna, jotta markkinointi alkaa kantaa hedelmää. Viiden vuoden päästä meillä toivottavasti on entistä vakiintuneempi asema markkinoilla ja useita uusia jälleenmyyjiä Suomessa ja ulkomailla.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Finnsvalasta lisää: www.svala.com