FMT-päivä tarjosi tietoa, ideoita ja verkostoitumista – Etäyhteyksien ansiosta tapahtuma oli entistäkin kansainvälisempi

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -päivä järjestettiin 24.11.2020 täysin uudella tavalla. Suurin osa noin 60 osallistujasta oli tänä vuonna mukana etäyhteyden välityksellä. Seminaarien puhujista osa esiintyi paikan päällä, osa verkon välityksellä, jolloin esitys heijastettiin valkokankaalle läsnäolijoiden nähtäväksi. Kaikki päivän esitykset striimattiin verkkoon. Etäyhteyksiä hyödynnettiin myös illan Yritystreffien järjestelyissä.

– Hybridimalli toimi hyvin ja mahdollisti läsnäolon kaikille halukkaille. Näin pystyttiin järjestämään tapahtuma turvallisesti ja rajaamaan läsnäolijoiden määrää. Tämä malli tulee varmasti olemaan käytössä jatkossakin, kertoo tapahtuman järjestelyissä yhtistyökumppanina toimineen Business Makerin Anneli Komi.

– Hybridimalli toimi hyvin ja mahdollisti läsnäolon kaikille halukkaille. Näin pystyttiin järjestämään tapahtuma turvallisesti ja rajaamaan läsnäolijoiden määrää. Tämä malli tulee varmasti olemaan käytössä jatkossakin, kertoo tapahtuman järjestelyissä yhtistyökumppanina toimineen Business Makerin Anneli Komi.

FMT-päivä tarjosi monipuolisen katsauksen tuotantoteknologioiden tutkimukseen ja tulevaisuuden näkymiin. Tänä vuonna näkyviä teemoja olivat myös verkostoituminen ja kansainvälisyys.

Etäyhteyksien kautta osallistujia oli 7 eri maasta – Suomen lisäksi Ruotsista, Saksasta, Britanniasta, Puolasta, Unkarista ja kaukaisimmillaan Meksikosta saakka.
 

Seminaareissa esillä tutkimusta ja kansainvälisyyttä

Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -seminaarissa tutkijat ja kansainväliset kumppanit esittelivät uusimpia tutkimustuloksia muun muassa terästen nopeista lämpökäsittelyistä, metallien 3D-tulostuksesta ja laserhitsauksesta. Myös yritysten kokemuksia kuultiin. Lue lisää
Business Opportunities -seminaari
tarjoili iltapäivän lopulla tietoa kansainvälistymisen mahdollisuuksista. Avauspuheenvuorossa Champion Door Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Hosio kertoi yhtiön kokemuksista kansainvälisillä markkinoilla.  

Suomen Berliinin-suurlähetystön lähetystöneuvos Laura Rajaniemi kertoi, mitä uudet elvytystoimet merkitsevät Saksan-markkinoista kiinnostuneille. Monet yritykset etsivät koronan vuoksi uusia kumppaneita. Suomalaisyritysten kannalta mahdollisuuksia avaavat esimerkiksi digitalisaation, opetus- ja terveydenhuoltosektorin etäratkaisut, kuluttajaliiketoimintaan liittyvät teknologiat sekä energiatehokkaat ratkaisut.

Pekka Hosio, Champion Door Oy:n hallituksen puheenjohtaja
 

Konsultti Rita Smalley valotti tilannetta Iso-Britanniassa, jossa koronatilanteen ja brexitin tuomasta epävarmuudesta huolimatta on suomalaisyrityksille paljon mahdollisuuksia. Paikallisesta toimintakulttuurista Smalley nosti esiin henkilökohtaisten kontaktien ja määrätietoisen myyntityön tärkeyden. Tunnettuus ratkaisee menestymisen, ja tuloksiin vaaditaan pitkäjänteistä sitoutumista.

Puola ja Unkari ovat suomalaisyrityksille houkuttelevia kohteita, koska keskeisen sijaintinsa vuoksi ne tarjoavat hyvät yhteydet muualle Eurooppaan. Molempien valtteina ovat myös edulliset raaka-aine- ja työvoimakustannukset. Konsultti Attila Debreczeni toi myös Suomen ja suomalaisyritysten hyvän maineen alueella.

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi esitteli verkostoitumis- ja kansainvälistymiskokeiluja, joita Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutti tarjoaa yrittäjille. MicroENTREllä on käynnissä useita yrittäjälähtöisiä hankkeita sekä laajalle levinnyt ydinryhmätoiminta, johon kuuluu yli 300 yritystä eri puolilla Suomea.

NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala toteaa, että monet puheenvuoroissa mainitut asiat kelpaavat ohjeiksi suomalaisille vientiyrityksille yleensäkin.

– Britannian lisäksi myös muualla pätee, että markkinoilla ei aina menesty paras tuote, vaan se josta tiedetään eniten. Champion Doorin periaate ”älä myy tuotetta, myy ratkaisu” taas on hyvä vinkki kaikkeen kansainväliseen projektiliiketoimintaan.

Verkostoitumista livenä ja etäyhteyksillä

Päivän päätteeksi järjestettiin jo kolmatta kertaa Yritystreffit, jotka tällä kertaa vietiin läpi uudenlaisin järjestelyin. Kahdenvälisistä tapaamisista valtaosa tapahtui verkon välityksellä, sillä tällä kertaa enemmistö noin 40 osallistujasta oli mukana etäyhteyksien kautta.

Yrittäjät, tutkijat ja asiantuntijat pääsivät tuttuun tapaan keskustelemaan 15 minuutin pituisissa treffituokioissa. Tänä vuonna etäyhteydet mahdollistivat verkostoitumisen myös kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

FMT-päivän ohjelmassa oli myös ELME Studion avoimet ovet, ja Nitekin tiloissa oli mahdollisuus tutustua Tuotantoteknologiamessujen tarjontaan miehittämättömillä esittelypisteillä.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä NIHAK, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT)- ja MicroENTRE-tutkimusryhmät, Nivalan Teollisuuskylä Oy, BusinessMaker Solutions Oy sekä SoloENTRE ja yrittävä kulttuuri hanke.

Anna-Mari Simunaniemi, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTREn tutkimusjohtaja
 

Muuta ajankohtaista

Perinteet ovat voimaa ja keino erottautua

Paakarin Pysäkkiä pyörittävällä perheyrityksellä on takanaan jo kolme vuosikymmentä, mutta kehittäminen jatkuu. NIHAKin Rekry+ -hankkeesta yritys on saanut apua onnistuneeseen rekrytointiin. Kärsämäellä toimiva Kahvila-Leipomo Paakarin

NIHAK rekrytoi: haemme kahta projektipäällikköä!

Etsimme jälleen uutta osaamista mahtavaan asiantuntijatiimiimme! Nyt tarjolla on kaksi projektipäällikön paikkaa, joissa molemmissa on mahdollisuus edistää alueemme elinkeinoelämää. Projektipäällikkö kansainväliseen kehityshankkeeseen Onko sinulla intoa