Kaivosalalta ponnistava M-Solutions tähtää kansainvälisille markkinoille

M-Solutions Oy:n toimitila sijaitsee Pyhäsalmen vanhalla rautatieasemalla. Kuvassa Timo Liimatainen, Tiia Tenhunen ja Janne Montonen.

 

Kaivosalalta ponnistava M-Solutions tähtää kansainvälisille markkinoille

Moni yritys on syntynyt siten, että oikean hetken tullen on tartuttu tilaisuuteen. Näin tapahtui myös Pyhäjärvellä, kun IT-palveluja tuottava M-Solutions Oy perustettiin vuoden 2016 alussa.

Yrityksen perustajilla on takanaan vuosikymmenten kokemus kaivosalan ict-tehtävistä. Edessä oleva Pyhäsalmen kaivoksen sulkeminen merkitsi entisille työntekijöille tilaisuutta lähteä hyödyntämään osaamistaan yrittäjinä.

– Näimme että yritystoiminnan kautta voimme viedä eteenpäin hyviä toimintoja, jotka kantavat myös kaivoksen loppumisen jälkeen, yrityksen toimitusjohtaja Janne Montonen sanoo.

M-Solutions on ollut toiminnassa vasta puolitoista vuotta, mutta on jo saanut hyvän jalansijan markkinoilla. Yritys työllistää viisi henkilöä, ja vireillä on myös kansainvälisiä projekteja. Loppusyksystä 2017 yritystä esitellään Lontoossa isoilla kaivosalan messuilla.

– Olemme olleet oikeaan aikaan liikkeellä ja saaneet yritystä näkyviin alan toimijoille, Montonen toteaa.

Yrityksen perustamiselle hyvän pohjan toi se, että pitkän kokemuksen myötä oli olemassa selkeä tekemisen malli. Hyppy palkansaajasta yrittäjäksi ei Montosen mukaan siinä mielessä ollutkaan iso.

– Varsinainen työ jatkui samanlaisena kuin aiemminkin, joskin näkökulma tietysti vähän muuttui.

Kasvu tuo uusia haasteita

Montonen näkee kilpailuetuna sen, että yritys hallitsee laajasti niin it-järjestelmien infran kuin tuotteet ja palvelut.  Alusta saakka M-Solutions on nojannut myös vahvaan tuotekehitykseen. Vuoden 2017 lokakuussa yritys rekisteröi oman M-IDIS-tuotemerkin, joka kokoaa asiakkaan tietohallinnon yhden järjestelmän alle.

– Vaikka pitkä kokemus kaivosalalla on vahvuutemme, voimme tarjota palveluja ja ohjelmistoja laajemmallekin yritysrintamalle.

Kun toimitaan korkeaa asiantuntemusta vaativalla alalla, on tärkeää tuoda yrityksen osaamista näkyväksi. Siihen on myös M-Solutions kiinnittänyt erityistä huomiota.

– Tässä vaiheessa tärkein haaste on tehdä palveluja tunnetuksi ja viestiä niistä käyttäjille ymmärrettävällä tavalla, yrityksen asiakaspalvelusta ja markkinoinnista vastaava Tiia Tenhunen toteaa.

Kasvua tavoittelevan yrityksen yhtenä haasteena on jatkossa myös osaajien löytäminen. Janne Montonen toteaa, että it-alan todellisista ammattilaisista on kova kilpailu kaikkialla maassa. Yrityksen sijainti ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kynnyskysymys.

– Pyhäsalmi on hyvä paikka toimia. It-alalla asioita voi tehdä missä vain, ja täällä on muun muassa hyvät valokuituyhteydet sekä liikenneyhteydet joka suuntaan.

Nihak auttaa monin tavoin

Vaikka yrityksellä on selkeät tavoitteet ja vauhti päällä, on hyvä saada välillä ulkopuolista näkemystä siitä, onko suunta oikea. Yhtenä kumppanina M-Solutionsilla on ollut Nihak.

Yrityspalvelupäällikkö Timo Liimatainen listaa useita keinoja, joilla Nihak voi auttaa seutukunnan yrityksiä. Yksi on perinteinen elinkeinoneuvonta, jonka kautta tarjotaan sparrausta. Kehittämishankkeissa taas voidaan yritysten tarpeiden pohjalta pureutua eri kysymyksiin. Oma merkityksensä on myös Nihakin työntekijöiden verkostoilla ja sillä, että myös maailmalla kuljettaessa tuodaan alueen yrityksiä esille.

– Näitä kaikkia on sovellettu käytännössä myös M-Solutionsin kanssa. Kyseessä on yritys, jolla on paljon virtaa, ideoita ja kasvuhaluja, Liimatainen toteaa.

M-Solutions on hänen mukaansa myös hyvä esimerkki muutokseen vastaamisesta. Merkittävän työnantajan väistyminen tuo paikkakunnalla ison joukon ihmisiä uuteen tilanteeseen.

– Luonnollisesti yrittäjyys on silloin yksi strategia. Siihen yrityspalvelujen pitää tarvittaessa tarjota apua nopeallakin aikataululla.