Kansainväliset palvelut kuntoon yhteispelillä 

Kun ulkomailta muuttavien asukkaiden ja työntekijöiden vastaanotto hoidetaan hyvin, etukin on kaikkien yhteinen. NIHAKin roolina on tuoda alueen eri toimijat yhteen.

Nivala-Haapajärven seudulla asuu nykyään satoja ihmisiä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Osa heistä on asettunut alueelle opiskelun, työn tai perhesyiden vuoksi. Osa taas on joutunut lähtemään kotimaastaan sodan vuoksi.  

NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Kimmo Niskanen kertoo, että työnantajien asenteet ovat muuttuneet paljon muutamassa vuodessa, ja yritykset ovat yhä valmiimpia rekrytoimaan ulkomaalaisia työntekijöitä.  

– Työikäisten määrä vähenee kaiken aikaa, ja joillakin aloilla on jo jatkuva työvoimapula. Kokemukset ukrainalaisten kanssa ovat osoittaneet, että kielitaitokaan ei kaikissa tehtävissä ole kynnyskysymys. 

Alueella asuu tällä hetkellä arviolta 150 ukrainalaista, joista moni on tullut pakoon Venäjän hyökkäystä. Vuoden 2022 keväällä oltiin uuden edessä, kun kunnissa ei ollut valmiita prosesseja heidän vastaanottamisekseen. NIHAKissa tilanteeseen tartuttiin nopeasti yhteistyössä kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. 

Jo maaliskuussa NIHAK rekrytoi projektityöntekijäksi ukrainalaisen Nataliia Dikhtiarenkon. Hän ryhtyi selvittämään, mitä kaikkea tarvittiin tulijoiden auttamiseksi. 

– Tehtävää oli paljon. Piti aloittaa perusasioista ja jakaa tietoa palveluista kuten terveydenhuollosta, päivähoidosta ja kouluista. Piti kertoa, mistä saa kielikoulutusta ja miten asioidaan pankissa tai viranomaisten kanssa. Olemme NIHAKissa auttaneet myös löytämään ensimmäisiä työpaikkoja ukrainalaisille, Dikhtiarenko kertoo. 

Kesällä Nivalan kaupunki työllisti yhteyshenkilön, jonka tehtävänä on auttaa Nivalaan tulevia ukrainalaisia ja toimia myös tulkkina. Alueella tehty työ ukrainalaisten vastaanottamiseksi ja työllistämiseksi on poikinut paljon myönteistä julkisuutta.  

NIHAK on tehnyt jo vuosia yhteistyötä työnantajien kanssa kansainvälisissä rekrytoinneissa. Samalla on opittu, että alkuvaiheessa tuki on tarpeen monenlaisissa arjen asioissa. 

– Täytyy tunnistaa, millaista apua missäkin vaiheessa tarvitaan, ja kuka sitä parhaiten voi tarjota. Siinä tarvitaan eri sektorit ylittävää yhteistyötä, kansainvälistymispalvelupäällikkö Ari Alakangas sanoo. 

Hän havainnollistaa tilanteen jakamalla vuorokauden kolmeen osaan: yksi kolmasosa työtä, toinen vapaa-aikaa, harrastuksia ja palvelujen käyttöä ja kolmas lepoa.  

– Ensimmäisestä huolehtivat työnantajat, toisesta kolmas sektori ja kolmannesta eli asumisesta kunnat. Ukrainalaisten kanssa aloitettiin kahdesta jälkimmäisestä, jotta saatiin perustarpeet täytettyä. NIHAK on avainroolissa tuomassa eri toimijat yhteen. 

Myös alueen asukkailla on tärkeä rooli, jotta alueelle muuttavat saadaan osaksi yhteisöä.  

– Siinä tärkeää ovat pienetkin asiat ja kohtaamiset sekä kiinnostunut ja avoin asenne, Alakangas toteaa. 

Muuta ajankohtaista

NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala ja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynna

NIHAK Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäseneksi

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallitus on marraskuun kokouksessaan hyväksynyt Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n jäsenekseen. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäsenyyden myötä NIHAK pystyy vahvistamaan