Korona-Info

NIHAKin asiantuntijat ovat kaikkien yrittäjien ja yritysten käytettävissä tässä poikkeustilanteessa. Yritysneuvoja auttaa yrittäjiä muodostamaan kokonaiskuvan yrityksen taloustilanteesta, arvioimaan kassavirran tilanteen ja riittävyyden, löytämään ja hakemaan oikeat erityistuet tilanteessa, listaamaan tarvittavia toimia, kuten maksuaikajärjestelyjä sekä tarvittaessa hakemaan rahoitusjärjestelyjä.

Kannustamme ottamaan yhteyttä heti, jos on epätietoinen olo tai epäilee, että ei pärjää tai tiedä, kuka auttaisi.

Alla lyhyesti tärkeimpiä tietoja yritysten rahoitukseen liittyen:

1. ELYkeskukset rahoittavat tässä poikkeustilanteessa yrityksiä, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä. POIKKEUSRAHOITUS pdf.

2. Business Finland – Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa. Rahoitusta on saatavilla kahta erilaista: 1) esiselvitys – enintään 10 000 € ja 2) kehittämisrahoitus – enintään 100 000 €.

3. Pankit ovat ilmoittaneet myöntävänsä lyhennysvapaata tai käyttöpääomalainaa erityisesti PK-yrityksille, joiden maksukykyyn tai kassatilanteeseen koronaviruspandemia on vaikuttanut. Näiltä osin yrityksen tulee olla yhteydessä omaan pankkikonttoriinsa.

4. Finnvera on ilmoittanut joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveran takaamien pankkilainojen lyhennysvapaat käsitellään pankin kautta, periaatteella: ”Finnvera takaa, pankit jakaa”. Finnvera myöntää takausohjelmiensa kautta takauksia myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin.

5. Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Avustushakemukset käsitellään alueen yrityspalveluissa ja avustuksen myöntää yrityksen kotikunnan viranomainen. Tukea voi hakea kirjallisesti tiistaista 14.4.2020 lähtien. Sähköinen haku on avattu yrityspalveluiden ja kuntien kotisivuille. NIHAK (Kärsämäki, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi) ja Haapajärven Yrityspalvelut (Haapajärvi) neuvoo yrityksiä avustuksen hakemisessa, ottaa vastaan avustushakemukset ja arvioi edellytysten täyttymisen.
Sähköinen haku -> https://www.nihak.fi/fi/yksinyrittajan-korona-avustus-on-nyt-haettavissa/

6. Työmarkkinatukea voidaan maksaa yrittäjälle, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Muutokset ovat voimassa 30.6. asti.

– yrittäjän ei tarvitse lopettaa yritystoimintaansa työmarkkinatukea saadakseen!

Lisätietoja:
TE-PALVELUT -> https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2020-04-08-01/index.html
KELA -> https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja

Palvelemme teitä toistaiseksi lähinnä etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten työkalujen kautta. Ota yhteyttä!

Kärsämäki & Pyhäjärvi

Arto Junno, yrityspalvelupäällikkö
Arto Junno, yrityspalvelupäällikkö
puh. 044 4457 011
arto.junno@nihak.fi

Kärsämäki
Rannantie 6
86710 Kärsämäki
Pyhäjärvi
Asematie 4 A
86800 Pyhäsalmi

Nivala

Marika Kumpula, yrityspalvelupäällikkö
puh. 046 5040 8480
marika.kumpula@nihak.fi

Nivala
Pajatie 5
85500 Nivala

Reisjärvi

Harri Jokela, yrityspalvelupäällikkö
puh. 050 304 9317
harri.jokela@nihak.fi

Reisjärvi
Reisjärventie 8
85900 Reisjärvi

 

Uutta tietoa koronan vaikutuksista yrittäjyyteen tulee paljon. Tässä koottuna hyviä tämän hetkisiä tiedonlähteitä.

Asiantuntijamme seuraavat alati muuttuvaa tilannetta. Tiedot uusiin rahoitustuotteisiin/kehittämisavustuksiin liittyen tarkentuvat koko ajan ja päivitämme tietoja sitä mukaan, kun niitä saamme.