Maailman suurin maidon paketoija työllistää Reisjärvellä

Muoviset maitotuotepakkaukset ovat maailmalla yleisiä. Pakkaukset valmistetaan ja painetaan Reisjärvellä ja lähetetään kohdemaahan käyttövalmiina.

 

MAAILMAN SUURIN MAIDON PAKETOIJA TYÖLLISTÄÄ REISJÄRVELLLÄ

Reisjärven suurin yksityinen työnantaja Elecster Oyj on useimmille suomalaiskuluttajille tuntematon. Sen sijaan maailmalla sen tuotteet koskettavat suurten joukkojen arkea, sillä kyseessä on maailman johtava UHT-maidon prosessointi- ja pussipakkauslinjojen valmistaja.

Elecster Oyj:n Reisjärven-tehtaalla valmistetaan iskukuumennetun maidon pakkaamiseen tarvittavia prosessointi- ja pakkauslinjojen osia sekä pakkausmateriaaleja. Sen tuotteita viedään yli 80 maahan.

– Maidon kulutus kasvaa maailmalla kaiken aikaa, etenkin kehittyvissä maissa. Iskukuumennettu maito on yleisin etenkin siellä missä ei ole mahdollista rakentaa toimivia kylmäketjuja, kertoo tehtaan tekninen huoltopäällikkö Pekka Ahola.

Reisjärven tehtaan konepajahallissa valmistettavat pakkauskoneet matkaavat Akaalle, jossa ne liitetään isompaan linjakokonaisuuteen. Tehtaan toisessa siivessä valmistetaan maidon pakkaamiseen tarvittavat muovikalvot, tutummin sanottuna maitopussit. Saman katon alla ne painetaan, leikataan käyttövalmiiksi ja pakataan matkaan kohti Baltiaa, Euroopan maita, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa.

Elecster Oyj valmistaa muovipakkauksia Reisjärven lisäksi Venäjällä ja Kiinassa. Parhaillaan se on perustamassa Keniaan uutta tehdasta, jossa jatkossa painetaan Afrikan maihin menevät muovikalvot.

Muovipakkausten käyttöä puoltaa etenkin ympäristöystävällisyys. Pakkausmateriaalia kuluu vain neljännes verrattuna kartonkipakkaukseen. Muovikalvon valmistus saastuttaa hyvin vähän ilmaa ja vesistöjä, ja kuluttaa energiaa vain murto-osan verrattuna kartonginvalmistukseen.

– Lisäksi raaka-aine on kierrätettävää, ja pakkausten valmistuksessa ylijäävät materiaalit voidaan hyödyntää uudelleen.

Yhtiön syntysija on Kylmäkoskella, jossa diplomi-insinööri Tuomo Halonen ryhtyi vuonna 1966 valmistamaan autotallissa pakkauskoneita. Tuolloin yritys kantoi vielä perustajansa mukaan nimeä Tuomo Halonen Oy. Pakkausmateriaalien valmistus tuli mukaan 1970-luvun puolivälissä Reisjärven tehtaalla. 

– Halonen on kotoisin alueelta, ja hän tiesi täältä löytyvän hyviä työntekijöitä. Reisjärven kunta rakensi hallin, jonka yritys lunasti, Ahola kertoo. 

Myöhemmin yritys sai nykyisen nimensä, ja vuonna 1989 se listautui pörssiin. Tänä päivänä Elecster Oyj on maailmanlaajuinen brändi. Työntekijöitä sillä on yhteensä 310, joista hieman yli puolet ulkomailla. Reisjärvellä työntekijöitä on 37. Aholan mukaan tehtaalla on hyvät näkymät, sillä tuotantoa on tehostettu ja koneita uusittu.

– Täällä on vankka osaamispohja muovin valmistuksessa sekä konepajatoiminnassa. Yhtiö on ollut hyvä työnantaja, mistä kertoo työntekijöiden pieni vaihtuvuus, toteaa Ahola, joka itsekin on työskennellyt tehtaalla sen perustamisesta lähtien.

Yksi Reisjärvellä valmistettavista tuotteista kuitenkin löytyy monen suomalaiskodin porraspäästä. Elecster Oyj:n tehtaalla nimittäin valmistetaan tytäryhtiö Sandudd Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvat muoviset ruohomatot. Mattoja viedään myös maailmalle.

Pekka Ahola esittelee iskukuumennetun maidon prosessointiin ja pakkaamiseen tarkoitettuja koneita. Reisjärven-tehtaalta koneet matkaavat Akaalle, jossa ne kootaan kokonaisiksi linjastoiksi.