Maailmanluokan cleantech läpimurto

Tracegrow’n tuotantotilat valmistuvat Kärsämäen kunnalta vuokrattuun teollisuushalliin. Jarmo Pudas, Matti Puranen ja Tatu Leppänen toteavat, että yhteistyö jatkuu uudessakin tilanteessa.

 

Kasvun takana tietoa, työtä ja taustatukea

Yrityksen on menestyäkseen uskallettava astua poluille, joita muut eivät ole vielä tallanneet. Tästä esimerkki on maailmanlaajuisille mikroravinnemarkkinoille tähtäävä Tracegrow, jonka ensimmäinen tuotantolaitos valmistuu Kärsämäelle vuoden 2017 loppuun mennessä.  

Tracegrow on kehittänyt ainoana maailmassa teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen sisältämät hivenaineet kuten sinkki ja mangaani jalostetaan maanviljelyyn ravinteiksi, puhtaasti ja tehokkaasti. Tuotannon ylösajo ja tuotteen viimeistely asiakastarpeiden mukaisesti toteutetaan loppuvuoden ja ensi-kesän välisenä aikana.

Jotta uusi teknologia saadaan käyttöön ja markkinoille, tarvitaan matkan varrelle osaava yhteistyökumppanien verkosto. Nihak on yhtenä Tracegrow’n kumppaneista ollut yrityksen mukana sen kaikissa vaiheissa.

Vuosien tutkimustyö

Tracegrow’n juuret ovat AkkuSer Oy:n paristojen ja akkujen kierrätyslaitoksessa, joka aloitti toimintansa Nivalassa vuonna 2006.

– Valtaosa paristoista oli alkaliparistoja, joita pelkästään Suomessa kertyy tuhat tonnia vuosittain. Siitä syntyi ajatus, että niiden sisältämiä hivenaineita voitaisiin paremmin hyödyntää, kehitysjohtaja Jarmo Pudas kertoo.

Vuonna 2012 perustettiin Rec Alkaline Oy. Jo tuolloin yritys alkoi rakentaa yhteistyökumppaneiden verkostoa. Tutkimustyössä ja testauksissa ovat olleet mukana Oulun yliopisto, Centria ja Kokkolan yliopistokeskus. Kaiken aikaa Nihakilta saatiin taustatukea.

– Seudullisen kehittämisyhtiön tuki oli äärimmäisen tärkeää alkuvaiheessa, kun liiketoimintaa kehitettiin. Meillä oli hyvä ajatus siitä mitä tekniikka voi olla, muttei referenssejä maailmalta valmiista laitoksesta, Pudas toteaa.

Välissä kehitystyö oli pari vuotta pysähdyksissä, mutta jatkui pari vuotta sitten uuden sijoittajan tultua mukaan.

Vauhdissa mukana

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että noin vuoden kestänyt tehtaan rakennustyö on loppusuoralla, yrityksellä on uusi nimi ja toimitusjohtaja Tatu Leppänen kiertää maailmalla viemässä viestiä. Lähtöasetelma on selkeä: tuotteelle on maailmanlaajuinen tarve ja yrityksellä siihen taloudellinen ja ekologinen ratkaisu.

– Suomen tavoitteena on nousta kiertotalouden edelläkävijäksi, ja meidän teknologiamme vastaa siihen täysin. Sen sijaan että hivenaineet kaivettaisiin maaperästä, voimme kierrättää ne paristoista ekologisesti ja tehokkaasti, Leppänen kiteyttää. Tehtaan toiminta on tarkoitus ajaa koko tuotantovolyymiin vuoden 2018 aikana.

Vastaanotto on kaikkialla ollut Leppäsen mukaan hyvin innostunutta. Kaiken vauhdin keskellä on silti tärkeää, että alusta asti yrityksen taivalta seurannut yhteistyökumppani on edelleen tarvittaessa tukena.

– Kynnys ottaa yhteyttä on Nihakin kanssa matalalla, puolin ja toisin.

Paukkuja jatkossakin

Nihakin kehitysjohtaja Matti Puranen kertoo, että seudullinen kehitysyhtiö voi monin tavoin olla mukana yrityksen koko elinkaaressa.

– Nihakin rooli on auttaa pukkaamaan yritysten kehitystyötä eteenpäin. Konkreettista apua on voitu tarjota muun muassa vientihankkeen kautta. Tracegrow Oy:kin on käyttänyt Nihakin hankkeiden tukea kansainvälisten kontaktien luomiseen ympäri maailman. On käyty messuilla, kiertotalouden konferensseissa (myös esiintyjinä), tehty markkinaselvityksiä, käyty tapaamassa eri maiden viranomaisia ja tutkimuslaitoksia, haettu jakelijoita ja teollisia kumppaneita etc.

Kunnan ja seutukunnan näkökulmasta yritykset ovat niitä jotka tuovat elinvoimaa alueelle. Puranen muistuttaa myös, että tuotantolaitos osaltaan turvaa alueella jo olemassa olevaa yritystoimintaa samalla kun se itse luo uutta. Tärkeää on, että yrityksen tukena pysytään myös murrosvaiheissa.

– Ei se niin mene, että autetaan jossain kohtaa ja sitten unohdetaan. Tracegrow on hyvä esimerkki siitä, että on jaksettu tehdä vuosia yhteistyötä ja luotettu siihen, että se pihvi löytyy. Kehittämistyö jatkuu, ja yhdessä huolehditaan siitä, että siihen löytyy paukkuja edelleenkin.

Tracegrow’n kehitystyössä yhteistyökumppaneina ovat olleet myös Tekes, Luonnonvarakeskus Luke ja Baltic Sea Action Group. Yritys on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi tänä vuonna.