Nivalalainen Mecaplan Oy tarjoaa eri teollisuudenaloille tuotekehityksen ja suunnittelun asiantuntijapalveluja. Sen osaamiselle on ollut kysyntää jo lähes 20 vuoden ajan.
Vuoden 2020 keväällä monissa yrityksissä siirryttiin etätyöhön, ja asiakaskäynnit vaihtuivat verkkotapaamisiin. Nivalalaisessa Mecaplan Oy:ssä tämä on tuttua jo ennestään, sillä yritys on lähes 20 vuoden ajan tarjonnut lakeuksilta käsin suunnittelupalvelua eri puolilla Suomea sijaitseville asiakkaille.
Toimitusjohtaja Henri Knecktin mukaan tilanne avaa monille yrityksille mahdollisuuden uudistaa työtapojaan.
– Toivottavasti etätyön edun huomaavat nekin, jotka eivät aiemmin ole sitä hyödyntäneet. Moni työ pystytään tekemään paikasta riippumatta, ja etätyöskentely tuo myös lisää tehoa tiettyihin tehtäviin.
Silti varsinkin ensimmäisten kontaktien osalta ihmisten tapaaminen ja kasvokkain keskustelu on tärkeää, eikä sitä voida kokonaan korvata.
Vuonna 2001 perustettu Mecaplan Oy on insinöörisuunnittelutoimisto, joka tarjoaa tuotekehitystyötä ja teknistä suunnittelua useiden eri teollisuudenalojen asiakkaille. Yritys auttaa asiakkaitaan nopeuttamaan tuotekehitysprojekteja ja sarjavalmistukseen siirtymistä sekä parantamaan tuotteiden valmistettavuutta.
Mecaplanin asiakasyritykset valmistavat pääasiassa teollisuuden prosesseissa käytettäviä koneita ja laitteita. Viime vuonna yritys sai kuitenkin poikkeuksellisen toimeksiannon, kun Helsingin Sanomat lahjoitti presidentti Sauli Niinistölle, Suomen kansanedustajille ja G20-maiden johtajille ilmastokynän. Kynän muste tehtiin hiilidioksidista, ja Mecaplan toteutti kynän teknisen suunnittelun.
Pitkän linjan osaamista
Mecaplan sai alkunsa vuosituhannen alussa, jolloin tietoliikenneverkkojen tuotteiden tuotekehitysprojekteihin tarvittiin tuotanto- ja valmistusteknistä osaamista. Kneckt tuli vuonna 2002 yhtiöön toimitusjohtajaksi.
Alkuvuosina yrityksen asiakkaat tulivat pääosin telekommunikaatioalalta, mutta asiakaskunta laajeni pian sähkö- ja energiatekniikkaan sekä kone- ja laitesuunnitteluun. Sittemmin joukkoon on tullut yrityksiä cleantech-alalta ja terveysteknologiasta, ja viime vuosina myös meriteollisuudesta.
Kneckt on toiminut yhtiön omistajana ja yrittäjänä vuodesta 2018 lähtien, jolloin hän osti omistusosuudet Sweco Industry Oy:ltä ja Mecanova Oy:ltä.
– Olin ollut pitkään yhtiössä, ja tunsin asiakkaat, työntekijät ja liiketoiminnan. Kun mahdollisuus avautui, oli luonteva päätös jatkaa yrittäjänä, Kneckt kertoo.
Nivalassa hyvät verkostot
Mecaplan on viime vuodet jatkanut kasvuaan uusille aloille ja laajentanut toimintaansa Vantaalle sekä vuosi sitten Turkuun. Jotta yritys pärjäisi kilpailussa, strategiana on Knecktin mukaan hakea pitkäaikaisia kumppanuuksia.
– Meidän valttejamme ovat joustavuus ja osaaminen, jolla voidaan vastata asiakkaan tarpeisiin. Olemme toimineet jo pitkään, joten se tuo myös luottamusta ja jatkuvuutta.
Tällä hetkellä Mecaplan Oy työllistää lähes 40 henkilöä. Sen toimipisteet sijaitsevat Nivalassa, Vantaalla ja Turussa, ja yksittäisiä henkilöitä työskentelee myös Tampereella ja Oulussa.
Kneckt toteaa, että valtaosa projekteista voidaan hoitaa nykyään paikasta riippumatta, vaikka asiakaskohtaisia eroja toki löytyy.
– Nivalassa tehdään myös sellaisia projekteja, joissa on mukana prototyyppivalmistusta. Täällä etuna on, että alueelta löytyy hyvä alihankintaverkosto ja monipuolisesti eri mekaniikkavalmistustekniikoiden yrityksiä.
NIHAKin palveluja Mecaplan on vuosien varrella hyödyntänyt muun muassa myynnissä ja markkinoinnissa, liiketoiminnan kehittämisessä, koulutuksessa ja verkostoitumisessa.
– Yhteistyö NIHAKin kanssa on ollut vaivatonta, ja palvelut ovat auttaneet liiketoiminnan sekä osaamisen kehittämisessä, Kneck toteaa.