Monialayrittäjät pitävät arkea pystyssä ja koneet käynnissä

Kasvu ja kannattava toiminta eivät aina rakennu erikoistumisen varaan. Monialayrityksissä saman katon alle on koottu useita eri toimintoja. Hyvä esimerkki löytyy Pyhäjärveltä, jossa Arjen Avuxi Oy ja Pyhäsalmen Auto- ja Traktorihuolto Oy pyörittävät monia lähiseudun asukkaille tarpeellisia palveluja.

Maarit Haloselle palveluvalikoiman laajentaminen on ollut liiketoiminnallisesti järkevä ratkaisu.

Pyhäjärvisen Maarit Halosen yrittäjäura lähti vauhtiin, kun hän päiväkodissa työskennellessään havahtui lapsiperheiden avuntarpeeseen. Halonen ryhtyi tarjoamaan siivous- ja kotityöpalveluita aluksi toiminimellä, ja vuonna 2012 sai alkunsa Arjen Avuxi Oy.

Yrityksen palveluvalikoima on laajentunut vuosien varrella pesulatoimintaan, siivoustuotteiden myyntiin, laitevuokraukseen ja korjausompeluun. Halosen rinnalla ahkeroi neljä kokoaikaista sekä useampi osa-aikainen työntekijä.

Palveluja ostavat lapsiperheiden lisäksi etenkin ikäihmiset, ja osa asiakkaista tulee sosiaalipalvelun kautta. Halosen mukaan yrityksen palveluvalikoiman laajentuminen on kaiken aikaa lähtenyt siitä, miten voisi palvella asiakasta parhaiten.

– Uudet palvelut ovat usein saaneet alkunsa arjen tilanteista, joissa on huomattu avulle olevan tarvetta. Asiakkaankin on helpompaa pyörittää omaa arkeaan, kun ei tarvitse hakea palveluja monesta paikasta, Halonen toteaa.

Jo yrityksen alkuaikoina Halonen alkoi tuoda kesäaikaan siivousasiakkaiden mattoja kotiinsa pestäväksi. Kun matonpesulle ilmaantui laajempaakin kysyntää, oli aika etsiä tilat pesulalle. Uusi toimitila avattiin vuoden 2020 kesällä Pyhäsalmen keskustassa. Pesulalla on noutopisteet myös Haapajärvellä, Kärsämäellä ja Kiuruvedellä.

Palveluvalikoiman laajentaminen on osoittautunut järkeväksi myös liiketoiminnan kannalta. Kun sama asiakas pystyy hyödyntämään eri palveluja, pienemmälläkin asiakasmäärällä voi saada isomman volyymin. Myös laskutus ja asiakkuuksien hallinta on yrittäjälle tällöin helpompaa.

Paikkakunnan koko ja asiakaspohjan laajuus ovat nekin realiteetteja, joiden pohjalta pitää toimia.

– Helsingissä voisi erikoistua vaikka kylpyhuoneiden tehopuhdistuksiin, mutta Pyhäjärvellä sillä ei voisi tarjota kokopäivätyötä neljälle. Toisaalta pienellä paikkakunnalla on helppoa myös verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, joten ihan kaikkea mahdollista ei kannata ryhtyä itse tekemään, Halonen toteaa.

Monialaisen yrityksen arkirutiineissa Halonen painottaa etenkin turvallisten tietojärjestelmien tärkeyttä.

– Asiakkuuksien hallintaa ei tällaisessa työssä voi hoitaa paperilappujen varassa. Teemme jatkuvasti yhteistyötä järjestelmäkehittäjän kanssa, ja siitä on meille ollut suuri apu.

Yrittäjän tukena ovat matkan varrella olleet myös NIHAK ja Pyhäjärven Kehitys Oy, jotka auttoivat muun muassa toimitilojen löytämisessä.

– NIHAKilta olen aina saanut käytännön apua ja rohkaisua yrityksen kehittämisen kannalta tärkeissä siirroissa. Vaikka yrittäjänä on itse vastuussa kaikesta, henkinen tuki on arvokasta. On hyvä tietää, että aina voi soittaa ja kysyä neuvoa. Ilman NIHAKin tukea emme varmasti olisi tässä pisteessä, Halonen sanoo.

Selkeä työnjako ja arjen rutiinit pitävät Niko Humalojan mukaan paketin kasassa, kun saman katon alta tarjotaan useita eri palveluja.

Tarjonta karttuu asiakkaiden tarpeen mukaan

– On tärkeää vastata asiakkaan huutoon siitä, mitä palveluja täällä tarvitaan, toteaa Pyhäsalmen Auto- ja Traktorihuolto Oy:n toimitusjohtaja Niko Humaloja.

Niin yrityksessä on tehtykin: samasta pihapiiristä löytyy huoltoasema, varaosa- ja tarvikemyymälä sekä auto-, traktori- ja pienkonekorjaamo, joka tarjoaa myös Valtran varaosat ja sopimushuollot. Huoltoaseman tarjontaan taas kuuluvat kahvio, veikkauspalvelut ja viimeisimpänä Matkahuollon asiamiespalvelut.

Niko Humaloja pyörittää Pyhäsalmen Auto- ja Traktorihuoltoa yhdessä veljensä Jarin kanssa. Veljesten yrittäjätaival alkoi vuonna 2016 osaomistajina, ja nyt kaksikko on kolmatta vuotta vetovastuussa sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

Yrityksen peruspilarit on luotu jo yli 30 vuotta sitten. Vuonna 1988 Eero Humaloja perusti yhtiökumppaneidensa kanssa traktorihuollon ja huoltoaseman, jotka hän myöhemmin lunasti kokonaan omiin nimiinsä. Vuosien varrella laajennukset ovat seuranneet toisiaan.

– Nykyään liikevaihto koostuu useista pienistä puroista. Jos kovin tiukasti erikoistuisi, niin pienellä paikkakunnalla eivät asiakkaatkaan riittäisi ylläpitämään kannattavaa liiketoimintaa, Niko Humaloja toteaa.

Tarjontaa on kartutettu asiakaskunnan tarpeiden mukaan. Maaseutuympäristössä kun ollaan, niin esimerkiksi tilamäärän väheneminen on vaikuttanut palvelujen kysyntään. Traktorien sijasta huollettavaksi tuodaan yhä enemmän pienkoneita, ja tähän työhön on palkattu jo oma henkilökin.

Monialaisen yrityksen arki pohjautuu rutiineihin, jotka ohjaavat päivän kulkua. Työtä helpottaa, kun jokaisella on oma ruutunsa. Veljesten työnjako on muotoutunut niin, että Jari hoitaa korjaamoa ja Niko myymälää. Yrittäjät mukaan lukien töitä paiskii täysiaikaisesti yhdeksän henkilöä.

Neljä vuotta sitten saman katon alla aloitti perheen omistuksessa myös Pyhäjärven Autokatsastus Oy, joka täydentää luontevasti palveluvalikoimaa. Sen käynnistämisessä hyödynnettiin muun muassa NIHAKin yrityspalveluja. Humalojan mukaan NIHAKin tarjoama täsmäapu on ollut tarpeen esimerkiksi tukia haettaessa ja paperitöiden kanssa.

– NIHAK on hyvin näkyvillä ja saanut myös aikaan paljon näkyvää. Jos tarvitsisin apua niin ensimmäisenä ottaisin yhteyttä jälleen sinne.

Juuri nyt Pyhäsalmen Auto- ja Traktorihuollossa ei kaavailla isompia laajennuksia. Töitä riittää varsinkin kesäaikaan niin paljon kuin vain ehtii tekemään.

– Tulevaisuudestahan ei voi varmasti sanoa, mutta koetetaan pysyä mukana alan muutoksissa. Oma asenne on sellainen, että elämä ja yrittäjyys ovat jatkuvaa itsensä kehittämistä, Humaloja sanoo.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Perinteet ovat voimaa ja keino erottautua

Paakarin Pysäkkiä pyörittävällä perheyrityksellä on takanaan jo kolme vuosikymmentä, mutta kehittäminen jatkuu. NIHAKin Rekry+ -hankkeesta yritys on saanut apua onnistuneeseen rekrytointiin. Kärsämäellä toimiva Kahvila-Leipomo Paakarin

NIHAK rekrytoi: haemme kahta projektipäällikköä!

Etsimme jälleen uutta osaamista mahtavaan asiantuntijatiimiimme! Nyt tarjolla on kaksi projektipäällikön paikkaa, joissa molemmissa on mahdollisuus edistää alueemme elinkeinoelämää. Projektipäällikkö kansainväliseen kehityshankkeeseen Onko sinulla intoa