NIHAKin avulla yrittäjäksi 

Suomeen saapuneille ukrainalaisille yrittäjyys on yksi keino työllistyä ja hyödyntää omaa ammattitaitoa. NIHAK auttaa alkuun pääsemisessä, eikä kielikään ole aina esteenä. 

Kateryna Ankudinov on kotoisin Ukrainan keskiosissa sijaitsevasta Kirovagradista, josta hän tuli lapsensa kanssa viime syyskuussa Suomeen. Ankudinovin äiti oli työskennellyt Nivalassa, ja sieltä löytyi asunto sekä hoitoalan koulutuksen saaneelle tulijalle myös työpaikka hoiva-avustajana.    

Päivät Andukinov työskenteli palvelukodissa, ja iltaisin ja viikonloppuisin hän alkoi ottaa vastaan asiakkaita. Andukinov on toiselta ammatiltaan ripsiteknikko, ja taitavalle tekijälle oli kysyntää. Niin sai alkunsa Lashmama-niminen yritys.  

Yrityksen perustamiseen Andukinovia kannusti NIHAKin projektityöntekijä Nataliia Dikhtiarenko, ja käytännön asioissa apua antoi yrityspalvelupäällikkö Kimmo Niskanen. Lisäksi paikallisesta tilitoimistosta järjestyi ukrainankielistä palvelua.  

Tähän saakka Andukinov on vastaanottanut asiakkaita kotonaan, mutta haaveena hänellä on oman studion perustaminen. Suunnitelmissa on kehittää vakioasiakkaiden palvelua entisestään. 

– Tässä työssä tärkeintä on, että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen. Olen saanut täältä paljon hyviä asiakkaita, sekä suomalaisia että ukrainalaisia, Andukinov kertoo.  

Vaikka kaikkien asiakkaiden kanssa ei ole yhteistä kieltä, se ei ole ollut esteenä työskentelylle. Kuvastot auttavat yhteisymmärrykseen pääsemisessä, ja tarvittaessa paikkakunnalta on löytynyt tulkkausapua.  

Andukinov tulee kulttuurista, jossa ihmiset arvostavat laadukkaita kauneuspalveluja. Ripsipidennysten tekeminen on Ukrainassa hyvin ammattimaista työtä. Andukinov itse on ollut alalla viiden vuoden ajan ja ehtinyt voittaa palkintojakin kansainvälisissä kilpailuissa.  

Sana osaavasta palvelusta on levinnyt asiakkaiden kautta eteenpäin. Andukinov toteaakin, että työtä on riittänyt ilman isoja markkinointiponnistelujakin.  

Tietoa ja apua on tarjolla  

Tilapäistä suojelua saavilla ukrainalaisilla on täydet oikeudet tehdä työtä, yrittää ja opiskella Suomessa. NIHAK järjesti syksyllä ulkomaalaisille, erityisesti ukrainalaisille suunnatun yrittäjyysillan. Kymmenestä osallistujasta ainakin kolme on perustanut oman yrityksen. 

 – Monille yrittäjänä toimiminen on uutta, ja byrokratia mietityttää. Yrityksen perustaminen on kuitenkin meillä suhteellisen helppoa, ja apua on hyvin tarjolla. NIHAKin tapa toimia on yhdessä tekeminen sen sijaan että vain kerrottaisiin, mitä pitää tehdä. Palvelua voidaan tarjota englanniksi, ja tarvittaessa tulkin avulla myös ukrainaksi, Kimmo Niskanen sanoo. 

Muuta ajankohtaista

NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala ja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynna

NIHAK Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäseneksi

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallitus on marraskuun kokouksessaan hyväksynyt Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n jäsenekseen. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäsenyyden myötä NIHAK pystyy vahvistamaan