Nuoria yrittäjyyteen tukeva valmennus käynnistyi

Torstaina 18.3.2021 käynnistyi verkon välityksellä NYTi4.0-valmennus, jossa kehitetään alle 30-vuotiaiden nuorten yrittäjyystaitoja sekä tutustutaan uusien teknologioiden (i4.0) tarjoamiin mahdollisuuksiin yhdessä alueen yrittäjien kanssa. Toimenpiteiden kautta Pohjois-Pohjanmaan alueelle tavoitellaan nuorten käynnistämiä tuotannollisia tai teollista tuotantoa palvelevia yrityksiä.

Valmennuspäivä aloitettiin teknologiatyöpajalla suoraan Ylivieskan Centria-ammattikorkeakoulun laboratoriosta. Työpajassa nähtiin yleisesittely Centrian robotiikkalaitteistosta sekä tutustuttiin mm. yhteistyörobotiikkaan, robottien etäkäyttöön sekä konenäön ja tekoälyn hyödyntämiseen robotiikassa.

Päivän toisessa työpajassa nuorille eväitä yrittäjyyteen tarjosi NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Marika Kumpula ja YTEKin asiakkuuspäällikkö Jukka Saarela. Nuorille tuli tutuksi alueen monipuoliset yrityspalvelut, saatavilla olevat rahoitukset ja yritysmuodon valinnassa huomioitavat asiat. Asiantuntijoiden ei tarvinnut olla yksin äänessä eikä valmennuksessa nähty kalvosulkeisia, sillä asioita käytiin läpi keskustelun kautta, jossa myös nuoret olivat aktiivisia.

”Hienoa, että meillä on alueella aktiivisia nuoria suunnittelemassa yritystoimintaa. Nuoret yrittäjät erottuvat siinä, että he ymmärtävät erittäin hyvin vastuullisuuden merkityksen ja ottavat sen huomioon heti yritystoiminnan suunnittelusta alkaen” työkseen yritysneuvontaa tekevä Marika Kumpula toteaa.

Lisää nuoria toivotaan mukaan valmennukseen

Valmennuksen toteuttaa Nuorista tuotannollisia yrittäjiä i4.0:n aikakaudella -hanke. Hankkeen projektipäällikkö Pauliina Mattila kertoo, että yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten tavoittaminen on osoittautunut haasteelliseksi, sillä pandemian vuoksi kohtaamismahdollisuudet nuorten kanssa on vähissä fyysisten tapahtumien puuttuessa. Hän kuitenkin uskoo, että valmennukselle on tilausta, kun tietoisuutta nuorten keskuudessa saadaan lisättyä. ”Erityisen positiivista oli nähdä ensimmäisen työpajan jälkeen osallistujilta kerätystä anonyymista palautteesta, että kaikki vastaajat kertoivat suosittelevansa valmennusta” Pauliina toteaa.

Tulevissa valmennuksissa keskitytään muun muassa liiketoiminnan suunnitteluun, myynnin ja markkinoinnin taitojen kehittämiseen sekä uusimpien tuotantoteknologioiden hyödyntämiseen. Nuorten yrittäjyystaitoja on kehittämässä kaksi hankkeen omaa valmennusasiantuntijaa sekä vierailevia asiantuntijoita. Projektiryhmän toiveena on, että nuorten kanssa päästään mahdollisimman pian kokoontumaan saman pöydän ääreen, mutta sitä odotellessa työpajat järjestetään etäyhteydellä. Mukaan voi ilmoittautua osoitteessa www.nuoristayrittäjiä.fi.

Aika saada uutta tuotannollista yritystoimintaa alueelle

Jukka Saarela näkee, että hanke on tärkeällä asialla. ”Alueellemme on syntynyt jo 70-luvulla raskasta metalliteollisuutta ja myöhemmin Nokian alihankintaverkostoon 2000-luvun vaiheessa koneistavaa sekä ohutlevyteollisuutta. Samaan aikaan myös puuala on kasvanut ja kehittynyt vahvasti. Näiden teollisuudenalojen yritykset ovat kehittyneet matkan varrella kansainvälisiksi toimijoiksi ja nyt olisi aika synnyttää alueellemme uutta nuorten yrittäjien tuotannollista teollisuutta, joka pystyisi kasvamaan ja vakiinnuttamaan asemansa isompien veturiyritysten kasvuvanassa. Alueella on paljon teknologiaosaamista, jota hyödyntämällä uudet yritykset voivat myös saavuttaa hyvän kansainvälisen kilpailukyvyn heti alusta alkaen.”

NYTi4.0 -hanke ilmoittaa tulevista tapahtumista www.nuoristayrittäjiä.fi sivuilla.

Muuta ajankohtaista

Taina Ruhala, sekä Kamal Mullik ja vaimonsa Sangita Paul

Blogi: Miten kaikki voivat voittaa?

NIHAKin blogivuorossa on tällä kertaa REKRY+ -hankkeen projektipäällikkö Kristiina Nyman.Osaavasta työvoimasta keskusteltaessa esiin nousee usein myös työperäinen maahanmuutto. Kristiina jututti asian tiimoilta Kiinteistö Oy Haapajärven