Steel-Prisma valmistaa näyttäviä lasiseiniä

Jari Kivioja on luotsannut Steel-Prisma-Metallia vuodesta 1989. Yritys keskittyy alumiinirunkoisiin oviin ja ikkunoihin.

Steel-Prisman tehdashallissa työstökeskus jyrsii tehokkaasti lukkotyöstöjä lasipalo-oven alumiiniprofiiliin, jonka viivakooditarrassa olevat työkohtaiset tiedot ohjaavat koneen työskentelyä. Yhdellä kertaa profiiliin tulee kaikki tarvittavat työstöt, joita voi olla useita kymmeniä yhdessä ovessa.

Työstökeskukselta profiili siirtyy kasauspöydälle, jossa ovi kootaan runkovalmiiksi. Varustelupöydällä lisätään tiivisteet, listat, potkupellit ja helat.

– Oven värin ja muut yksityiskohdat määrää arkkitehti. Yleisin väri on tumma siniharmaa, toimitusjohtaja Jari Kivioja kertoo.

 Jyri Haho näyttää Joonas Kiviojalle, miten tieto lähtee tietokoneelta työstökeskukselle. Taustalla Jari Kivioja ja Nihakin yrityspalvelupäällikkö Harri Jokela seuraavat alumiiniprofiilin valmistumista työstökeskuksella.

Alumiini kestää käytössä

Reisjärven teollisuuskylässä noin 2000 neliön tehdashallissa valmistuvat alumiiniovet ja -ikkunat, julkisivulasiseinät ja savunpoistoluukut. Alumiiniprofiilit tulevat Purso Oy:ltä ja lasit Suomen suurimmilta toimittajilta pääasiassa Nivalasta ja Haapajärveltä.

– Vielä pari vuotta sitten teimme teräsovia ja terassilasituksia, mutta nyt olemme keskittyneet pelkästään alumiinirunkoisiin oviin ja ikkunoihin. Alumiini on korroosion kestävä, luja ja mukava käytössä. Teräshommat tekee alihankkija, Kivioja kertoo.

Vastikään tehdasrakennuksen laajennusosaan valmistui nykyaikaiset polttomaalaustilat, jossa alumiiniprofiilit pulverimaalataan tilaajan väritoiveen mukaan.

Lasijulkisivut mittojen mukaan

Kiviojan mukaan lasirakentaminen yleistyy voimakkaasti julkisissa rakennuksissa sekä liike- ja kauppakeskuksissa. Huviloihin haetaan lasiseinillä valoa ja avaruutta. Jopa makuuhuoneessa seinä voi olla lasia lattiasta kattoon.

– Valmistamme ja asennamme yhä suurempia lasikokonaisuuksia. Lasijulkisivut tehdään arkkitehtisuunnitelmien perusteella. Jokaisella työmaalla käydään paikan päällä mittaamassa tarkat projektikohtaiset tiedot.

Steel-Prisma toimittaa tuotteita ympäri Suomea kasvukeskuksiin ja isoihin kaupunkeihin rakennusliikkeille, jotka valmistavat julkisia rakennuksia, liikekeskuksia ja teollisuuslaitoksia.

Alumiiniovia ja -ikkunoita menee pääasiassa kauppakeskuksiin, hoiva- ja päiväkoteihin, kouluihin, toimisto- ja teollisuusrakennuksiin sekä pienissä määrin omakotitaloihin ja huviloihin.

– Suurin yksittäinen lasiseinä toimitettiin vuonna 2002 kauppakeskukseen Ouluun. Se oli 150 metriä leveä 12 korkea. Pelkästään lasia työmaalle vietiin neljä rekka-autollista, Kivioja muistelee.

Tuomo Niemi-Korpi ja Joonas Kivioja esitelevät suojateipattua runkovalmista alumiiniovea.

Asennus viimeistelee työn

Parhaillaan yrityksellä on iso lasiseinä- ja oviprojekti Vantaalla Tikkurilan aseman vieressä. Rakennuksen julkisivun lasielementtien alumiinirungot lähtevät aamuvarhaisella Reisjärveltä kohti pääkaupunkiseutua asentajien peräkärryssä niin isoina paloina kuin tiellä pystyy kuljettamaan.

Työmaalla profiilirungot kasataan ruuviliitoksilla yhteen. Lasit tulevat rakennustyömaalle suoraan tehtaalta. Valmiin 650 kiloa painavan lasielementin nosturi nostaa imukupilla.

– Hoidamme asennukset itse. Silloin lopputulos on hyvä ja oikeanlainen, Kivioja toteaa.

Kasvu edellyttää tehokkuutta

Yrityksen markkinat ovat hyvät. Lasirakentamisen suosio näkyy tuotantomäärissä ja liikevaihdossa, joka kasvoi viime vuonna 44 prosenttia. Tarjouspyyntöjä tulee tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä rakennuskohteita on lähes 20 paikkakunnalla.

– Olemme investoineet tuotantotiloihin sekä koneisiin ja laitteisiin. Näillä toimilla olemme saaneet tehostettua tuotannon läpivirtausta ja nostettua kapasiteettia. Vaikka kilpailu on kovaa, olemme pärjänneet markkinoilla hyvin. Toiminnan tehostaminen ja järkeistäminen on jatkuva prosessi, muuten jää kilpailijoiden jalkoihin, Kivioja summaa.

Toiminta on kasvanut siihen pisteeseen, että vastikään tilattu toiminnanohjausjärjestelmä on yritykselle välttämätön hankinta.

Yrityksen vahvuus on pieni ja tehokas organisaatio.

– Meillä on hyvä 18 hengen porukka. Haemme jatkuvasti uusia työntekijöitä, jotka sopivat joukkoomme. Etsimme oikean asenteen omaavia työhaluisia tekijöitä.

Joonas Kivioja esittelee yrityksen uusia ja nykyaikaisia pulverimaalaustiloja. Väri sumutetaan kohteeseen ja uunin 200 asteessa väri sulaa kiinni kappaleen pintaan. Uunitusaika vaihtelee 20-30 minuuttiin kappaleen materiaalista riippuen.

Sukupolvenvaihdos meneillään

Steel-Prismassa vastuu on siirtymässä nuoremmille. Sukupolvenvaihdos käynnistyi alkuvuonna. Joonas Kivioja on siirtänyt vastuuta tuotannon- ja projektien hoitamisesta ja keskittyy myyntiin ja hallintoon. Arttu Kivioja vastaa suunnittelusta ja Tuomo Niemi-Korpi tuotannosta ja asennuksista.

Hallittu kasvu on yksi yrityksen suurimpia haasteita. Edessä on hallitustyön terävöittäminen ja suunnitelmissa kansainvälisille markkinoille meno. Alustavia kartoituksia on tehty Ruotsiin.

Nihakin kanssa Steel-Prisma on tehnyt yhteistyötä vuosia.

– Nihakista on ollut meille korvaamaton apu erityisesti investointiavustusten laatimisessa. Turusen Ossin neuvoilla on saatu monet hakemukset eteenpäin. Viimeisimpänä laadimme kone- ja ohjelmistoinvestointeihin liittyvän tukihakemuksen. Yhteistyötä tehdään jatkossakin.

Steel-Prisman liiketoimintajohtaja Joonas Kivioja, toimitusjohtaja Jari Kivioja, tuotantopäällikkö Tuomo Niemi-Korpi ja suunnittelija Arttu Kivioja kehuvat Reisjärven sijaintia: 200 kilometrin säteellä on paljon isoja kaupunkeja.

Steel-Prisman tehdashallissa alumiiniovet lähdössä työmaalle.