LOGOT

Tietoa, kohtaamisia ja uusia ideoita – KV-Café tarjosi kansainvälistymisasiaa historiallisessa miljöössä

Alun perin maaliskuulle suunniteltu KV-Café päästiin 15. lokakuuta toteuttamaan voimassa olevat kokoontumisrajoitukset huomioiden. Historiallinen Havulan kartano tarjosi aiheeseen sopivan miljöön: tekihän sen rakennuttajasuku aikoinaan Kalajoelta käsin ulkomaankauppaa jo 1800-luvulla.

KV-Café on suunnattu Oulun Eteläisen ja Raahen seudun yrityksille, jotka tekevät tai suunnittelevat kansainvälistä kauppaa.

Tapahtuma pyritään järjestämään paikoissa, joissa osallistujat pääsevät irti tavanomaisesta arkiympäristöstä. Juuri sellainen on sahanjohtaja Oskari Santaholman Kalajoelle vuonna 1912 rakennuttama jugendhuvila. Yrittäjien verkostoitumiselle se tarjosi inspiroivan ympäristön, jossa oli mahdollista käydä keskusteluja turvavälit huomioiden.

Vaikka korona-aikana etätapaamiset ja webinaarit ovat tulleet useimmille tutuiksi, ne eivät Alakankaan mukaan ole yhtä otollinen ympäristö spontaaneille oivalluksille kuin kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset. Esa Lohela, Hero Mechanics Oy (vas.)

– Tämän tapahtuman tarkoitus on antaa ihmisille mahdollisuus altistaa itsensä kohtaamisille ja keskusteluille. Usein juuri silloin syntyy uusia oivalluksia. Moni tulee tänne jokin tietty asia tai kysymys mielessään, mutta kuten kauppareissullakin usein käy, reppuun kertyy samalla kaikkea muutakin, NIHAKin vientiasiantuntija Ari Alakangas toteaa.

Tällä kertaa KV-Caféssa oli kuitenkin tarjolla mahdollisuus osallistua myös Teams-sovelluksen avulla. Myös osa palveluntarjoajista oli tavoitettavissa etäyhteyden kautta. Yksi Havulan huoneista oli varustettu tarvittavilla laitteilla, joten yhteydenotto onnistui paikan päällä.

Opastusta uuteen tilanteeseen

Nivalalaisen Hero Mechanics Oy:n Esa Lohela oli yksi tilaisuuteen osallistuneista yrittäjistä. Yrityksen tavoitteena on laajentaa toimintaansa EU:n markkinoille, ja KV-Café tarjosi mahdollisuuden kartoittaa siihen liittyviä tukipalveluja.

– Täällä on tarjolla tietoa aihepiiriin liittyvistä hankkeista ja tukitoimista. Pidän tärkeänä kasvokkain tapaamista, ja tämä on hyvä tilaisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa paikan päällä, Lohela sanoo.

Juuri nyt matkustusrajoitukset hankaloittavat maailmalle pyrkivien yritysten tilannetta. Lohela toteaa, että hanketta viedään kuitenkin eteenpäin nykyisten rajoitusten puitteissa.

Eri maiden kansalliset rajoitukset ovat lisänneet yritysten tiedontarvetta. Tavanomaista enemmän kyselyjä on vastaanottanut muiden muassa Pohjoiskalotin Rajaneuvonta, joka opastaa yrityksiä rajanylittävässä toiminnassa.

Rajaneuvonta tiedottaa ja opastaa monenlaisissa kysymyksissä ja tarvittaessa ohjaa asiakkaan oikean viranomaisen luo. Lisäksi se tekee aktiivisesti töitä rajaesteiden poistamiseksi.

– Yhteydenotot tulevat usein yrityksiltä, jotka ovat esimerkiksi etabloitumassa toiseen pohjoismaahan. Apua haetaan erilaisiin käytännön asioihin ja kontaktiverkostojen etsimiseen. Meillä on yhteydet kaikkien maiden viranomaisiin, ja yhteistyössä haemme vastaukset yrittäjien tarpeisiin, kertoo koordinaattori Päivi Koivupalo.

Yrittäjät voivat tilaisuudessa vapaamuotoisesti vaihtaa ajatuksia ja tietoa eri palveluntarjoajien kanssa. Katariina Heikkilä, Centria Messupalvelut (vas.) ja Raimo Tikkanen, Teho Filter Oy (oik.)

Jatkoa ensi vuonna

KV-Cafén järjestelyistä vastasivat NIHAKin hallinnoima NetXport-hanke ja Europe Direct -tiedotuspiste Oulun Eteläinen. Toimistopäällikkö Sami Kaarto kertoo, että seuraava tilaisuus pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan alkuvuodesta.

Myös Europe Direct palvelee yrityksiä näiden kansainvälistymishankkeissa. Sen kautta voidaan järjestää esimerkiksi käännöspalvelua tai tapaamisia EU:n työntekijöiden tai meppien kanssa. Kaarron mukaan EU-asioiden tuntemus on tänä päivänä yrityksille tarpeellinen työkalu.

– Esimerkiksi valmistavan yrityksen on tärkeää tuntea oman alansa direktiivit.

KV-Caféssa rahoitus- ja kehittämismahdollisuuksista sekä omista palveluistaan olivat kertomassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Business Finland, Finnvera Oyj, Rieska-Leader ry, Pohjoiskalotin Rajaneuvonta, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry / Omistajanvaihdospalvelut.

Hankkeista mukana olivat ProAgria Oulun Avaimet yrittäjyyteen, Europe Direct -tiedotuspiste Oulun Eteläinen, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin MicroENTRE, NIHAKin Sales is a King, Think Big – Think Global – Menossa maailmalle sekä UMBR-ELLA.

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin