Unelmat liikkeelle pyörien päällä

Kun asiakaskunta omalla paikkakunnalla on rajallinen, yrittäjän on mentävä sinne missä asiakkaat ovat. Reisjärveltä löytyy kaksi yrittäjää, jotka ovat tuoneet kauppa-auton idean tähän päivään.

Lankapaku on saamassa rinnalleen verkkokaupan, sillä Anna Luomajärven mukaan moni asiakas on sellaista toivonut.

Anna Luomajärvestä tuli yrittäjä vuonna 2019, kun hän Reisjärvelle muutettuaan perusti Annan Putiikin. Myymälä-kahvila otettiin paikkakunnalla hyvin vastaan, ja nykyään Luomajärvi pyörittää sitä yhdessä anoppinsa Minna Helmisen kanssa.

Artesaaniksi kouluttautuneena Luomajärvi oli pannut merkille, että lähialueella ei löydy montaakaan lankakauppaa. Kesän 2021 lopulla syntyi idea pyörien päällä kulkevasta myymälästä.

Luomajärvi alkoi nopealla aikataululla selvittää vaihtoehtoja toteutukseen. Sopiva pakettiauto löytyi, ja puolison avulla siitä rakennettiin pienoiskokoinen myymälä puisine hyllyineen. Tien päälle Lankapaku saatiin lokakuun alussa, ja loppusyksyn ajan Luomajärvi kiersi sillä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaata.

Uuden liikeidean kehittelyvaiheessa on tärkeää saada vastareaktioita ulkopuoliselta. Siksi Luomajärvikin kävi juttelemassa suunnitelmistaan Reisjärven yrityspalveluissa.

– Hyvä startti oli, kun sain Jokelan Harrilta neuvoja, sparrausta ja oikeita kysymyksiä. Hän oivalsi omaperäisen idean arvon ja mahdollisuuden saada sille julkisuutta, Luomajärvi kertoo.

Niin kävikin, että Lankapaku päätyi syksyn aikana useammankin lehden sivuille. Lisäksi Luomajärvi on jo pidempään ollut aktiivinen käsityöalan some-kanavilla. Yleisöä oli siten jo valmiiksi, ja sana kiersi vikkelään.

Lankapakun ideana on tarjota paitsi valikoimaa monenlaisille harrastajille myös asiantuntijan neuvoja. Tämä on osoittautunut toimivaksi.

– Käsityöala on ollut yksi korona-ajan voittajista. Lankakaupoilla on mennyt hyvin, ja kotona tapahtuvia harrastuksia elvytetty. Suomessa on kyllä kiertäviä lankakauppiaita, muttei toista juuri tällaista, Luomajärvi sanoo.

Luomajärvi vie palveluaan myös pienille paikkakunnille. Lankakauppoja ei niistä enää löydy, ja monet muutkin erikoisliikkeet ovat sulkeneet ovensa. Toisaalta moni kapeallakin alalla toimiva maaseudun yritys on saanut uutta jalansijaa verkkokaupasta. Sellainen on suunnitteilla myös Lankapakulle.

– Asiakkaat ovat kyselleet verkkokauppaa, jotta he voivat hankkia lisää lankaa. Lankapaku tarjoaa ensikontaktin, ja verkon avulla palvelua voi täydentää, Luomajärvi toteaa.

Keskitalven aikana Lankapaku kiertää vain lähipaikkakunnilla, mutta keväällä ja kesällä reittejä on tarkoitus jälleen laajentaa. Putiikki jatkaa Reisjärvellä, sillä kivijalkamyymälläkin on Luomajärven mukaan yhä paikkansa.

– Näiden pyörittämisessä on kaksi erilaista maailmaa. Lankapakun avulla voin tuoda tietylle yleisölle täsmätarjontaa ja hyödyntää myös omaa ammattitaitoani.

Emilia Holmström kertoo Café Maalaisunelman vaiheista sosiaalisessa mediassa, joka on myös tärkeä markkinointikanava.

Vanha asuntovaunu muuttuu liikkuvaksi kahvilaksi

Haapajärveltä kotoisin oleva Emilia Holmström muutti keväällä 2021 perheineen takaisin kotiseudulleen. Uusi koti löytyi Reisjärveltä, Pekkaperän vanhasta hirsikoulusta. Siellä Holmström alkoi kehittää uutta yritysideaansa.

– Oman kahvilan perustaminen on ollut suuri haaveeni jo kymmenen vuotta, ja nyt jos koskaan halusin sen toteuttaa, Holmström kertoo.

Alun perin ajatuksena oli perustaa kivijalkakahvila, mutta esteeksi nousi rahoituksen saaminen. Holmström ei jäänyt harmittelemaan pitkäksi aikaa, vaan alkoi kehittää ideaa kiertävästä kahvilasta. Netin kautta löytyi nopeasti sopiva vanha asuntovaunu, joka parhaillaan on muuttumassa Holmströmin puolison käsissä rustiikkiseksi kahvilavaunuksi.

Café Maalaisunelman ideana on myydä take away -periaatteella kahvia, tuoreita itse valmistettuja leivonnaisia ja irtokonvehteja.

– Tarkoitus on liikkua vaunun kanssa noin sadan kilometrin säteellä Reisjärveltä. Aluksin katselen, missä päin asiakkaita ja kysyntää riittää, ja sen pohjalta suunnittelen jatkossa pysyvämmät aikataulut ja reitit eri paikkakunnille, Holmström kertoo.

– Parasta on, että saan nyt tehdä asioita omalla tavallani. Tarkoitus on, että voisin vaunun tuotoilla avata myöhemmin myös kivijalkakahvilan.

Jo ennestään Holmströmillä on ollut yritys, jonka tuotteita ovat käsityönä valmistetut palasaippuat, kynttilät, kestoliinat ja vanulaput. Niitä hän myy jälleenmyyjien ja nykyään myös verkkokaupan kautta. Valikoimissa on lisäksi makeisia, kahvia ja teetä, jatkossa lisäksi kahvilavaunun tuotteita.

Kaiken toimintansa Holmström on yhdistänyt Café Maalaisunelma -nimen alle. Kokonaisuuteen kuuluvat myös oma blogi sekä aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa. Holmström on ryhtynyt tekemään myös tilausleivonnaisia. Tulessa on monta rautaa, ja se näkyy myös reippaana kasvuna myynnissä.

– Vuosi sitten en olisi uskonut, missä ollaan nyt. Korona on lisännyt kotimaisuuden ja pienyrittäjien tuotteiden arvostusta. Myös verkko-ostaminen on lisääntynyt. Olen saanut palautetta, että tällaista palvelua on kaivattu tälle alueelle, Holmström sanoo.

Teksti ja Anna Luomajärven kuva: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala ja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n toiminnanjohtaja Anna Virolainen-Hynna

NIHAK Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäseneksi

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n hallitus on marraskuun kokouksessaan hyväksynyt Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n jäsenekseen. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n jäsenyyden myötä NIHAK pystyy vahvistamaan