Nivalalainen Woodgrow Oy kehitti ratkaisun puuntaimien kasvatukseen kuivilla mailla. Ainutlaatuisesta tekniikasta rakennetaan nyt yhteistyön avulla vientituotetta.
Kun kasvualusta on hyvä ja ravinteikas, kasvin taimi ponkaisee kunnolla kasvuun ja sitoo enemmän hiilidioksidia. Kasvuvauhtia myös yrityksenä tavoittelee viime vuonna perustettu Woodgrow Oy, joka valmistaa lannoitettua biohiiltä puiden istutukseen ja ruokakasvien kasvatukseen.
Yrityksen juuret ovat nivalalaisen Jarmo Pudaksen metsätilalla Kannuksessa. Hiekkakankailla taimet kärsivät usein kuivuudesta ja jäivät ruskeiksi. Pudas ryhtyi vuonna 2019 kokeilemaan pienessä mittakaavassa, kuinka ravinteiden sisällyttäminen biohiileen vaikuttaa taimien kasvuun. Tulokset olivat rohkaisevia.
– Havahduin siihen, että tämä on hyvä mahdollisuus kehittää täysin uudenlaista tuotetta markkinoille, toteaa Pudas, joka on taustaltaan prosessiteknikko ja ollut perustamassa kiertotalouden alan yrityksiä.
Biohiiltä käytetään laajasti maanparannukseen, mutta se ei itsessään sisällä ravinteita. Woodgrow Oy:n kehittämällä menetelmällä biohiileen lisätään ravinteet veteen imeytettyinä, jolloin ne vapautuvat kasvin käyttöön pitkäkestoisesti. Samalla taimien kasvu nopeutuu ja hiilensidonta paranee.
Woodgrow Oy:n tuotteet ovat olleet markkinoilla viime keväästä lähtien, tiettävästi ensimmäisinä laatuaan koko maailmassa.
– Uusia ilmastoratkaisuja tarvitaan, sillä kuivuus on jo nyt iso ongelma globaalisti. Kosteuden lisäksi kasvit tarvitsevat myös hivenaineita. Ne auttavat parantamaan vastustuskykyä ja vähentämään kasvitauteja, Pudas toteaa.
Alusta asti Woodgrow Oy:n tähtäin on ollut kansainvälistymisessä. Tulevan syksyn aikana on tarkoitus alkaa lisensoida tuotteen valmistamiseen tarvittavaa teknologiaa ulkomaisille biohiilen valmistajille. Tähän saakka kiinnostusta on ollut muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Pudaksen mukaan erityisesti kuivien maiden ruokaturvan parantaminen avaa paljon mahdollisuuksia.
– Uusilla markkinoilla tarvitaan myös tuotteen testaamista paikan päällä. Alkutyöt pitää kuitenkin tehdä hyvin, Pudas toteaa.
Tällä hetkellä Woodgrow Oy:n tiimissä on viisi yrittäjää. Pudaksen mukaan tarkoitus on jatkossa laajentaa toimintaa, jatkaa tekniikan kehittämistä ja palkata uusia avainhenkilöitä kansainvälistymiseen.
Uuden tuotteen vieminen maailmalle vaatii paljon päivittäistä työtä ja keskusteluja potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Se vaatii myös hyviä yhteistyökumppaneita.
Parhaillaan Savonia-ammattikorkeakoulussa tutkitaan tuotteen käyttöä taimikasvatuksessa, ja koulutuskeskus Jedun Haapajärven-yksikössä on käynnistymässä testaus kolmen hehtaarin metsäalueella. Yhteistyötä on tehty myös Luonnonvarakeskuksen kanssa. ELME-studion kautta taas on löytynyt metallialan osaamista ja yrityskumppani mukaan laitteiston kehittämiseen.
Tärkeässä roolissa on myös NIHAK, joka on auttanut Pudasta ja tämän yhtiökumppaneita viemään kehitystyötä eteenpäin. Se on tarkoittanut muun muassa viikoittaisia keskusteluja asiantuntijoiden kanssa, aineistojen laatimista sekä hankkeiden ja rahoituskokonaisuuksien kartoittamista.
– NIHAKilta löytyy monenlaista osaamista muun muassa talousasioihin ja kansainvälistymiseen liittyen. Paketti on niin laaja, että monissa isoissa kaupungeissakaan ei ole vastaavaa tarjolla. Itse ei yrittäjänä pysty kaikkea hallitsemaan, joten on hyvä, että tarjolla on monenlaista apua liiketoimintaan.
NIHAKin tukemana Woodgrow Oy on hakenut lisäpotkua myös kotimaisista innovaatiokilpailuista. Huhtikuussa yritys voitti kunniapalkinnon Frush-tapahtumassa Forssassa ja osallistui myös Tahkolla pidettyyn kilpailuun.
– Kun kyseessä on uusi yritys, tiedon levittäminen on tärkeää. Tapahtumat antavat mahdollisuuden tiedottamiseen ja antavat keskustelupohjaa jatkoa varten. Forssan tapahtuma poiki meille myös uusia rahoituskumppaneita, Pudas kertoo.
Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö