Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit.
Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin keskeisiä yhteistyökumppaneita. Jotta esimerkiksi hankkeista saadaan paras hyöty irti, niiden suunnittelussa on tärkeää kuulla yrittäjien näkemyksiä ja ideoita.
– Nivalan Yrittäjillä on NIHAKin kanssa hyvät keskusteluyhteydet. Saamme heiltä tietoa esimerkiksi uusista yrittäjiä kiinnostavista hankkeista. Kun ihmiset ovat tuttuja, niin on helppoa olla tarpeen tullen yhteydessä, toteaa Hyvinvointikeskus FlowFitin yrittäjä Laura Pihlajaniemi.
Pihlajaniemi on neljättä vuotta mukana Nivalan Yrittäjien hallituksessa. Hän pitää tärkeänä, että yhdistyksen kautta yrittäjillä on mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa heitä koskeviin asioihin.
– Varsinkin pienyrittäjien asiat kiinnostavat minua. Yhdistyksen kautta pääsee vaikuttamaan paikallisesti, ja sillä on yhteydet myös valtakunnalliseen yrittäjäjärjestöön. Hallitus toimii aktiivisesti, ja uudet ihmiset ovat aina tervetulleita mukaan.
Matalan kynnyksen tilaisuuksia
Nivalan Yrittäjien säännölliseen toimintaan kuuluvat aamukahvitilaisuudet, joita se järjestää yhdessä NIHAKin kanssa. Tilaisuuksissa on yleensä jokin ajankohtainen kiinnostava teema, ja aikaa on myös vapaalle kanssakäymiselle ja verkostoitumiselle.
Aamukahveja järjestetään kaikilla NIHAKin toimipaikkakunnilla. Niihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ja tervetulleita ovat niin yrittäjät kuin yrittäjyydestä kiinnostuneet yli kuntarajojen. Pihlajaniemi kannustaakin ihmisiä osallistumaan tilaisuuksiin matalalla kynnyksellä.
– Siellä on hyvä tilaisuus kysellä asioita ja saada informaatiota. Yrittäjien hallituksesta on aina joku paikalla. Aamukahvit ovat myös mukava tapa tutustua uusiin kasvoihin.
Tänä vuonna yrittäjäyhdistyksen iso yhteinen ponnistus on Iloa syksyyn -messutapahtuma, jossa NIHAK on myös yksi yhteistyökumppani. Vastaava tapahtuma on järjestetty edellisen kerran ennen korona-aikaa.
Yrittäjäyhdistys tiedottaa toiminnastaan omissa kanavissaan, ja lisäksi tieto kulkee nivalalaisten yrittäjien WhatsApp-ryhmässä. Myös paikkakunnan naisyrittäjillä oma vapaamuotoinen viestiryhmänsä.
Tiedonkulku, verkostoituminen ja vertaistuki ovat Pihlajaniemen mukaan yrittäjäyhdistykseen kuulumisen keskeistä antia. Hän kokee saaneensa monenlaista muutakin hyötyä yhdistyksen jäsenyydestä.
– Alkuaikoina käytin järjestön maksutonta lakipalvelua, ja olen hyödyntänyt myös erilaisia jäsenetuja. Pyrimme tarjoamaan jäsenillemme myös paikallisia etuja.
NIHAK apuna yrityksen eri vaiheissa
Yrittäjäksi Pihlajaniemi ryhtyi kuusi vuotta sitten, kun hän perusti Hyvinvointikeskus FlowFit Oy:n yhdessä silloisen työnantajansa kanssa. Sittemmin hän siirtyi yksin yrityksen vetäjäksi.
Pihlajaniemi kertoo halunneensa tuoda Nivalaan samanlaista tarjontaa, josta hän itse innostui muualla opiskellessaan: perinteisen kuntosalipalvelun lisäksi tarjolla on esimerkiksi joogaa, ilmajoogaa ja tankotanssia.
– Minulla ei ole itselläni ollut aiemmin urheilutaustaa, ja vasta aikuisiällä olen alkanut löytää omia lajejani. Koen sen omana vahvuutenani, ja haluan tarjota muillekin mahdollisuuden harrastaa liikuntaa matalalla kynnyksellä.
Alkuvaiheessa Pihlajaniemi kääntyi NIHAKin yrityspalvelujen puoleen saadakseen neuvoja yrityksen käynnistämiseen. Samaan hän kannustaa muitakin aloittavia yrittäjiä tai yrittämisestä haaveilevia.
– Teimme yhdessä laskelmat ja liiketoimintasuunnitelmat, pyörittelimme ideoita ja selvitimme, mitä tukia voi hakea. NIHAKilta sai kattavasti apua moneen kysymykseen.
Myös myöhemmässä vaiheessa Pihlajaniemi on käyttänyt aktiivisesti NIHAKin palveluja ja osallistunut koulutuksiin ja tapahtumiin. Hän kokee saaneensa niistä paljon käytännön hyötyä ja uusia ideoita.
– Koulutukset eivät vaadi liikaa työaikaa, ja niistä saa napakasti konkreettista hyötyä yrityksen pyörittämiseen. Esimerkiksi vastuullisuusvalmennus auttoi kehittämään omaa viestintää ja tuomaan esille asioita, joita oli tottunut pitämään itsestään selvinä.
Teksti ja kuvat Hanna Perkkiö