Uutiskirje

DEN tekee Nivalassa muuttovalmiita taloja ja tiloja –
Puu- ja rakennusala tarjoaa alueella mahdollisuuksia myös uusille tekijöille

DEN Finland Oy on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen suurimmista muuttovalmiiden puu- ja hirsirakenteisten kotien sekä monitoimitilojen valmistajista. Yhtiön tuotemerkkejä ovat Designtalo, Ainoakoti, Finnlamelli, Talliosake sekä oma talotekniikkayksikkö DEN Tekniikka.

DENin tehtaalta Nivalasta toimitettiin vuonna 2021 lähes 500 omakotitalon elementit eri puolille Suomea. Nivalassa valmistetaan myös talliosakkeita, joita viedään kotimaan lisäksi Ruotsiin. Tehtaanjohtaja Ville Vähäsöyringin mukaan tuotantoa siivittää tällä hetkellä omakotitalorakentamisen suosio.

– Korona-aika sai ihmiset huomaamaan, että etätyö voidaan yhdistää maaseudulla asumiseen. Omakotiasumisen arvostus on selvästi lisääntynyt. Toisaalta juuri nyt maailmantilanne asettaa kysymysmerkkejä myös tuotannon kannalta.

Tehtaanjohtaja Ville Vähäsöyringin mukaan tuotantoa siivittää tällä hetkellä omakotitalorakentamisen suosio.

Toimintaympäristö tuo etuja

Nivalassa elementtien valmistus käynnistyi vuonna 2006, jolloin DEN Finland Oy:n edeltäjä Pohjolan Design-Talo Oy siirsi tuotantonsa paikkakunnalle.

Kun talotehtaan sijoittumispaikkaa aikoinaan valittiin, Nivalan keskeinen sijainti oli yksi avaintekijä. Sittemmin markkinat ovat keskittyneet yhä enemmän isompiin kasvukeskuksiin, mutta Nivalan edut painavat yhä kokonaisuudessa.

Talotehtaan toiminnan kannalta tärkeää on, että ympäriltä löytyy monipuolisesti alan teollisuutta sahoista ikkunanvalmistajiin sekä alan palveluyrityksiä. Nivalan lisäksi koko ympäröivä alue ja sen yritysverkosto muodostavat merkittävän puu- ja rakennusalan keskittymän. Alueelta löytyy Vähäsöyringin mukaan yhä mahdollisuuksia myös uusille yrityksille.

– Esimerkiksi rakennuspuusepänteollisuuden alihankinnalle olisi kysyntää. Meilläkin löytyisi töitä valmistajalle, jota tuottaa pienempiä osia kuten terassin kaiteita, aitoja tai erikoisprofiileja. Alueella on aiemmin ollut vastaavaa valmistusta, mutta tällä hetkellä sellaiselle olisi tilaa.

Teollisuuskylä avainasemassa

DENin tehdas työllistää Nivalassa noin 50 henkilöä ja koko konserni yhteensä 550 henkilöä. Yhtiöllä on Nivalan teollisuuskylässä tällä hetkellä vajaat 6000 neliötä lämmintä hallitilaa. Vuosien varrella toiminta on kasvanut, ja vuoden 2017 lopulla talotehdas kaksinkertaisti tuotantotilansa.

– Meillä oli tarve laajentaa, ja teollisuuskylä pystyi vastaamaan huutoon nopealla aikataululla, Vähäsöyrinki toteaa.

Nivalan Teollisuuskylä Oy oli avainasemassa jo silloin, kun talotehtaalle haettiin sijaintipaikkaa. Vähäsöyringin mukaan teollisuuskylän toiminnasta välittyi kyky tarttua hetkeen ja kuunnella aidosti yrityksen tarpeita ja aikataulutoiveita.

– Meillä on edelleen avoin, hyvä yhteistyö, ja teollisuuskylän johdon kanssa käymme tilannekuvaa läpi säännöllisesti.

Koulutus luo pohjaa

– Koen alueen ilmapiirin hyvänä ja yrittäjämyönteisenä, ja perinteinen työnteon kunnioitus on täällä voimissaan. Myös alueen ammatillisella koulutuksella on erittäin iso merkitys. Teemme tiivistä yhteistyötä koulutuskeskus JEDUn kanssa ja saamme sieltä opiskelijoita työharjoitteluun. Monet jäävät tänne valmistumisen jälkeen töihin.

Työvoimapulaan yritys on varautunut vahvistamalla entisestään yhteistyötä ammattiopiston kanssa ja rakentamalla kasvattamoa uusille osaajille.

DENin tehdas työllistää Nivalassa noin 50 henkilöä ja koko konserni yhteensä 550 henkilöä.

Arjen peruspalikat kunnossa

Silloin kun uusia työtekijöitä houkutellaan paikkakunnan ja alueen ulkopuolelta, keskeisiä asioita ovat viihtyisyys, tonttitarjonta, palvelut ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Alueen kunnissa kaikista näistä on pidetty hyvää huolta. Lisäksi välimatkat ovat suhteellisen lyhyet, joten lähikunnat muodostavat luontevan työssäkäyntialueen.

Vähäsöyrinki itse on asunut Nivalassa tehtaan perustamisesta lähtien. Hän arvostaa etenkin monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja luonnon rauhaa.

– Tämän kokoiseksi paikkakunnaksi asiat on hyvin järjestetty. Isossa kuvassa kaikki perusasiat löytyvät täältä. Sivukylillä on elämää, hyvät koulut ja harrastusmahdollisuudet. Siitähän se arki koostuu.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Lauri Jouhki on valittu uudeksi projektipäälliköksi

Lauri Jouhki on valittu Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n uudeksi projektipäälliköksi. Hän työskentelee ”Muutoksen hallinta” – kehittämishankkeessa, jossa tuetaan kasvuyrityksiä muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Projektissa rakennetaan kasvuyrityksille tukiohjelma, jossa kehitetään

Minustako Yrittäjä? -tilaisuudet käynnistyvät

NIHAK järjestää uutena toimintamuotona matalan kynnyksen tilaisuuksia kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille koko toiminta-alueellaan. Tilaisuudet käynnistyvät Nivalasta, jossa ensimmäinen tilaisuus järjestään yhteisötyötila VAU!HAUSsin tiloissa Kalliontiellä. Tilaisuuksien teemoina