Uutiskirje

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Harri Smolander ja Emilla Heloviita olivat esittelemässä Infratiera Oy:n toimintaa Match&Rekry-tapahtumassa.

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen ja muun vaativan infran rakentamisessa.

Infratiera Oy pitää kotipaikkaansa Reisjärvellä, mutta sen työmaat ulottuvat kaikkialle Suomeen. Niitä ovat muun muassa aurinko- ja tuulivoimapuistot, sähköasemat, akkuvarastot sekä voimajohtolinjat.   

Yrityksen perustajiin kuuluva Janne Suomala ryhtyi kymmenisen vuotta sitten urakoimaan tuulivoimalatyömailla kaapelointi- ja jakeluverkkojen rakentamisen parissa. Tuulivoimayhtiöt ja isot urakoitsijat tulivat tuona aikana tutuiksi.

Jotta isompiin hankkeisiin pääsy olisi mahdollista, tarvittiin kuitenkin leveämpiä hartioita. Vuonna 2018 Suomala perusti Infratiera Oy:n yhdessä IWB Oy:n kanssa. Kolmanneksi omistajaksi tuli myöhemmin Keski-Suomen Betonirakenne Oy.

– Aktiivisen verkostoitumisen ansiosta olin pystynyt jo aiemmin näyttämään ammattitaitoni ja löysin kumppaneita, jotka luottivat ja uskoivat minuun, Suomala toteaa.

Ajoitus oli oivallinen: samaan aikaan kun Infratiera Oy:n perustettiin, tuulivoimamarkkinat lähtivät hiljaisemman vaiheen jälkeen uudelleen kasvuun. Viiden ensimmäisen toimintavuoden aikana yrityksen liikevaihto kasvoi noin 13 miljoonaan euroon (2022). Viime vuoden liikevaihdon ennakoidaan yltävän jo 18–20 miljoonaan euroon.

Tällä hetkellä Infratiera Oy työllistää noin 50 henkilöä sekä lukuisia alihankkijoita. Asentajista ja maanrakennustyöntekijöistä iso osa on NIHAKin toimialueelta. Lisäksi toimihenkilöitä on ympäri Suomea. Viime joulukuussa yritys palkittiin Vuoden yrityksenä Reisjärvellä.

Aurinkovoimalat ja akkuvarastot uusia kohteita

Tuulivoimarakentaminen on tähän saakka ollut yhtiön pääasiallinen työllistäjä. Toimitusjohtaja Jyrki Riekki kertoo, että tulevaisuudessa kasvua haetaan aurinkovoimarakentamisesta sekä energiavarastojen ja sähköasemien rakentamisesta.

– Tuulivoimarakentamisessa on juuri nyt hiljaisempi vaihe, joten olemme kasvattaneet leveyttä. Meillä on jo kokemusta pienen aurinkovoimapuiston ja teollisen kokoluokan akkuvaraston toteuttamisesta, ja uusia hankkeita käynnistetään myös tänä vuonna.

Parhaillaan Pyhännälle on valmistumassa ensimmäinen akkuvarasto, ja yhtiön suunnitelmissa on päästä toteuttamaan myös teollisen kokoluokan aurinkopuistoja. Tähtäimessä on myös laajentuminen Ruotsin markkinoille.

Samaan aikaan kun uusiutuvan energian markkina on kasvanut, myös urakkakoot ovat kasvaneet. Riekin mukaan NIHAKin ja muiden yrityspalveluorganisaatioiden tarjoamat tukipalvelut ovat tärkeitä yrityksille, jotta ne voivat luoda kumppanuusverkostoja ja päästä mukaan yhä isompiin hankkeisiin.

– Tältä alueelta yritykset voivat voi kasvaa isoihin urakoihin lähtemällä rohkeasti kartoittamaan mahdollisuuksia. Kasvaville yrityksille pitää myös olla tukea ja työntöä, ja silloin tarvitaan verkostoja ja sidosryhmiä.

Infratiera Oy sai alkuvaiheessa NIHAKin kautta apua markkinointiin, ja yhteydenpito yrityspalvelupäällikön kanssa on jatkunut sen jälkeenkin.

– Aika ajoin ollaan yhteydessä ja vaihdetaan kuulumisia. Etenkin pienemmille yrityksille on tärkeä merkitys sillä, että paikkakunnalla on oma yrityspalveluhenkilö, Suomala toteaa.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on