Uutiskirje

Kontakteja, kohtaamisia ja uusia urapolkuja –
Match&Rekry toi yhteen työnantajat ja työnhakijat

Teknologiakeskus Nitekissä oli ystävänpäivänä tarjolla rautaisannos tietoa lähialueen työ- ja opiskelumahdollisuuksista. NIHAKin järjestämä Match&Rekry -tapahtuma tarjosi myös käytännön vinkkejä työnhakuun.

Match&Rekry-tapahtuman juontajana toimi mentori ja valmentaja sekä hyvinvoinnin ja esiintymisen moniosaaja Johanna Koivu. Hän itse on hyvä esimerkki siitä, että omaa polkua seuraamalla voi luoda kiinnostavan ja monipuolisen työuran.

Tällä hetkellä Koivu tarjoaa monipuolisesti valmennus- ja koulutuspalveluja perustamansa Karisma Coaching -konseptin kautta ja tekee myös teatteritöitä. Suuren yleisön tuntemaksi Koivu on tullut Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -yhtyeen viulistina.

– Itselläni on ollut monta työroolia, ja haluan kannustaa myös nuoria olemaan avoimia eri asioille. Kun hakee koulutus- tai työpaikkaa, ei tarvitse ajatella sen olevan koko loppuelämän pituinen ratkaisu, Koivu sanoo.

Valmentajana Koivu on erikoistunut auttamaan ihmisiä esiintymisjännityksen selättämisessä. Match&Rekry -tapahtumassa hän jakoi käytännön vinkkejä siihen, kuinka jännitystä voi hallita työnhakutilanteessa. Kaikki lähtee hyvästä valmistautumisesta ja itsetuntemuksen vahvistamisesta.

– Itseluottamus tulee sitä kautta, kun ymmärtää, että olen hyvä tällaisena kuin olen. Ei tarvitse yrittää olla joku muu. Jos työ vaatii tiettyä osaamista, jota itsellä ei ole, niin silloin kannattaa olla valmis ottamaan selvää ja oppimaan.

”Kannattaa olla valmis ottamaan selvää ja oppimaan”, Johanna Koivu kannustaa uransa alussa olevia.

Haastattelutilannetta voi harjoitella

Työnhakutilanteessa pitäisi pystyä tuomaan esiin omat parhaat puolet. Se onnistuu Koivun mukaan parhaiten rauhallisessa, tasapainoisessa mielentilassa.

– Silloin pystyy vastaamaan kysymyksiin, olemaan läsnä ja antamaan luotettavan kuvan. Kaikkia jännittää joskus, mutta on olemassa tekniikoita, joilla itseään voi rauhoitella ja saada hyvän fiiliksen. Lisäksi työnhakutilannetta kannattaa harjoitella etukäteen vaikka perheenjäsenen kanssa.

Tänä päivänä myös tekniikka asettaa omat vaatimuksensa, kun haastatteluja voidaan tehdä etäyhteyksillä. Koivu toteaa, että moni jännittää kameralle puhumista. Tapahtuipa kohtaaminen etänä tai kasvokkain, vastassa on kuitenkin aina toinen ihminen.

– Kannattaa muistaa, että haastattelija on aina sinun puolellasi ja haluaa kuulla, oletko juuri heille sopiva.

Koivu pitää Match&Rekry-tapahtumaa työntekijöiden kannalta hyvänä tilaisuutena tulla esittäytymään mahdollisille työnantajille. Yrityksille se taas on hyvä paikka tuoda esiin tarjolla olevia mahdollisuuksia.

– Kasvokkain tapaaminen madaltaa kynnystä ottaa seuraava askel työnhaussa tai rekrytoinnissa. Itselleni tämä on mukava tilaisuus päästä tapaamaan täkäläisiä ihmisiä, ja NIHAKin kanssa on ollut helppoa tehdä yhteistyötä, Koivu kiittää. 

Avoin mieli apuna työnhaussa

Nivalalainen Liisa Mankinen ja oulaistelainen Melina Hurnasti olivat tutustumassa Match&Rekry-tapahtuman tarjontaan yhdessä opiskelutovereidensa kanssa. Molemmat opiskelevat Haapaveden opistolla nuoriso- ja yhteisöohjausta.

Liisa Mankinen ja Melina Hurnasti vierailivat Match&Rekryssä opiskelutovereidensa kanssa.

Mankiselle ja Hurnastille on jo kertynyt kokemusta monenlaisista eri työtehtävistä ja sitä myötä myös työnhausta. Neuvona nuorille työnhakijoille on, että hakuvaiheessa pitää vain olla oma itsensä ja rehellinen omista taidoista. Mankinen kehottaa olemaan myös avoin kaikelle uuden opettelulle.

– Kun poistuu välillä omalta mukavuusalueelta, niin voi löytyä siistejä juttuja, Hurnasti jatkaa.

Jenny Karvola ja Anu Kivioja toteavat, että Match&Rekry on hyvä tilaisuus jalkautua potentiaalisten työnhakijoiden pariin.

Työnantajille Match&Rekry -tapahtuma tarjosi tilaisuuden esitellä avoimia työpaikkoja nykyisille ja tuleville työnhakijoille. Nivalalaisen Kotipalvelu Jenny toimitusjohtaja Jenny Karvola toteaa, että tapahtumaan osallistuminen on samalla yrityksen markkinointia.

– On hyvä välillä jalkautua, kohdata ihmisiä ja päästä esittelemään heille omaa toimintaa.

Myös Karvola kehottaa työtä hakevaa olemaan rohkeasti oma itsensä.

– Kannattaa myös tuoda reippaasti esiin omat toiveet ja odotukset työpaikan suhteen.

Tämänvuotinen Match&Rekry oli järjestyksessä jo viides. Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin vuoden 2020 talvella.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on