Uutiskirje

Kuorma-auton hytistä startup-yrittäjäksi

Ari Viialla oli takataskussa parikin orastavaa ideaa, kun hän toissa syksynä suuntasi NIHAKin puheille. Tuloksena on kaksi uutta yritystä ja verkossa toimivaa kauppapaikkaa, jotka esittäytyvät reilun viikon päästä Tahkon innovaatiotapahtumassa.

Nivalalainen Ari Viia on pitkän linjan autoilija ja kuorma-autoyrittäjä, joka on myös vanhojen autojen harrastaja. Kulkupelien kanssa puuhatessaan hän tuli pohtineeksi, voisiko autotallin hyllyihin ja varaosaliikkeiden poistolaatikoihin kertyvää tavaraa saada tehokkaammin kiertoon.

– Aluksi aioin kehitellä ideaa itsekseni, kun aina ennenkin olen yksin pärjännyt. Uusia näkökulmia on kuitenkin hyvä saada, kun tyhjästä lähdetään liikenteeseen. Olin kuullut NIHAKista, ja päätin poiketa sielläkin, Viia kertoo.

Käynti ei ollut turha, sillä muutaman jatkokeskustelun jälkeen asiat alkoivat rullata eteenpäin. Viia ryhtyi kehittämään sähköistä kauppapaikkaa, jossa varaosien myyjät ja tarvitsijat löytävät toisensa. NIHAKin avulla hän kokosi ympärilleen tiimin, jossa on autoalan, myynnin, markkinoinnin ja verkkokaupan osaamista.

Vuoden 2022 lopulla perustettiin SpartFinder Oy, ja Klassikkonetti-palvelu avattiin viime helmikuussa. Alustaa kehitetään edelleen, mutta kauppa on Viian mukaan lähtenyt jo hyvin käyntiin. Ensimmäisessä versiossa tuotot tulevat näkyvyysmaksuista ja provisioista.

– Ilman NIHAKia yritystä ei olisi saatu pystyyn näin nopeasti. Heidän kauttaan löytyy aina apua ja oikea henkilö kuhunkin asiaan, Viia sanoo.

Kun pää oli saatu auki, niin Viialla oli takataskussa jo toinenkin yritysidea. Sekin oli syntynyt hyvin arkisesta havainnosta kuorma-auton hytissä istuessa.

– Kun rakennusten pohjia kaivetaan, niin läjityspaikoille ajetaan sieltä paljon hyvää maata. Tämä maa-aines sopisi sellaisenaan maatiloille, mökeille ja omakotitalojen pihoihin. Usein ihmiset soittelevatkin ja kysyvät, mistä sitä maata saa, jota me ajamme, Viia kertoo.

Nyt verkossa toimiva Kierrätysmaa.fi tarjoaa kuljetusurakoitsijoille ja maata tarvitseville palvelun, jossa käyttökelpoinen maa-aines saadaan edullisesti kierrätettyä uuteen käyttöön. Palveluun liittyvä karttasovellus julkaistaan pilottialueella kevään aikana.

Hyvässä tiimissä on voimaa

Ari Viian neuvo kaikille on, että kiinnostavan idean kanssa kannattaa mennä eteenpäin, lähteä rohkeasti keskustelemaan ja etsiä ympärille muita ihmisiä.

– Täällä on paljon nuoria ja vanhempiakin kavereita, joilla on monenlaisia ideoita, kunhan ne saataisiin jotenkin esille. Ensimmäinen askel on lähteä puhumaan jollekin, vaikka NIHAKin väelle tai muille yrittäjille. Itsekin olen paljon pyöritellyt asioita yksinäni, mutta niiden eteenpäin vieminen on vaatinut aina muidenkin apua.

Viia toteaa, että alkuvaiheessa oma idea saattaa tuntua vähäpätöiseltä tai hieman hullultakin. Toinen henkilö voi kuitenkin nähdä asian eri tavalla ja auttaa ajatusten jalostamisessa. Idea voi myös muuttua alkuperäisestä paljonkin.

– Itselleni on ollut ratkaisevaa löytää hyvä tiimi, jonka kanssa kemiat passaa yhteen. Yksin on mahdotonta viedä asioita eteenpäin, sillä aika ja tietotaito eivät riitä kaikkeen.

Asiantuntija-apua, koulutusta ja alkuvaiheen tukea Viia on saanut NIHAKin VAU!HAUTOMO-hankkeesta, joka auttaa yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia kehittämään ideoista liiketoimintaa. Hautomon työntekijät innostivat Viian pyrkimään myös Tahkolla huhtikuussa järjestettävään Ski Lift Pitch -tapahtumaan.

Sekä Klassikkonetti.fi että Kierrätysmaa.fi hyväksyttiin kilpailuun. Viia toteaa lähtevänsä matkaan positiivisella mielellä. Edes puutteellinen englannin osaaminen ei ole esteenä, sillä esittelyn hoitaa kielitaitoinen partneri.

– Kun näitä palveluja on kehitetty, niin nythän niitä kannattaa yrittää lähteä lyömään läpi. Hyviä kilpailijoita on mukana paljon, mutta lähdetään hakemaan hyvää kokemusta. Jos joku kiinnostuu, niin se voi poikia uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on