LOGOT

Nuori yrittäjä otti huoltamon haltuunsa

Toni Kukonlehto ei arkaillut tarttua tilaisuuteen, kun hän ryhtyi huoltoasemayrittäjäksi Kärsämäelle. Uskalluksen lisäksi on tarvittu uuden opettelua, kovaa työntekoa ja hyviä apujoukkoja.

Yrittäjäksi ryhtyminen voi joskus olla kuin hyppy suoraan syvään päähän. Sellaiseksi kuvailee omaa kokemustaan haapajärvinen Toni Kukonlehto, joka viime kesästä lähtien on luotsannut Kärsämäen Teboil-huoltamoa.

Viime vuodet Kukonlehto on pyörittänyt yhdessä isänsä ja setänsä kanssa Haapaveden Autogrilliä. Yrittäjät saivat vinkin Kärsämäellä myynnissä olevasta huoltamosta, ja kaupat tehtiin kesällä 2021. Samalla perustettiin Huoltamo T&J Kukonlehto Oy, jonka toimitusjohtajaksi Toni Kukonlehto ryhtyi.

Yrittäjähenkeä ja uskallusta tarvittiin, kun piti ottaa haltuun aivan uusi liiketoiminta-alue. Tankkausaseman toiminnassa on riittänyt uutta opeteltavaa pitkin syksyä.

– En koskaan ollut erityisen hyvä koulunkäynnissä, mutta nyt olen kahdessa kuukaudessa saanut jo enemmän tietoa kuin koko kouluaikana, Kukonlehto toteaa.

Tuoreen toimitusjohtajan ei ole onneksi tarvinnut yksin setviä asioita. Ympärille on löytynyt ihmisiä, joiden avulla monista tilanteista on selvitty eteenpäin. Yksi heistä on NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Arto Junno.

– Arto auttoi meitä osakeyhtiön perustamisessa ja moneen kertaan sen jälkeenkin. Aivan sama millaisia kysymyksiä on ollut, niin ratkaisu on aina löytynyt, Kukonlehto sanoo.

Myös toisten yrittäjien tuki on ollut tärkeää. Kukonlehto kiittää tuttua yrittäjää, joka itse on oppinut paljon kokemuksen kautta ja antanut hyviä neuvoja käytännön asioissa. Tarpeen tullen myös lähialueen muut Teboil-yrittäjät ovat opastaneet tulokasta.

– Minulle on sanottu, että aina saa soittaa, kun vähänkään on ongelmaa. Aina se ratkaisu on jostain ennen pitkään saatu.

Hyvä henkilökunta apuna

Elokuussa huoltamo oli kuukauden ajan suljettuna, kun Kukonlehdot laittoivat koko perheen voimin tiloja kuntoon. Syyskuun alusta lähtien paikka on palvellut entiseen tapaan kärsämäkisiä ja ohikulkijoita. Tarjontaa on kuitenkin uudistettu: huoltamolta saa jälleen lounasta joidenkin vuosien tauon jälkeen, ja suunnitteilla on myös laajentaa grillin valikoimia.

Kukonlehto on pyrkinyt olemaan itse mahdollisimman paljon paikan päällä, jotta hän uutena yrittäjänä tulisi paikallisille tutuksi. Huoltamo työllistää lisäksi 4–5 työntekijää.

– Kaikista tärkein asia on, että tänne on löytynyt hyvä henkilökunta lähialueelta. Osa on työskennellyt täällä jo aikaisemminkin, joten kokemustakin löytyy.

Kukonlehto itse oli aiemmin töissä sahalla, josta hän kolme vuotta sitten siirtyi palvelemaan grillin asiakkaita Haapavedellä. Vuoden ajan yrittäjät ehtivät pitää autogrilliä myös Ylivieskassa, mutta päätyivät sulkemaan paikan lokakuussa.

Parhaimmillaan Kukonlehto oli syksyn ajan mukana pyörittämässä kolmea yritystä samanaikaisesti. Se ei ole hullummin alle kolmekymppiseltä nuorukaiselta. Kukonlehdon kaveripiiristä löytyy muutama muukin yrittäjä, mutta monille ikätovereille yrittämisen arki on hieman vieraampaa.

– Kiireistä tämä ainakin on. Nyt on syksyn ajan ollut niin paljon tekemistä, että juuri kerkesin ensimmäistä kertaa pitää pari vapaapäivää, Kukonlehto toteaa.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin