LOGOT

Parhaat jekut syntyvät yhdessä –
Napapitäjien hyväntuulinen yhteisosasto toi yrityksille näkyvyyttä matkailumessuilla

Haapajärven, Kärsämäen, Nivalan, Pyhäjärven ja Reisjärven kunnat sekä joukko alueen matkailuyrittäjiä olivat näyttävästi esillä Tampereella järjestetyillä Virittäydy Vapaalle – Kotimaan Matkailumessuilla. Yhteisellä osastolla tuotiin esiin alueen tarjontaa Napapitäjät-nimen alla.

Yrityksistä yhteisosastolla näyttäytyivät Luonnon Syli ja Paakarin Pysäkki Kärsämäeltä, Kumisevan Kaiku Osuuskunta ja Ketolan Maatilamajoitus Haapajärveltä sekä Jokihovi Nivalasta. Kaikki ovat mukana myös NIHAKin LAKU-matkailuhankkeessa. NIHAK toimi myös messumatkan järjestäjänä.

Kuinka yrittäjät itse kokivat messut – siitä kertovat Luonnon Sylin Virpi Ruotsalainen ja Jokihovin Minna-Liisa Myllylä ennen messuja ja tuoreeltaan tapahtuman jälkeen.

Ennen messuja – Avoimin mielin oppimaan ja verkostoitumaan

Virpi Ruotsalainen:
”Osallistuin messuille ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Myös silloin meillä oli yhteisosasto, ja se oli hyvä kokemus. Löysin kiinalaisen yhteistyökumppanin, jonka testiryhmä vieraili meillä. Sopimuskin tehtiin, mutta sen jälkeen korona sotki suunnitelmia hetkeksi.

Viimeksi minulla ei ollut juuri ennakko-odotuksia. Nyt odotan, että löydän uusia asiakkaita ja pääsen verkostoitumaan. Otan mukaan käyntikortteja, itseni ja punaiset Sievin Jalkineen kumisaappaat. Ne ovat mummolta perittyä tyyliä, ja niistä on tullut minun tavaramerkkini.

Meitä on mukana useita pieniä toimijoita lähialueelta. On iso voimavara, kun tutustumme paremmin ja löydämme yhdessä uusia jekkuja. Pienelle yritykselle oma messuosasto olisi taloudellisesti liian iso juttu. Hyöty ja näkyvyys kasvavat, kun lähdetään isolla porukalla. Kaikilla on yhteinen tavoite, että saadaan ihmiset pysähtymään tälle alueelle.

Viimeksi opimme, että jokaisen pitää osata kertoa kaikista alueen kunnista ja muistakin yrityksistä, jotta ei jäädä sanattomaksi asiakkaan kanssa. Kaikkia osastolla kävijöitä pitää pystyä palvelemaan.”

Minna-Liisa Myllylä:
”Toissa vuonna meillä oli tarkoitus lähteä messuille ensimmäistä kertaa, mutta kaksi vuotta jäi välistä, ja vasta nyt koitti aika. Jokihovin majoitustoiminta käynnistyi vuoden 2020 huhtikuussa, joten tämä on vielä aika tuntematon paikka. Messuille lähden hyvin avoimin mielin hakemaan oppia siitä, miten muualla tehdään.

Myynnillisiä tavoitteita en ole osannut asettaa. Sen sijaan toivon, että saamme lisättyä tietoisuutta alueemme mahdollisuuksista. Kantavana teemana on luonto sekä siihen liittyvät aktiviteetit ja palvelut. Haluamme hoksauttaa ihmisiä siitä, että pohjoisen keskuksiin mentäessä kiinnostavaa nähtävää löytyy myös matkan varrelta.

Olen valmistautunut osallistumalla yhteissuunnittelupalavereihin sekä mainostamalla tapahtumaa omassa somessa ja nettisivuilla. Olemme suunnitelleet viestintää myös yhdessä. Mukaan otan käyntikortteja ja korttimallisia esitteitä.

Yhteisosasto on turvallinen tapa lähteä liikkeelle, kun takana on tuki muilta toimijoilta ja yrityspalveluilta. Omin päin lähteminen ei tuntuisi houkuttelevalta näin yritystoiminnan alkuvaiheessa. On järkevää alueyhteistyötä tuoda pienet toimijat yhteen. Näin saadaan voimaa ja näkyvyyttä.”

Messuosaston hyvä henki välittyi kaikista mukana olleista yrittäjistä. Juuso Finnilä (vas.) (Ketolan Maatilamajoitus/Ketola Apartments), Heikki Niemelä (Osuuskunta Kumisevan Kaiku), Virpi Ruotsalainen (Luonnon Syli), Minna-Liisa Myllylä (Jokihovi) ja Heidi Järvenpää (Paakarin Pysäkki).

Messujen jälkeen – Hyvä meininki herätti huomiota

Virpi Ruotsalainen:
”Päällimmäisenä mieleen jäi messuosaston hyvä henki. Meillä oli positiivinen porukka ja nauruntäyteinen viikonloppu. Nännikumigolf oli varsinainen vetonaula. Meidän osastomme tunnistikin siitä, että sieltä kuuluu nauru.

Uskon, että messuilla on vaikutusta myös tulevan kesän varauksiin. Tapasin monia potentiaalisia asiakkaita, ja myös somessa tuli uusia seuraajia. Alueen muiden yritysten kanssa päästiin miettimään uusia yhteistyökuvioita ja palvelupaketteja.

Messuosaston kävijöitä kiinnosti etenkin alueen sijainti. Monille Lappiin menijöille tämä on puolivälissä matkaa ja hyvä paikka poiketa. Kävijät halusivat myös kuulla alueen luontokohteista, kulttuurista ja retkeilyreiteistä. Oman yritykseni kohdalla etenkin eläimet kiinnostivat. Tuntuu olevan hyvä vetonaula, että matkailuyrityksen yhteydessä on toimiva maatila.

Saimme hyvää palautetta osastostamme. Se oli pirteä ja värikäs, ja kartta seinällä auttoi hahmottamaan sijainnin. Muiden alueiden edustajat ihmettelivät, kuinka olimme saaneet näin monta kuntaa esittäytymään yhdessä. Moni aikoi ottaa esimerkkiä ensi vuonna. Kehitettävää oli sen verran, että jatkossa meillä voisi olla lisäksi yhteisesite ja yhteinen nettisivu.”

Minna-Liisa Myllylä:
”Messut olivat hyvä kokemus. Meillä oli voimaa siinä, että lähdimme yhteisrintamana. Kun osastolla oli väkeä, se veti puoleensa myös kävijöitä. Esittelimme kaikki myös toistemme palveluja, tutustuimme hyvin keskenämme, ja ylpeys omasta porukasta näkyi. Nyt on paljon helpompaa tarttua puhelimeen ja kysyä, jos jotain on mielen päällä.

Meillä oli monipuolinen osasto, ja mikä tärkeää, se oli toiminnallinen ja osallistava. Oli nännikumin heittoa ja rentoa meininkiä. Meillä oli myös hyviä jaettavia tuotteita.

Jokihovin kannalta oli mielenkiintoista, että messuilla oli muitakin vanhojen kiinteistöjen pelastajia. Heidän kanssaan vaihdoimme kokemuksia ja verkostoiduimme. Täytyy jossain vaiheessa lähteä tutustumaan, millaisia ratkaisuja muualla on tehty.

Messujen myynnillinen anti näkyy varmasti viiveellä ja konkretisoituu myöhemmin. Tavoitimme hyvin monenlaisia kävijäryhmiä. Moni kertoi, että lomasuunnitelmat kohdentuvat kotimaahan. Meidän alueessamme vaikutti kiinnostavan se, että tämä ei ole vielä niin tunnettu. Luontoaktiviteetit on yhdistävä tekijä, joka kiinnostaa monia.”

Teksti: Hanna Perkkiö
Kuvat: Alina Pihlajaniemi

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin