Uutiskirje

Pyhäjärvinen Minna Aronen yhdisti yrittäjyyden ja käsityöharrastuksen

Kun koirien koulutusvälineitä valmistava Damikauppa tuli myyntiin, Minna Aronen tarttui tilaisuuteen. Uuden liiketoiminnan käynnistämisessä tärkeänä apuna oli NIHAKin yrityspalvelut.

Pyhäjärvellä heinäkuusta saakka toiminut Damikauppa on ainoa yritys, joka Suomessa sekä valmistaa että brodeeraa koirien koulutusvälineitä eli dameja. Yrittäjä Minna Arosella on takanaan kiireinen kesä, sillä yritys siirtyi hänen omistukseensa kesken kiivaimman sesongin.

– Tilauksia tuli kaiken aikaa, ja samaan aikaan itse piti opetella paljon uutta. Siinä vaiheessa mietin kyllä, mihin oikein olin ryhtynyt, Aronen toteaa.

”NIHAK on ollut mukana koko ajan yrittäjätaipaleeni ajan. Olen saanut sieltä tosi paljon apua, vinkkejä ja ideoita”, Minna Aronen sanoo.

Aronen halusi muutama vuosi sitten palata takaisin kotikaupunkiinsa asuttuaan parikymmentä vuotta muualla. Työmahdollisuuksia ei it-alan ihmiselle ollut liiaksi tarjolla, joten yrittäjyys nousi vaihtoehdoksi.

Pienestä saakka ompelua harrastaneen Arosen yhtenä haaveena oli aina ollut käsitöiden parissa työskentely. Vuonna 2022 hän perustikin lankojen värjäykseen keskittyvän Botanic Dyes Kaya Ky:n. Luonnonväreillä värjättyjä villalankoja on myynnissä paikallisesti.

Langanvärjäys on sen verran pienimuotoista, että Aronen halusi sen rinnalle myös muuta liiketoimintaa. Tilaisuus koitti, kun silmiin sattui ilmoitus myynnissä olevasta Damikaupasta.

– Siinä kaikki palaset loksahtivat kohdilleen, sillä ompelu on minulle tuttua, ja itsellänikin on koira, Aronen kertoo.

Yrityksen entinen omistaja oli muuttamassa ulkomaille ja halusi siksi luopua osa-aikaisesta yritystoiminnastaan. Aronen pääsi näin jatkamaan valmiiksi rakennettua toimintakonseptia ja sai myös hyvän opastuksen.

Damit ovat koirien koulutuksessa käytettäviä apuvälineitä. Damikaupan tuotteet valmistetaan käsityönä Pyhäjärvellä.

NIHAKilta monipuolista apua

Tällä hetkellä Aronen pyörittää Damikaupan toimintaa kotonaan, jossa yrityksellä on työtilat ja varasto. Aronen ompelee ja brodeeraa tuotteet itse ja myy niitä oman verkkokaupan sekä jälleenmyyjien kautta. Tuotevalikoimaan kuluu myös valmiita koiratarvikkeita sekä liikelahjoja.

– Asiakkaitani ovat yksityiset koiranomistajat, kasvattajat ja rotuyhdistykset eri puolilla Suomea. Dameja käytetään erityisesti noutajien koulutuksessa riistan korvaajana, eli ne eivät ole leluja vaan koulutusvälineitä, Aronen kertoo.

Uuden liiketoiminnan haltuunotto vaatii rohkeutta, mutta myös paljon tiedonhankintaa, laskelmia, paperityötä ja rahoituksen hakemista. Tässä kaikessa Aronen on saanut apua NIHAKin yrityspalvelupäälliköiltä.

– NIHAK on ollut mukana koko ajan yrittäjätaipaleeni ajan, enkä olisi tässä ilman heitä. Olen saanut sieltä tosi paljon apua, vinkkejä ja ideoita. Yhdessä olemme käyneet läpi yritysideoita ja tehneet suunnitelmia ja laskelmia.

Aronen toteaa, että omin avuin kaikki työ ja tiedonhankinta olisi vaatinut moninkertaisesti aikaa. Myös virheiden mahdollisuus olisi ollut suurempi.

– NIHAKilla kaikki tieto ja osaaminen on samassa paikassa, ja heidän kanssaan on yrittäjän helppoa toimia. Olen käynyt myös NIHAKin järjestämissä koulutuksissa ja saanut ideointiapua VAU!Hautomosta.

Minna Aronen valmistaa dameja kotonaan Pyhäjärvellä. Lankojen värjäys ja myynti jatkuvat muun liiketoiminnan ohessa

Vauhtia kehittämiseen

Lankavärjäämön investointeja varten Aronen haki ja sai rahoitusta Keskipiste-Leaderilta. Hän toteaa rahoituksen tarpeelliseksi, sillä alkuvaiheessa tarvetta oli monenlaisille hankinnoille ja toiminnan kehittämiselle.

– Damikaupan ostamista varten sain Finnveran takaaman lainan. Joka kerta rahoituksia hakiessani olen saanut NIHAKilta hyviä neuvoja ja käytännön apua. Myös kauppakirjojen teettämisessä ja tarkistamisessa asiantuntijan mukanaolo oli tärkeää.

Nyt Damikaupan toiminta on hyvässä vauhdissa, ja Aronen ehtii jo suunnitella tulevaa. Jatkossa hän aikoo muun muassa tehostaa markkinointia ja suunnitella myös uusia tuotteita.

– Toimintaa pitää kaiken aikaa kehittää. Minulla on nyt hyvä tilanne, kun pystyn panostamaan yritykseen kokoaikaisesti.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista