Uutiskirje

Onnistunut sukupolvenvaihdos syntyi ajan kanssa ja asiantuntijan avulla

Reisjärveltä lähtee alumiiniovia ja lasijulkisivuja rakennuskohteisiin ympäri Suomea. Niitä valmistava Steel-Prisma-Metallit Oy hakee kannattavaa kasvua uuden yrittäjäpolven voimin.

Joonas Kivioja siirtyi toimitusjohtajaksi vuonna 2020 sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

Reisjärvinen Steel-Prisma-Metallit Oy kuuluu alumiiniovien ja lasijulkisivujen rakentajana kotimaisiin kärkiyrityksiin. Yritys valmistaa ja asentaa myös alumiini-ikkunoita, lasipalo-ovia sekä savunpoistoikkunoita ja -luukkuja.

Vuoden 2020 syksyllä yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos, kun Jari ja Hillevi Kivioja myivät yritystoiminnan seuraajilleen. Nyt omistajina ovat perheen kuusi veljestä ja vävy: Joonas, Lauri, Aleksi, Arttu, Johannes ja Miika Kivioja sekä Tuomo Niemikorpi.

– Koemme tämän asetelman vahvuutena. On huikea voimavara, että avainhenkilöt ovat kaikki yrittäjinä, toimitusjohtaja Joonas Kivioja toteaa.

Koko nykyinen omistajakaarti on aloittanut uransa yrityksessä jo aivan nuorena. Ruohonleikkurin ohjaimista jokainen on edennyt hallin puolelle ja osaamisen karttuessa edelleen vastuullisempiin tehtäviin.

Sukupolvenvaihdosta lähdettiin suunnittelemaan ajan kanssa. Kiviojan mukaan asiasta ehdittiin puhua henkisellä tasolla jo useamman vuoden ajan. Konsultin kanssa tarkempi suunnittelu alkoi noin vuosi ennen toteutusta.

– Meidän tapauksessamme sukupolvenvaihdos onnistui ilman isompia haasteita. Tietysti rahoituskuvioissa on aina omat vääntönsä, mutta loppujen lopuksi nekin menivät hyvin ja suunnitellusti.

Kiviojan mukaan ehdoton edellytys sukupolvenvaihdoksen onnistumiselle oli, että prosessin suunnittelu ja toteutus uskottiin ulkopuolisille asiantuntijoille.

– Harvoin yrittäjällä itsellään on riittävää osaamista ja yleensäkään aikaa järjestellä tällaisia asioita. Päätimme, että keskitymme itse ydinliiketoimintaamme ja annamme tämän ammattilaiselle. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän päätökseen. Lisäksi onnistuminen vaatii tietysti, että luopujilla ja ostajilla on yhteinen tahtotila ja näkemys järjestelystä, Kivioja toteaa.

Steel-Prisma-Metallit Oy:n yrittäjäjoukosta Joonas Kivioja (vas.) on toimitusjohtaja, Arttu Kivioja ja Johannes Kivioja vastaavat suunnittelusta, ja Tuomo Niemi-Korpi toimii tuotantopäällikkönä. Lisäksi seitsikkoon kuuluvat Lauri, Aleksi ja Miika Kivioja.

Kasvu ja kehittäminen käyvät käsikkäin

Steel-Prisma-Metallit Oy on perustettu vuonna 1990, ja Kiviojien omistukseen se tuli vuosituhannen vaihteessa. Uudet yrittäjät lähtivät kasvattamaan toimintaa investointien ja kehittämisen kautta. Merkittävä askel oli vuonna 2013 siirtyminen automatisoituun tuotantoon, joka auttoi parantamaan laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta.

Tällä hetkellä yrityksessä on noin 30 työntekijää. Työtä riittää niin liike- ja toimitilarakentamisessa kuin julkisissa kohteissakin. Kohteita on pitkin Suomea, mutta tärkeimmät markkina-alueet ovat kasvukeskuksissa.

Vuoden 2021 lopulla Steel-Prisma-Metallit Oy palkittiin maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Innovatiivisuus, pitkäjänteisyys ja rohkeus olivat perustelujen listalla palkintoa myönnettäessä. Rohkeus merkitsee Kiviojan mukaan ennen kaikkea eteenpäin pyrkimistä. Kasvu ja kehittäminen käyvät tiiviisti käsi kädessä.

– Haemme kannattavaa kasvua pitämällä toiminnan riittävän yksinkertaisena ja selkeänä koko pitkän arvoketjun alusta loppuun. Samalla pyritään pitämään asiakastyytyväisyys huipputasolla ja hiomaan prosessit entistä tehokkaammiksi ja selkeämmiksi.

Pitkällä aikavälillä kasvu vaatii myös uskallusta investoida ja sijoittaa tulevaisuuteen. Parhaillaan suunnitteilla on uusia kone- ja laiteinvestointeja, ja myös nykyisiä 2000 neliön tehdastiloja on tarkoitus laajentaa.

Yrityksen rinnalla kaikissa vaiheissa

Ultramatkan juoksu on laji, joka mittaa äärimmäistä kestävyyttä ja kykyä kohdata mitä erilaisimpia vastaantulevia tilanteita. Se on myös osuva vertauskuva yhteistyölle, jossa yrityskehittäjä kulkee yrityksen rinnalla tarvittaessa kirittäen, tarvittaessa hiljaisena taustatukena.

– Se on pitkä, yhteinen polku, jossa käydään jatkuvaa vuoropuhelua ja jossa eri osapuolille muodostuvat omat roolinsa, NIHAKin vientiasiantuntija Ari Alakangas kuvailee.

Steel-Prisma-Metallit Oy on hyvä esimerkki pitkäaikaisen kumppanuuden merkityksestä. Yritys on vuosien varrella hyödyntänyt aktiivisesti ulkopuolisia asiantuntijoita, ja NIHAK on ollut osa tätä verkostoa jo noin kymmenen vuoden ajan.

Yhteistyö jatkuu, vaikka matkan varrella ihmiset ovat vaihtuneet niin yrityspalveluissa kuin sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen johdossakin. Jatkumon perustana on säännöllinen yhteydenpito ja yrityksen arjen tunteminen. Pitkäjänteinen yhteistyö korostuu entisestään, kun yritys kasvaa ja sen tarpeet muuttuvat.

Steel-Prisma-Metallit Oy on NIHAKin kanssa osallistunut muun muassa useille kansainvälisille rakennusalan messuille. Asiantuntijatyötä on hyödynnetty myös investointeihin tarvittavissa hakemuksissa.

– Kun yhteistyölle on luotu hyvä pohja, yrityksen on helpompaa tunnistaa, missä asioissa meistä voi olla heille apua. Me taas pystymme tarjoamaan heille oikeita työkaluja kuhunkin tarpeeseen, Alakangas toteaa.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on