LOGOT

Ukrainalaisten työllistämiseen löytyy kiinnostusta –Alueen työnantajilla jo hyviä kokemuksia

Nivala-Haapajärven seudun kuntiin on saapunut Ukrainasta kymmenittäin sotaa paenneita ihmisiä. Joukossa on monien eri alojen osaajia, ja monet ovat halukkaita työllistymään. Yhtenä haasteena on työntekijöiden ja työnantajien kohtaaminen, mutta useita rekrytointeja on myös tehty jo onnistuneesti.

Nivalan Välikylällä toimiva ovivalmistaja Edux-ovet Oy on yksi niistä yrityksistä, jotka ovat kiinnostuneita rekrytoimaan ukrainalaisia. Toimitusjohtaja Arto Viitala kertoo, että tuotannon kasvaessa myös uusia työntekijöitä tarvitaan.

– Haemme työntekijöitä kaikenlaisiin tuotannon tehtäviin. Myös cnc-koneistuspuolelle tarvitaan osaajia. Voimme rekrytoida sekä täysiaikaisesti että osa-aikaisesti. Kokemuksen puutekaan ei haittaa, jos on hyvä asenne työntekoon. Englannin kielen taitoa olisi myös hyvä olla, Viitala kertoo.

Edux työllistää tällä hetkellä reilut 60 henkilöä Nivalasta ja lähikunnista. Uusia työntekijöitä on haettu muun muassa rekrytointikoulutusten avulla. Yrityksellä on kokemusta ulkomaalaisten työllistämisestä, ja palkkalistoilla on ollut myös ukrainalaisia.

Vaikka Eduxin tapaan moni työnantaja mielellään rekrytoisi nyt alueelle asettuneita ukrainalaisia, ongelmana on ollut tiedon kulku. Vain pieni osa tulijoista on ilmoittautunut TE-toimistoon, ja työpaikat löytyvätkin suureksi osaksi yksityisten kontaktien ja muiden verkostojen kautta.

– Suora yhteydenotto työnantajaan on varmasti toimivin keino tässä tapauksessa, Viitala toteaa.

Osaajia yrityksen tarpeisiin

Kärsämäkinen Finnsvala Oy tunnetaan korkealaatuisista väli- ja aluskerrastoista ja asusteista. Koska kaikki tuotteet valmistetaan yrityksen omissa tiloissa Kärsämäellä, myös ammattitaitoisia ompelijoita tarvitaan. Suomessa alalle valmistuu vain vähän tekijöitä, ja siksi Finnsvala on hakenut työvoimaa myös ulkomailta.

Finnsvala Oy on jo tehnyt onnistuneita rekrytointeja henkilöstövuokrauksen kautta.

Keväällä Finnsvalalla aloitti kaksi uutta työntekijää, jotka ovat tulleet Ukrainasta. Yritys on tehnyt rekrytoinnissa yhteistyötä henkilöstövuokrauspalvelua tarjoavan pyhäntäläisen Yrjänän mansikkatilan avulla.

– Heillä on kontakteja Ukrainaan, ja sitä kautta löytyi ihmisiä, joilla on ompelualan kokemusta. Nyt aluksi olemme tehneet rekrytoinnin henkilöstövuokrauksen kautta, mikä on työnantajan näkökulmasta helpoin tapa päästä alkuun, Finnsvalan toimitusjohtaja Onerva Aakko kertoo.

Työhönotosta oli sovittu jo ennen sodan alkamista. Lähtösuunnitelmat menivät lopulta uusiksi, ja rauhallisen muuttomatkan sijaan ukrainalaiset joutuivat pakenemaan kotimaastaan. Suomessa työlupa järjestyi nopeasti, ja työnteko voitiin aloittaa saman tien. Aakon mukaan arki on saatu Kärsämäellä varsin sujuvasti käyntiin.

– Perheen tavoitteena on asettua tänne, ja he käyvät myös suomen kielen kurssilla. Asunto löytyi täältä helposti, ja monenlaista muuta apua on myös ollut hyvin tarjolla.

Henkilöstöpalvelu välikätenä

Tiivin ikkunatehdas Haapajärvellä on rekrytoinut kolme ukrainalaista henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

Pihla Group Oy:hyn kuuluva Tiivin ikkunatehdas Haapajärvellä on palkannut loppukevään aikana tuotannon tehtäviin kolme ukrainalaista, jotka ovat paenneet sotaa Suomeen ja Haapajärvelle. Uudet työntekijät löytyivät alueella toimivan henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

– Ilmoitimme yritykseen, että olemme valmiit auttamaan ja työllistämään, jos ukrainalaisia tulee tälle alueelle. Ei mennyt kauaakaan kun, sieltä päin tuli yhteydenotto, tehtaanjohtaja Jarkko Salo kertoo.

Salon mukaan henkilöstöpalveluyritys otettiin kumppaniksi, koska sieltä löytyy tarvittava osaaminen paperitöihin ja myös apua esimerkiksi asunnon löytämiseen ja viranomaisasiointiin.

– Työnantajan kannalta rekrytointipalvelun käyttö myös madaltaa kynnystä ulkomailta tulevien palkkaamiseen. Se on turvallinen tapa molemmin puolin, myös rekrytoitavalle henkilölle. Työnantajalla ei välttämättä ole yhtä kattavaa tietämystä tulijoiden tarpeista.

Tiivin tehtaalla on taklattu työvoimapulaa jo hyvissä ajoin, ja viimeksi alkuvuodesta yrityksellä oli laaja rekrytointikampanja. Nyt työntekijätilanne on Salon mukaan hyvä, mutta tarpeen mukaan uutta väkeä haetaan jatkossakin.  

Ukrainalaisten perehdyttämisessä on ollut apua siitä, että tehtaalla on jo ennestään ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, myös venäjän kielen taitoisia. Salon mukaan uudet tulijat on otettu hyvin avoimesti vastaan.

– Kaikki ymmärtävät, millaista olosuhteista he ovat lähteneet. Heidät on haluttu ottaa hyvin vastaan, ja heitä on haluttu auttaa kotoutumaan Suomeen ja saamaan uutta alkua elämälleen. Työnteko helpottaa arkeen kiinni pääsemistä ja antaa muut ajateltavaa.

Oletko kiinnostunut rekrytoimaan ukrainalaisia osaajia?

Ukrainalaisten rekrytoimiseen voit saada apua mm. seuraavista paikoista:
– TE-toimistot
– Henkilöstöpalveluyritykset
– NIHAK /Nataliia Dikhtiarenko
puh. 050 3101 288
nataliia.dikhtiarenko@nihak.fi

Tilapäistä suojelua hakeneilla on oikeus tehdä Suomessa töitä ja toimia myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Tilapäistä suojelua saavat voivat rekisteröityä TE-toimistossa työnhakijoiksi. Heillä on oikeus TE-toimiston laatimaan alkukartoitukseen ja kotoutumissuunnitelmaan, ja he voivat osallistua myös kotoutumiskoulutukseen ja käyttää TE-toimiston palveluja.

Teksti: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin