Haapajärvelle rakennettava bioenergiaterminaali palvelee alan yrityksiä ja tukee uusiutuvan energian kasvua. Haapajärven kaupunki ja NIHAK avaavat pitkäjänteisellä yhteistyöllä tietä bioteollisuuden investoinneille.
Haapajärven Hallan teollisuusalueella bioenergiaterminaalin rakennustyöt ovat olleet käynnissä juhannusviikolta lähtien. Terminaalin on määrä valmistua yritysten käyttöön vuoden loppuun mennessä.
Bioenergiaterminaali palvelee laajasti alueen yrityksiä, jotka voivat hyödyntää sitä energiapuun hankinnassa ja jalostuksessa. Haapajärven Yrityspalvelut Oy:n toimitusjohtaja Hannu Vuorela kertoo, että kiinnostus hanketta kohtaan oli suurta jo valmisteluvaiheessa.
– Terminaalille on täällä välitön tarve, ja uusiutuvan energian kasvu tuo lisää tarvetta jatkossa, Vuorela toteaa.
Bioenergiaterminaali käsittää reilun neljän hehtaarin kokoisen alueen, joka asfaltoidaan, valaistaan ja varustetaan turvatoimin sekä vesienkäsittelyjärjestelmällä. Terminaali tarjoaa yrityksille mahdollisuuden varastoida ja käsitellä puubiomassaa eri muodoissa, mikä parantaa logistiikkaa ja toimitusvarmuutta.
Hanke on merkittävä koko Pohjois-Suomen mittakaavassa. Kyseessä on yli 2 miljoonan euron investointi, jonka rahoituksesta 70 prosenttia tulee Pohjois-Pohjanmaan liiton ja EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) kautta.
Haapajärven sijainti tarjoaa selkeitä etuja, sillä sen kautta kulkee jo nyt paljon sekä tukki- että kuitupuuta. Bioenergiaterminaalin vieressä sijaitsee viime vuonna valmistunut Väyläviraston rakennuttama raakapuuterminaali. Lisäksi Metsä Group on investoinut alueelle vaa’an, jota eri toimijat voivat hyödyntää. Paikkakunnan teollisuus tuo lisäsynergiaa.
– Metsäbiomassan lisäksi terminaalissa voidaan käsitellä esimerkiksi sahateollisuuden sivuvirtoja, tekninen johtaja Jouni Laajala kertoo.
Tavoitteena mahdollistaa lisäinvestointeja
Bioenergiaterminaali on osa laajempaa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on vauhdittaa biotuoteteollisuuden investointeja. Tätä tukevat Hallan ja Ouluntien teollisuusalueilla käynnissä olevat ympäristövaikutusten arvioinnit (YVA) sekä kaavoitusprosessit.
– Tavoitteena on luoda edellytyksiä erityyppisille biojalostamoinvestoinneille. Valmis toimintaympäristö madaltaa investointikynnystä, Vuorela sanoo.
NIHAKin muutama vuosi sitten laatima esiselvitys osoitti, että alueella on hyvät edellytykset biojalostamon toiminnalle ja että teollisilla toimijoilla löytyy kiinnostusta hankkeen toteuttamiseen. Työtä on jatkettu kartoittamalla yrityksiä ja toimijaverkostoa.
– Esimerkiksi biohiilen tai bioöljyn tuotanto ja nesteiden jatkojalostus loisivat mahdollisuuksia monenlaiselle yritystoiminnalle, ja lähekkäin sijoittuvat yritykset voivat hyötyä toisistaan, toteaa NIHAKin Green Deal -hankkeen projektipäällikkö Jouni Niskanen.
Yhteistyö tuottaa tulosta
Haapajärvelle rakentuva bioteollisuusalue osoittaa, kuinka NIHAKin hanketyöllä voidaan suunnata osaamista ja resursseja kuntien kannalta merkittäviin kohteisiin.
– Haapajärven kaupungin ja NIHAKin yhteistyö on ollut pitkäjänteistä ja tuottanut merkittäviä tuloksia. NIHAK on keskeinen toimija seudullisessa edunvalvonnassa ja tekee erinomaista työtä hankkeiden tuomiseksi alueelle, toteaa Hannu Vuorela.
NIHAKin aluekehityspalvelujen keskeinen tehtävä on auttaa alueen kuntia ja kaupunkeja kehittämään elinvoimaa luovia hankkeita ja edistämään investointeja.
– Bioteollisuusalue on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhteistyössä on viety kokonaisuutta onnistuneesti eteenpäin. Vuosien työ on nyt Haapajärvellä konkretisoitumassa, NIHAKin aluekehityspäällikkö Kimmo Niskanen sanoo.
Haapajärven bioenergiaterminaalin rakentamishanke
Toteuttaja: Haapajärven kaupunki
Kokonaisrahoitus: 2,2 miljoonaa euroa
Rahoittajat: Pohjois-Pohjanmaan liitto/ Euroopan Unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF), valtio, Haapajärven kaupunki
Toteutusaika: 1.11.2023 – 31.12.2024
Hankkeessa toimii pääurakoitsijana Kuljetuspolar Oy, sähköurakoitsijana Sähkö-Link Oy, pääsuunnittelijana Sitowise Oy ja sähkösuunnittelijana Selkämaan Suunnittelu Oy.
Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö