Uutiskirje

KV-Café:ssa puhuttiin yritysrahoituksista ja Pohjois-Ruotsin jätti-investoinneista

Oulaisissa, Törmänhovin viihtyisissä puitteissa järjestyksessään kuudes NIHAKin KV-Café toi yhteen alueen yrittäjät, sekä yritysrahoituksen ja kansainvälistymisen asiantuntijat. Päivän teemana paneuduttiin uuden ohjelmakauden yritysrahoituksiin tuomiin muutoksiin.

Tilaisuuden täydelle salille avasi Oulaisten kaupunginjohtaja, itse myös vahvasti yrittäjätaustainen, Riikka Moilanen, joka puheenvuorossaan kertoi Oulaisissa olevan turbovaihde päällä. Lyhyessä ajassa kaupungissa on tapahtunut paljon elinkeinoelämän näkökulmasta hyviä tapahtumia ja paljon positiivista olevan myös tiedossa. Kaupungin katse on positiivinen ja se on horisontissa. Yrittäjiä Moilanen kannusti ottamaan apua vastaan ja kokeilemaan, mikäli kasvuhaluja löytyy – asiantuntijat kyllä auttavat.

Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen avasi KV-Cafén keskiviikkona Törmänhovissa.

Asiantuntijoiden puheenvuoroista kävi sama esille, tukea on tarjolla. Paikalla tilaisuudessa oli laaja kattaus eri rahoittajien edustajia, jotka jokainen omalta osaltaan kertoivat heiltä haettavien yritystukien mahdollisuuksista. Monelle yrittäjälle eri rahoitusinstrumentit voivat tuntua sekavalta, eikä välttämättä tietoa itselle sopivasta rahoittajasta ole. Keskipiste-Leader ry:n hankeneuvoja Anni-Mari Isoherranen kehottikin yrittäjiä olemaan rohkeasti yhteydessä oman kunnan yritysneuvojaan tai suoraan rahoittajiin, jotta oikea taho löytyy.

Päivän teeman mukaisesti tilaisuudessa esiteltiin uuden ohjelmakauden aiheuttamia muutoksia rahoitukseen. Keskipiste Leaderin lisäksi sekä Ely, että Finnvera avasivat puheenvuoroissaan muutosten sisältöjä. Finnveran rahoituspäällikkö Jenni Timonen kertoi rahoituspäätösten pohjana olevan Finnveran strategian, joka perustuu vaikuttavuuteen ja vastuullisuuteen. Timosen mukaan tulevaisuudessa vastuullisuustoimet ovat osa rahoitettavuusarviointia ja niiden laiminlyönti voi nostaa rahoituksen hintaa tai estää jopa rahoituksen saatavuuden. Toisaalta etulinjassa toimiville yrityksille tarjolla on niin kilpailuetua, kuin myös taloudellista tukea.

Finnveran Jenni Timosen mukaan tulevaisuudessa yrityksen vastuullisuustoimet ovat osa rahoitettavuusarviointia.

Pohjois-Ruotsin investoinnit vetävät myös suomalaisyrityksiä

Pohjois-Ruotsin jätti-investoinnit ovat olleet esillä sekä Suomen mediassa, että erilaisissa tapahtumissa, joita myös hanketoteuttajat ovat järjestäneet ympäri Suomen. Päivi Koivupalo Rajaneuvonnasta kertoi, että suomalaisyritykset ovat erittäin kiinnostuneita toimimaan Pohjois-Ruotsissa ja he saavat paljon yhteydenottoja yrityksiltä, jotka pohtivat mistä lähteä liikkeelle ja miten yritystoiminnan aloittaminen Ruotsissa onnistuu. Koivupalon mukaan tietoa on tarjolla hyvin aina yrityksen rekisteröinnistä esimerkiksi veroilmoituksen täyttämiseen saakka.

Eikä ole ihme, että Pohjois-Ruotsi vetää puoleensa. Ruotsin Eures-asiantuntija, Birgitta Tamminen Rajaneuvonnasta avasi investointien laajuutta sekä Norrbottenin, että Västerbottenin alueilla. Tämän hetken arvion mukaan investointien laajuus on noin 1200 MRD ruotsin kruunua (n. 106MRD€) ja tulevien vuosien työntekijätarpeen nousevan 50 000-60 000 henkilöön.

KV-Café kehittyy ajassa ja ihmisten kautta

NIHAKin kansainvälistymispalvelupäällikkö Ari Alakankaan mukaan KV-Café oli jälleen onnistunut ja yrittäjät antoivat positiivista palautetta. Tapahtuman idean isä Alakangas kertoo perusajatuksen syntyneen aidosta tarpeesta luoda tapahtuma, joka tuo aidon avun, eikä ole pelkästään ”puhuvia päitä ja sähköposteja”.

Yritysten verkostoituminen sekä keskenään, että rahoittajien kanssa tilassa, jossa ihmiset viihtyvät on tuottanut konkreettista tulosta jokaisen tilaisuuden jälkeen. Tapahtumat järjestetään joka kerta eri paikkakunnalla ja teema on aina ajankohtainen ja vastaa olemassa olevaan tarpeeseen, kuten tälläkin kertaa.

NIHAKin rooli tapahtuman järjestämisen lisäksi on valmistautua osallistuvien yritysten kanssa tilaisuuteen niin, että kahdenkeskiset neuvottelut rahoittajan kanssa on tehokasta toteuttaa. Tähän tapaan myös rahoittajan edustajat ovat olleet tyytyväisiä.

Seuraavaa KV-Café-tilaisuutta on alustavasti suunniteltu tulevalle syksylle. Alakangas kehottaa kaikkia tapahtumasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä joko oman kunnan yrityspalveluihin, tai suoraan häneen.

Lue lisää NIHAKin KV-Cafésta täältä tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on