NIHAK etsii yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa ratkaisuja työvoiman saatavuuteen ja rekrytoinnin tehostamiseen. Tavoitteena on saada työ ja tekijä kohtaamaan toisensa.
Uuden työntekijän löytäminen on yritykselle usein vaativa ja aikaa vievä prosessi. NIHAKin syksyllä 2023 käynnistämä Rekry+ -hanke vastaa alueen mikro- ja pienyritysten tarpeisiin tarjoamalla maksutta apua kaikessa rekrytointiin liittyvässä.
Hankkeen päätavoitteena on yritysten rekrytointitarpeiden selvittäminen ja rekrytointiosaamisen kehittäminen eri menetelmin. Rekry+ pureutuu myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan auttamalla työnantajia ja työtä tarvitsevia löytämään toisensa.
NIHAKin alueella oli vuodenvaihteessa lähes parisataa avointa työpaikkaa, mutta lisäksi julkisen haun ulkopuolella on paljon niin kutsuttuja piilotyöpaikkoja.
– Yritykset eivät aina laita paikkoja auki, vaikka tarvetta työntekijälle olisi. He saattavat kokea rekrytoinnin liian haastavana ja työläänä, tai he eivät usko löytävänsä sopivaa henkilöä. Voimme auttaa tekemään työpaikkoja näkyviksi yhdessä yritysten kanssa, projektipäällikkö Kristiina Nyman kertoo.
NIHAK tekee tiivistä yhteistyötä JEDUn työelämäpalvelujen sekä muiden alueen työllisyystoimijoiden kanssa. Yksi esimerkki yhteistyöstä on työ- ja opiskelupaikkojen tarjoajia ja hakijoita yhteen tuova Match&Rekry-tapahtuma.
Tärkein menetelmä yritysten tarpeiden selvittämiseen ovat yrityskäynnit, jotka on tarkoitus ulottaa laajasti alueen yrityksiin.
– Selvitämme suoraan yrityksiltä, millaisia haasteita heillä on ja millaista tukea rekrytointiin kaivataan. Sen pohjalta voimme räätälöidä toimenpiteitä. Yritykset voivat myös itse ottaa tarvittaessa yhteyttä NIHAKiin, projektityöntekijä Marjo Tenhunen kertoo.
Yritys voi saada NIHAKin kautta konkreettista apua esimerkiksi työpaikkailmoituksen laatimiseen ja ilmoituskanavien valintaan tai työhaastattelun valmisteluun ja läpiviemiseen. Apu tulee tarpeeseen, sillä mikro- ja pienyrityksissä rekrytointi on usein hoidettava muun työn ohessa, eikä siihen löydy välttämättä rutiinia.
Alueen vahvuuksia ovat nuorten suuri osuus väestöstä ja monipuolinen koulutustarjonta. Myös maahanmuuton kautta alueelle tulee eri alojen osaajia muun muassa Ukrainasta. Rekrytointien helpottamiseksi tarvitaan joustavia toimintamalleja ja monien eri tahojen yhteistyötä.
– Verkostoituminen ja kontaktien luominen on tärkeää, ja sen avulla saavutetaan myös tuloksia. Jo hankkeen alkuvaiheessa olemme onnistuneet saattamaan yhteen useita työnhakijoita ja työnantajia, Nyman toteaa.
Rekry+
Kesto: 09/2023–08/2025
Päätoteuttaja: NIHAK
Budjetti: 387 134 euroa
Rahoitus: Euroopan unionin osarahoittama, ELY-keskus
Teksti: Hanna Perkkiö