LOGOT

Norjan rakentamismarkkinat kiinnostavat yrityksiä

Oulun Eteläisessä on iso joukko yrityksiä, joita kiinnostavat Norjan rakentamismarkkinat. Lokakuussa yritysten etujoukko vieraili Bygg Reis Deg messuilla tutustuen verkostoihin ja kumppaniehdokkaisiin. Kansainvälinen näyttely tarjosi viiden hallin verran mahdollisuuksia ja messut toimivat poikkeusaikojen jälkeen erinomaisesti.

 Kuvassa vas. Simo-Pekka Kivioja, Ville Ruhkala, Janne Hietaniemi
 

NIHAKin Think Big -kansainvälistymishanke toteutti lokakuussa markkinavierailun Osloon. Bygg Reis Deg on Norjan rakentamisen päämessut, jossa on satoja näytteilleasettajia ja kymmeniätuhansia vieraita. Norjalaisten näytteilleasettajien lisäksi paikalla oli monikansallisia yhtiöitä sekä muutamien maiden yhteisosastoja.  

Paikalla käymiemme keskusteluiden perusteella rakentaminen Norjassa ei valtavan paljon poikkea siitä, mitä se on Suomessa. Joissain sääolosuhteisiin ja vaikkapa paloturvallisuuteen liittyvissä määräyksissä on toki eroja. Hyvin pitkälti kuitenkin suomalaiset rakennustarvikkeet sopivat Norjassa rakentamiseen samoin kuin suomalaiset rakennusliikkeet pystyvät markkinoilla toimimaan. Muutamat suomalaisfirmat tekevät erinomaista bisnestä maassa paikallisten kumppanien kanssa. 

Tiedustelujoukkoomme kuului talotehtaille sekä ikkuna- ja ovitehtaille tuotantolinjoja Finnbaum-tuotemerkillä tekevä Kivioja Engineering sekä ikkunavalmistaja HR-Ikkunat Ruhkala. Erikoisikkunoita valmistava Ville Ruhkala oli innostunut messuilla näkyneistä ikkunainnovaatioista, kuten 3D-tulostetut pyöreät ikkunat sekä muutamat muut erityisratkaisut. Ruhkalalle selvisi mahdollisia myyntikanavia ja Simo-Pekka Kivioja sai messuilta suoria myyntiliidejäkin.  

Matkalla tavattiin myös Business Finlandin Kaisa Nikkanen, jolla on pitkä paikallinen kokemus Norjan liike-elämästä. Hän auttoi messuilla tapaamisissa ja toimitti vierailun jälkeen räätälöidysti markkinatietoa osallistuneille yrityksille. Business Finland palvelee suomalaisyrityksiä maksutta ja tarjoaa kansainvälistymispalveluja ja markkinatietoa yritysten tarpeiden mukaisesti. 

Rakentamisen, puurakentamisen ja -tuotteiden viennissä näyttäisi alueen yrityksillä olevan hyvät mahdollisuudet Norjan markkinoilla. Muutamat yritykset jo tekevät alueella bisnestä ja kymmenkunta rakennusalan yritystä suunnittelee Norjan markkinoille menoa. Think Big on aiemmin teettänyt kevyen markkinaselvityksen Norjan rakentamisen markkinoista keskittyen pieniin rakennuksiin. Markkinaselvitys on vapaasti saatavissa kaikille.  

Think Big auttaa jokaista Oulun Eteläisen 350 kansainvälistyvää yritystä viennissä. Helpoiten voit aloittaa soittamalla Jannelle (050 591 9399) tai Inkalle (046 9213 153). 

Lisätietoja: 

Janne Hietaniemi 
Projektipäällikkö 
NIHAK ry. 
050 591 9399
janne.hietaniemi@nihak.fi 

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin