LOGOT

Nyt on hyvä aika ottaa vastuullisuusasiat haltuun

VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektin järjestämä koulutus vastasi ajankohtaiseen tarpeeseen. Yritysten kannattaa nyt ennakoida tulevia vaatimuksia ja kehittää omaa vastuullisuusosaamistaan.

Nivalassa järjestetty koulutuspäivä keräsi 45 osallistujaa Nitekin tiloihin.

Vastuullisuus ja siitä raportointi on tänä päivänä kilpailuetu kaiken kokoisille yrityksille, ja jatkossa yhä useammin myös edellytys esimerkiksi alihankkijana toimimiselle. VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektin järjestämä vastuullisuuskoulutus keräsikin Nivalaan täyden salillisen osallistujia.

Koulutuspäivä tarjosi askelmerkkejä yrityksen vastuullisuusohjelman laatimiseen. Vastuullisuusasiantuntija Outi Toivanen-Visti Helsingin seudun kauppakamarilta perehdytti osallistujat sidosryhmien tunnistamiseen ja osallistamiseen, olennaisuusanalyysiin, hiilijalanjäljen laskennan periaatteisiin sekä uusiin eurooppalaisiin raportointistandardeihin (ESRS).

Janne Vähäsöyringin mukaan yritykset kaipaavat nyt koulutusta ja konkretiaa vastuullisuuskysymysten ympäriltä.

Mecapinta Oy:n toimitusjohtaja Janne Vähäsöyrinki toteaa, että koulutus vastasi ajankohtaiseen tarpeeseen. Vastuullisuus koskee kaikkea päivittäistä työtä yrityksessä, joka toimii alihankkijana monille isoille yrityksille.

– Nyt on aika kouluttautua ja ottaa nämä asiat haltuun. Jatkossa meidänkin pitää pystyä raportoimaan vastuullisuudestamme. Vastuullisuus vaatii kaiken aikaa oman toiminnan kehittämistä, ja tavoitteena on saada sitä kautta myös kilpailuetua, Vähäsöyrinki sanoo.

Vastuullisuuskysymykset vaativat jatkuvaa perehtymistä, sillä uutta tietoa tulee koko ajan. Vähäsöyringin mukaan olennaista on se, että mielikuvilla pelaamisen sijaan puhutaan mitattavista tosiasioista.

– Koulutus antoi selkeän kokonaiskuvan siitä, miten yrityksissä kannattaa edetä. Tarjolla oli hyvää asiaa, ja myös vinkkejä käytännön kehittämiseen. Tässä vaiheessa yritykset kaipaavat koulutusta ja konkretiaa.

Valmennusta tarjolla yrityksille

VATUPASSI-hankkeen projektitiimissä työskentelevät Jaana Jeminen, Anne-Mari Kukkola, Anna Uusitalo, Sami Vuolteenaho ja Eeva Leinonen. (Kuva: Josefiina Annanolli)

Jatkossa vastuullisuusraportointi tulee koskemaan yhä useampaa yritystä, myös toimitusketjuihin kuuluvia pienempiä yrityksiä. Myös rahoittajat edellyttävät yritysten hankkeilta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Vastuullisuusohjelman laatiminen on yrityksille yksi konkreettinen askel, joka auttaa valmistautumaan tuleviin vaatimuksiin. Projektipäällikkö Jaana Jeminen Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista toteaa, että viimeistään nyt on hyvä aika aloittaa niihin perehtyminen.

– Vastuullisuustyön on oltava tavoitteellista, mitattavaa ja systemaattista, jotta siitä on myös hyötyä. Se on myös jatkuvasti kehittyvä prosessi, sillä uusia säädöksiä ja standardeja tulee kaiken aikaa. Kerralla ei tarvitse olla valmista, vaan yritys voi edetä askel kerrallaan.

VATUPASSI-projekti tarjoaa alueen yrityksille vastuullisuuteen liittyvää tietoa ja koulutusta. Seuraavana käynnistyy vastuullisuuden strategiavalmennus Nivalassa syksyllä.

– Yritykset pääsevät valmennuksen aikana laatimaan omaa vastuullisuusohjelmaansa. Se on konkreettinen työkalu, jonka pohjalta yritys voi jatkossa kehittää myös vastuullisuusraportointia. Työstä tulee olemaan hyötyä jatkossa, kun raportointi tulee yhä laajemmin pakolliseksi, NIHAKin yritysasiantuntija Anne-Mari Kukkola toteaa.

VATUPASSI – Vastuullinen tulevaisuus -projektin päätoteuttajana toimii Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Projektin toiminta-alueeseen kuuluvat NIHAKin alueen kunnat, Ylivieskan kaupunki, Kalajoen kaupunki, Merijärven ja Alavieskan kunnat sekä Raahen seutu.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Hihat ylös ja aluekehitystyöhön

Viime vuodet ovat näyttäneet, että muutokset yritysten toimintaympäristössä ovat jatkuvia. Samalla ne tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia. Tästä ajankohtainen esimerkki on vihreä siirtymä, joka on tuottamassa

Ideoiden kehittely on yhteispeliä

NIHAKin tiimi on alkuvuodesta vahvistunut usealla uudella työntekijällä – Markku Laatikainen syttyy yritysideoista ja auttaa viemään niitä eteenpäin. Siinä auttaa hänen oma taustansa sarjayrittäjänä. Helmikuusta

Alusta asti yritysten kehittämisen asialla

Yrityspalvelupäällikkö Arto Junnolla on pitkä kokemus alueen yritysten parissa työskentelystä. Nykyään hänen ympärillään on NIHAKissa laaja asiantuntijoiden joukko sekä yhteistyöverkosto. Yrittäjyyden ensiaskelia, toiminnan laajentamista, myynnin

Kiertotalouden parista viestintäasiantuntijaksi

NIHAKin tiimi on alkuvuodesta vahvistunut usealla uudella työntekijällä. Yksi heistä on maaliskuussa viestintäasiantuntijana aloittanut Pirja Piiponniemi – Oli ihastuttavaa huomata, miten laaja osaamispooli NIHAKissa on.