LOGOT

Rakennuskaksio Oy suuntasi liiketoimintansa uudelle uralle

Kärsämäkinen Rakennuskaksio Oy ryhtyi vuosi sitten uudistamaan liiketoimintaansa ja siirtyi ulkorakentamisesta elementtituotantoon. Muutoksen mahdollistivat vankka osaaminen, alan tuntemus ja hyvät verkostot.

Yritystoiminnassa muutos voi tarjota mahdollisuuden merkittäväänkin kasvuun. Tästä hyvänä esimerkkinä on kärsämäkinen Rakennuskaksio Oy. Yritys keskittyi aiemmin rakentamaan omakotitaloja kappaletavarana yksityisasiakkaille, ja työtä ja kysyntää riitti.

Viime vuonna yritys tuli käännekohtaan, kun liiketoimintaa lähdettiin viemään aivan uudelle uralle. Samalla toteutui yrittäjä Timo Ypyän pitkäaikainen tavoite päästä tekemään elementtituotantoa sisätiloissa.

Sopivat tilat löytyivät Kärsämäen Teollisuuskiinteistöt Oy:n omistamasta hallista, ja vuoden 2020 joulukuussa käynnistettiin tuotanto. Siinä välissä hallin lämmitys ja sähköistys laitettiin kuntoon, tuotantolinjat asennettiin ja pihalle rakennettiin ulkovarasto valmiita elementtejä varten.

Nykyään Rakennuskaksio Oy valmistaa puuelementtejä tilauksesta suoraan rakennusliikkeille. Elementit toimitetaan pääasiassa laajoihin aluerakentamisen kohteisiin, omakoti-, rivi- ja paritaloihin, pian mahdollisesti myös kerrostaloihin.

– Elementtiteollisuus on kovassa kasvussa, ja kaiken aikaa mennään yhä valmiimpaan tuotteeseen. Kun aloitimme uutta tuotantoa, sana kiiri ja kyselyjä tuli saman tien. Tarvetta uudelle tuotannolle selvästikin oli, Timo Ypyän puoliso Minna Ypyä kertoo.

Myös tulevaisuuden näkymät ovat hyvät, ja tehtaan kapasiteettia ollaan kasvattamassa entisestään. Ypyän mukaan nykyisessä tilanteessa vaarana on kuitenkin myös markkinoiden ylikuumentuminen.

– Puutavaran saanti voi nyt tuottaa ongelmia, mutta meillä on sen suhteen kuitenkin hyvä tilanne.

Perustan oltava kunnossa

Muutoksen myötä yrityksen liikevaihto on moninkertaistumassa. Työntekijöiden määrä taas on vuodessa kivunnut muutamasta henkilöstä yrittäjät mukaan lukien jo 13:een. Myös Minna Ypyä itse siirtyi yrityksen palvelukseen ja työskentelee nyt monitoimiroolissa välillä pakkauspuolella, välillä toimistossa tai trukin ohjaimissa.

Nopea kasvu on tuonut mukanaan myös entistä suuremman vastuun, joka koskee kaikkea toimintaa ja päätöksentekoa. Ypyän mukaan yritystä kehitetään avoimin mielin asiakkaiden tarpeita kuunnellen, sekä miettien, mihin on järkevää lähteä mukaan.

Uuden liiketoiminnan käynnistäminen vaatii, että perusasiat ovat kunnossa. Rakennuskaksiollakaan kasvu ei lähtenyt tyhjän päältä, vaan tarve ja asiakaskunta olivat olemassa.

– Ratkaisevaa oli, että myös tarvittavaa tietotaitoa löytyi meillä valmiiksi. Timolla on kokemusta elementtitalojen pystyttämisestä, ja hän pystyy palvelemaan tilaajia myös työmaalla. Meillä on myös osaavat ja motivoituneet työntekijät, Minna Ypyä kiittelee.

Lopulta tarvittiin myös rohkeutta ottaa uusi askel. Eikä vähäisin merkitys ole yhteistyöllä ja verkostoitumisella, jotka toimivat sytykkeenä uudistukselle. Tässä tapauksessa sparraajan roolissa oli NIHAKin yrityspalvelupäällikkö Arto Junno, joka yhteistyön kautta tunsi yrityksen tilanteen.

– Kuka tietää, jos Arto ei olisi vinkannut hallista, niin todennäköisesti olisimme yhä jatkaneet entisen malliin, Ypyä toteaa.

Teksti ja kuvat: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja. Yrityksillä on nyt hyvä

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin