LOGOT

Yritysten digiosaaminen kuntoon yhteispelillä

Nopeasti muuttuvassa maailmassa yritysten on jatkuvasti huolehdittava osaamisen päivittämisestä. NIHAK auttaa alueen yrityksiä vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla räätälöityä koulutusta ja asiantuntijapalveluja.


Yrityksillä on nyt hyvä tilaisuus kehittää osaamistaan ja toimintaansa, sillä kolmivuotinen OSATA – Muuttuvan työelämän osaamistarpeet -hanke paneutuu ajankohtaisiin osaamistarpeisiin. Hanke on suunnattu Nivala-Haapajärven ja Haapaveden-Siikalatvan seutukuntien mikro- ja pk-yrityksille.

– Tällä hetkellä monissa yrityksissä tarvitaan etenkin digitalisaatioon liittyvää koulutusta. Aiheita ovat esimerkiksi hakukoneoptimointi, koodaus, sisällön muotoilu, digitaalinen markkinointi ja somen hyödyntäminen yritystoiminnassa sekä sähköinen kaupankäynti, NIHAKin projektipäällikkö Markku Mehtälä kertoo.

Koulutusta ja asiantuntijapalveluja on saatavilla sekä yrityskohtaisesti että ryhmille. Palveluntarjoajan voi valita hankkeen asiantuntijapoolista, ja yrittäjän osuudeksi jää keskimäärin 30 prosenttia kustannuksista. Hankkeen kautta yritykset saavat siis edullisesti palvelua omiin kehittämistarpeisiinsa.

OSATA-hanke on käynnissä nyt toista vuotta, ja hanke päättyy vuoden 2026 keväällä. Yritysten on edelleen mahdollista hyödyntää sen palveluja. Se tapahtuu helpoiten olemalla yhteydessä Mehtälään tai projektityöntekijä Marja Anttilaan.

– Yhteyttä voi ottaa hyvin matalalla kynnyksellä, vaikka yrityksen tarpeet eivät olisi täysin selvillä. Osaamisen kehittäminen on prosessi, ei kerralla tapahtuva asia. Liikkeelle voi lähteä poimimalla koulutustarjonnasta itselle tärkeimmät ja kiinnostavimmat asiat, Mehtälä sanoo.

Markku Mehtälä ja Jani Rajaniemi kannustavat yrittäjiä tutustumaan digimarkkinoinnin keinoihin ja hyödyntämään niistä itselle sopivimpia.


Paikallisen digitoimiston valtti on asiakaslähtöisyys

Yksi OSATA-hankkeen tulevista koulutuksista käsittelee hakukoneoptimointia. Se tarkoittaa verkkosivujen sisältöjen muokkaamista niin, että ne löytyvät helposti hakukoneilla ja tärkeimmillä hakusanoilla.

– Yrittäjän on hyödyllistä tutustua hakukoneoptimointiin, varsinkin jos nettisivujen sisällöistä huolehditaan itse. Yksikertaisillakin asioilla voi parantaa näkyvyyttä hakutuloksissa, kertoo digimarkkinoinnin parissa toimiva yrittäjä Jani Rajaniemi.

Rajaniemen yritys Digitoimisto Sfääri Oy on Nivalassa toimiva markkinointitoimisto ja yksi OSATA-hankkeen asiantuntijapalvelujen tuottajista. Rajaniemi on myös hankkeen ohjausryhmän varajäsen, ja itsekin hän on yrittäjänä hyödyntänyt hankkeen koulutuksia.

Rajaniemi on työskennellyt digitaalisen viestinnän parissa yli kymmenen vuotta. Vuonna 2018 hän perusti oman yrityksen, joka nyt työllistää kaksi henkilöä.

Digitoimisto Sfääri Oy tarjoaa monipuolisesti digitaalisten palvelujen tuotantoja kotisivuista ja verkkokaupoista Google-mainontaan ja graafiseen suunnitteluun. Asiakkaat ovat pääosin pk-yrityksiä, mutta joukossa on myös julkisia toimijoita. Yrityksen käsialaa ovat muiden muassa NIHAKin verkkosivut.

Digimarkkinoinnin maailma on laaja ja nopeasti muuttuva. Yrittäjälle voi siksi olla vaikeaa hahmottaa, mihin kannattaa markkinoinnissa panostaa ja millainen palveluntarjoaja kannattaa valita. Pienen yrityksen vahvuus on Rajaniemen mukaan joustavuus.

– Pystymme toimimaan nopeasti ja paikallisesti. Pienessä yrityksessä palvelu onnistuu kasvotusten ja henkilökohtaisesti, ja toimenpiteet voidaan suunnitella asiakkaan tarpeiden pohjalta.

Rajaniemi hyödynsi yrityksen perustamisvaiheessa NIHAKin yritysneuvontaa. Sittemmin tärkeäksi palveluksi on muodostunut VAU!HAUS, jonka tiloja yritys hyödyntää aktiivisesti.

– Tilat sopivat hyvin paitsi työskentelyyn, myös asiakkaiden tapaamiseen. Meidän yrityksemme tarpeisiin tämä on ollut todella hyvä ja tarpeellinen palvelu.  

Lue lisätietoja hankkeesta täältä ja Digitoimisto Sfääristä täältä.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Yritysmarkkinoilla kohdattiin yrityskauppojen ytimessä

Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat keräsivät lauantaina 20.4. noin 80 myyjää, ostajaa ja asiantuntijaa yrityskauppojen äärelle Nivalaan. Tapahtumajärjestelyt saivat osallistujilta kiitosta ja vilkkaat keskustelut enteilivät hyvää yrityskaupparintamalla. Jo

Verkostoja, vertaistukea ja vaikuttamisen kanavia

Yrittäjäyhdistykset toimivat paikallisten yrittäjien parhaaksi, ja ne ovat myös NIHAKin tärkeitä kumppaneita. Hyvä esimerkki yhteistyöstä ovat eri paikkakunnilla järjestettävät yrittäjien aamukahvit. Paikalliset yrittäjäyhdistykset ovat NIHAKin

Biokaasun tuotanto on ison markkinamuutoksen äärellä

NIHAKin alueesta on hyvää vauhtia muodostumassa vihreän siirtymän edelläkävijä. Murros luo samalla pohjaa myös tulevaisuuden innovaatioille ja yhteistyömuodoille. Biokaasun markkinoilla on käynnissä merkittävä murros, mikä