Yritysten kasvunäkymät ja alueen vetovoimatekijät puhuttivat NIHAKin webinaarissa

NIHAKin tuoreen kyselytutkimuksen tulokset ovat herättäneet keskustelua alueen yritysten kasvunäkymistä, investointisuunnitelmista ja työvoiman tarpeista. Tulosten pohjalta järjestetyssä webinaarissa käytiin läpi tilannekuva yrityskentältä. Keskusteluissa nousi esiin erityisesti osaavan työvoiman saatavuus, kansainvälisten osaajien potentiaali sekä kuntien rooli yritysten houkutellessa osaajia alueelle.

Tänään järjestetyssä webinaarissa NIHAKin toimitusjohtaja Toni Krankkala, sekä projektipäällikkö Kristiina Nyman esittelivät NIHAKin tekemän kyselytutkimuksen tuloksia. Yritykset näkevät tulevaisuuden valoisana ja tavoittelevat kasvua. Alueelle on myös tiedossa useita merkittäviä investointeja, jotka osaltaan vaikuttavat yritysten kasvunäkymiin.

– Vaikuttaa siltä, että alueemme yrityksillä on aito halu kasvaa ja kehittää toimintaansa. Alueella on paljon uusia mahdollisuuksia ja voi sanoa, että olemme kasvun kynnyksellä, Krankkala totesi.

NIHAKin tutkimus palvelee osaltaan myös päätöksentekoa: päättäjillä on oltava ajantasainen käsitys yrittäjien tilanteesta, näkemyksistä ja kasvunäkymistä. Kun näkymät ovat positiivisia, kunnallisessa päätöksenteossa uskalletaan ottaa rohkeammin etunojaa ja panostaa kehitykseen. Yhteistyö ja yhteinen tilannekuva ovat avainasemassa, jotta yritykset ja päättäjät voivat edistää alueen kasvua yhdessä. Myös osaajatarpeesta viestiminen niin oppilaitoksille kuin päättäjillekin on tärkeää. Siksi NIHAK viestiikin alueen tilanteesta kuukausittain jäsenkunnilleen.

Krankkala myös totesi, että NIHAKin yrityspalveluiden rooli yritysten tukena on tunnistettu hyvin ja nähdään hyödyllisenä, sillä lähes 70% vastanneista yrityksistä ilmoitti tarvitsevansa NIHAKin apua kasvun tueksi.

Yhdessä yritysten tukena rekrytointihaasteissa

Kyselyssä esiin nousi voimakkaasti yritysten rekrytointitarpeet, mihin osaltaan vaikuttaa myös työntekijöiden eläköityminen. Kotimaisen työvoiman saatavuus, sekä nuorten työelämätaidot huolestuttavat yrittäjiä, mutta samalla yritysten valmius palkata ulkomaista työvoimaa on kasvanut voimakkaasti.

Alueen yritysten rekrytointihaasteisiin vastaa myös NIHAKin REKRY+ -hanke, jonka projektipäällikkönä Kristiina Nyman toimii. REKRY+ tukee yritysten rekrytointiin liittyviä tarpeita suoraan asiakasrajapinnassa. Usein tarve ei ole heti selkeä, vaan yhteistyö lähtee sanoittamalla yrityksen tarpeet auki. Samalla myös kohtautetaan yrityksiä muiden toimijoiden kanssa, oli kyse sitten oppilaitoksista, työllisyystoimijoista tai rekrytointifirmoista.

Keskustelussa nousi esiin myös uusien työllisyysalueiden rooli ja niiden saavutettavuus. Erityisesti alkuvaiheessa on tärkeää panostaa vuoropuheluun, jotta yhteistyö käynnistyy sujuvasti ja yritysten ääni tulee kuuluviin. Laura Korhonen YKN-työllisyysalueen työnantajapalveluista totesi, että heidän tavoitteensa on aidosti lähentyä yrittäjiä ja tukea heitä entistä paremmin.

Kuka uskaltaa uskoa huomiseen

Tilaisuuteen osallistunut Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Anna Kotamäki piti NIHAKin tutkimusta erittäin mielenkiintoisena ja korosti, että yritysten aitojen tarpeiden selvittäminen on ainoa oikea tapa kehittää ja tukea yrityksiä. Tulokset tukevat hyvin myös Keski-Pohjanmaan Yrittäjien pk-barometrin havaintoja, joissa on tunnistettu samansuuntaisia trendejä koko toimialueella.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien pk-barometrin mukaan suhdannenäkymät ovat heikentyneet viime syksystä, mutta yrityksillä on yhä positiivisia odotuksia tulevaisuudesta. NIHAKin tutkimuksessa yritysten panostus kasvuun korostui selkeämmin. Kotamäki nosti esiin myös kilpailun kiristymisen kotimaisesta työvoimasta ja alueiden välisestä muuttoliikkeestä ja totesi, että alueella tulisi rohkeammin kilpailla myös kotimaisesta työvoimasta. Ulkomaisessa työvoimassa hän uskoo myös olevan paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

Kotamäki totesi, että tärkeää on ottaa selvää myös yritysten kasvun esteistä ja siitä, mitkä esteet olisi mahdollista poistaa. Omistajanvaihdokset ja yrityskaupat ovat kasvussa koko alueella ja niiden kautta voi aueta myös monia uusia kasvun mahdollisuuksia.

Kotamäki piti rohkaisevana sitä, että yrityksillä on vahvaa kasvuhalukkuutta. Hän korosti, että menestyminen edellyttää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta ottaa riskejä. Ne kunnat, jotka uskaltavat panostaa kasvuun, myös menestyvät. Hän peräänkuulutti yrittäjien omaa aktiivisuutta: on tärkeää puhua ääneen kasvusuunnitelmista ja jakaa tietoa myös kuntapäättäjille.

Hyvän elämän edellytykset

Myös kansainvälisen työvoiman houkutteleminen on noussut tärkeäksi teemaksi. Champion Door Oy:n toimitusjohtaja Pekka Hosio kertoi, että alueella on onnistuttu rekrytoimaan ulkomaista työvoimaa keskimääräistä paremmin, ja työntekijät ovat halunneet jäädä paikkakunnalle, mikä kertoo että Nivalassa tehty työ on tuottanut tulosta. Hosion mukaan Kuntien päätöksenteossa katsotaan usein liian lyhyellä aikavälillä – investointien ja uusien työntekijöiden saamiseksi tarvitaan rohkeita päätöksiä, kuten maanhankintaa ja uusien alueiden kaavoittamista, jotta halukkaille tulijoille tai laajentajille on osoittaa aina paikka.

Hosio kertoi, että työvoiman saatavuuden varmistamiseksi heidän yhteistyönsä JEDUn kanssa on ollut tiivistä ja heillä on harjoittelijoita koulun kautta jatkuvasti. Nuoret ovat kiinnostuneita kansainvälisistä työympäristöistä, ja monipuoliset työtehtävät tarjoavat heille mahdollisuuden kasvaa ja kehittää osaamistaan. Champion Door saa työhakemuksia myös kaukaa, mikä kertoo sekä yrityksen, että alueen vetovoimasta.

Keskustelussa esiin nousi tärkeä kysymys: Miten varmistamme, että työntekijöiden lisäksi myös heidän perheensä muuttavat alueelle ja kotiutuvat? Pelkkä työpaikka ei riitä, vaan paikkakunnalle asettuminen edellyttää tiivistä yhteistyötä kuntien ja kaupunkien kanssa. Viime vuosina onkin panostettu vahvasti vetovoimatekijöihin, kuten monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin ja asumiseen, jotta uusille asukkaille luodaan parhaat edellytykset jäädä alueelle pysyvästi. Kunnilla on keskeinen rooli palveluiden kehittämisessä, jotta alue pysyy houkuttelevana niin yrityksille kuin työntekijöille.

Keskeiset nostot tutkimustuloksista

  • 41 % yrityksistä odottaa liikevaihtonsa kasvavan ensi vuoden aikana
  • 66 %:lla yrityksistä on investointi- tai kehittämissuunnitelmia
  • 68 % kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi tarvitsevansa NIHAKilta tukea kasvun tueksi
  • 60 % yrityksistä ilmoittaa rekrytointitarpeista seuraavan 12 kuukauden aikana
  • 53 % yrityksistä kertoo, että heillä jää henkilöstöä eläkkeelle seuraavan viiden vuoden sisällä.
  • 51 % yrityksistä on valmiita palkkaamaan ulkomaista työvoimaa
  • 69 % on valmis ottamaan vastaan NIHAKin tarjoamaa rekrytointitukea 

Webinaaritallenne nyt katsottavissa

Voit katsoa tallenteen webinaarista täältä.

  • Tallenteessa kyselytutkimuksen esittely, sekä Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtajan, Anna Kotamäen kommenttipuheenvuoro. Tallenteen kesto noin 46 minuuttia. Ei tekstitystä.

Muuta ajankohtaista

Uusia polkuja avaamassa

Reea Vainikainen auttaa alueen yrityksiä löytämään kasvun mahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa Oulusta kotoisin oleva Reea on työssään päässyt perehtymään NIHAKin toimintaan ja alueen yrityskenttään. Dr Livingstone

Yhteistyöllä kohti parempaa kohtaantoa

Työmarkkinoiden kohtaannolla tarkoitetaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan yhteensopivuutta. NIHAK järjesti Nivalan Teknologiakeskuksessa työnantajien kuulemistilaisuuden, jossa yrittäjät, koulutuksen järjestäjät ja työllisyystoimijat keskustelivat työvoiman saatavuudesta ja rekrytoinnin