Uutiskirje

Itsenäinen työ ja jatkuva oppiminen motivoivat nuorta yrittäjää

Matti Kivirinta kokeili siipiään ensin kevytyrittäjänä ja rohkaistui reilu vuosi sitten pistämään firman pystyyn. Oma erikoisala löytyi lattiapinnoituksista.

Matti Kivirinta sai yrityksen perustamiseen apua NIHAKin yrityspalveluista. Myös kirjanpitäjän palveluihin hän on turvautunut alusta asti.

Monelle nuorelle yrittäjyys on nykyään yksi luonteva vaihtoehto muiden joukossa. Nivalalainen Matti Kivirinta toteaa, ettei sitä enää juuri nähdä mörkönä, vaan päinvastoin mahdollisuutena:

– Minulle yrittäjyys on opettanut, että omalla työllä ja viitsimisellä voi vaikuttaa asioihin ja tulevaisuuteen. Siksi se on ollut niin palkitsevaa.

Kivirinnasta tuli yrittäjä hieman päälle parikymppisenä, kun hän perusti vuoden 2020 lopulla MK Floors Oy:n. Yritys tekee lattiapinnoituksia monenlaisiin eri kohteisiin niin rakennusliikkeille, yrityksille kuin julkisille asiakkaillekin. Työmaita riittää ympäri Suomea, ja yrittäjän viikot kuluvatkin yleensä reissun päällä.

Vielä opiskeluaikana yrittäjyys ei käynyt Kivirinnalla mielessäkään. Hän suoritti rakennusalan ammattiopinnot ja pääsi alan töihin. Pian Kivirinta päätyi tekemään lattiapinnoituksia, aluksi kevytyrittäjänä laskutuspalvelua hyödyntäen. Näin vierähti useampi vuosi, töitä riitti, ja samalla oli aikaa kypsytellä ajatusta yrittäjänä toimimisesta.

Kivirinta toteaa, että kevytyrittäjyys voi olla hyväkin tapa kokeilla siipiä ja saada kuvaa siitä, miten homma toimii.

– Pidemmän päälle oman yrityksen perustaminen oli kuitenkin itselleni järkevintä verotuksellisestikin. Siinä vaiheessa alkoi tuntua, että on hyvä sauma ja vakaa pohja aloittaa oikea osakeyhtiö.

Yrityksen perustaminen ei Kivirinnan mukaan ollut lopulta työlästä. Aluksi hän opiskeli asioita itsekseen netistä, mutta otti pian yhteyttä NIHAKin yrityspalveluihin ja sopi tapaamisesta.

– Ideaa oli jo sen verran, että samalla käynnillä tehtiin kannattavuuslaskelmat ja alettiin laittaa firmaa pystyyn. Yksinään siinä olisi kyllä ollut pään raapimista, mutta NIHAKin kanssa perustamisvaihe hoitui tosi nätisti. Heti alkuun otin yhteyttä myös kirjanpitäjään, Kivirinta kertoo.

Lattiapinnoitukset työllistävät nuorta yrittäjää eri puolilla Suomea. Viikolla päivät kuluvat reissuhommissa, mutta vastapainoksi viikonloppuisin saa olla pidempään kotona.

Onnistunut alku rohkaisee

Yritysmuodoksi Kivirinta valitsi osakeyhtiön, sillä jo alkuvaiheessa mielessä oli mahdollisuus työllistää tulevaisuudessa muitakin. Hyvän työtilanteen ansiosta uuden yrittäjän ei ole tarvinnut ottaa lainaa, vaan matkan varrella on pystynyt investoimaan tarpeen mukaan.

Kivirinta myöntää, että aluksi uuteen tilanteeseen hyppääminen jännitti. Varsinainen yrittäjyys ei kuitenkaan isommin ole muuttanut arkea. Jo sitä ennenkin asiat oli kontaktit pitänyt luoda ja työmaat sopia itsenäisesti.

– Olen tykännyt siitä, että tässä saa olla oman itsensä herra. Tällä alalla työtä riittää, eikä siihen ehdi leipääntyä. Työmaat ja ihmiset vaihtuvat, aineet ja pinnoitteet kehittyvät, ja koko ajan oppii uutta. Sillä lailla tämä motivoi aina vain enemmän.

Jos oma ala on hallussa ja oma juttu selvillä, yrittäjyys ei ole iästä kiinni. Siksi Kivirinta haluaa rohkaista myös nuoria ottamaan selvää yrittämisestä ja kokeilemaankin, jos rahkeet tuntuvat riittävän.

– Hyvän kirjanpitäjän kun hommaa, niin ei tarvitse kaikkea tehdä itse. Ja jos vain töitä piisaa, niin yrittäjyydessä ei ole mitään ylipääsemättömän vaikeaa.

Omana tulevaisuuden suunnitelmanaan Kivirinnalla on yrityksen tasainen kasvattaminen. Ensimmäiseen tilikauteen hän on ollut tyytyväinen, sillä toiminta on lähtenyt juuri sopivalla vauhdilla käyntiin. Viime kesänä yritys palkkasi jo ensimmäisen työntekijänkin.

Vuoden tärkein tapahtuma Kivirinnan perheessä ei kuitenkaan liittynyt yrityksen perustamiseen:

– Viime vuonna meille syntyi esikoinen. Sitä ennen en ollut pitänyt ollenkaan lomaa, mutta nyt ei enää tarvitse koko aikaa olla menossa tukka putkella.

Teksti ja kuva: Hanna Perkkiö

Muuta ajankohtaista

Droneista uutta liiketoimintaa

Oletko koskaan ajatellut, kuinka dronet voisivat tuottaa lisäarvoa yrityksellesi tai kuinka miehittämättömät järjestelmät voisivat helpottaa työtäsi, luoda ainutlaatuisia mahdollisuuksia, vahvistaa kestävää kehitystä, nopeuttaa työtehtäviä, vähentää

Kasvua uusiutuvan energian rakentamisesta

Verkostoitumalla voi pienikin yritys kasvattaa hartioitaan ja päästä mukaan isoihin hankkeisiin. Oman kasvupolkunsa on löytänyt Infratiera Oy, joka toimii uusiutuvan energian sektorilla jakelu- ja siirtoverkkojen

Aloite: Vetyputki rannikolta Jokilaaksoihin

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan toimijat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jonka tarkoituksena on tuoda esiin tahtotila tulevaisuuden vetyverkoston kehittämiseksi alueella, sekä esitettyä linjausta puoltavat syyt. Kannanoton tavoitteena on